Lucretia Titirca - personalitatea care a ridicat prestigiul meseriei de asistent medical
3/38730
calendar_month 02 Apr 2020, 00:00
Un nume cunoscut atât pe plan național, cât și internațional, este al doamnei Lucreția Titircă, o personalitate importantă care a ridicat prestigiul meseriei de asistent medical, câștigând numeroase diplome, insigne, cât și titlul de ”Cetățean de Onoare” al Municipiului Baia Mare, datorită activității sale în domeniul medical.

Pe plan profesional, Lucretia Titirca a îmbrățișat învățământul sanitar, orientându-se spre meseria de profesor de ”Tehnica Îngrijirii Bolnavilor”, ulterior devenind director adjunct al Școlii Sanitare din Baia Mare.

Cele patruzeci și cinci de generații pe care i-a pregătit rămân dovada vie a profesionalismului și determinării; caracteristici reprezentative pentru persoana care și-a dedicat întreaga viață medicinei.

Iubirea față de oamenii suferinzi și dorința de a-i ajuta și-au făcut simțită prezența nu doar prin empatia de care Lucreția Titircă a dat dovadă în anii ce au trecut, cât și prin inițiativa înființării Fundației de Îngrijiri la domiciliu ”Crucea Alb-Galbenă”.

Înființarea Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila” a oferit șansa tinerilor studenți să fie îndrumați de distinsa doamnă. Deși, în scurt timp, problemele de sănătate i-au restrâns posibilitățile de a profesa, cu inima împăcată și fără nicio pretenție materială, Lucreția Titircă a predat ștafeta mai departe unei persoane de încredere care îi va duce munca mai departe.

Pe lângă cele realizate, Lucreția Titircă a venit în ajutorul studenților publicând cărțile ce, ulterior, au fost propuse în programele de învățământ pentru examene și concursuri. Cunoștințele dobândite au fost sintetizate și transpuse pe înțelesul elevilor, fiind un ajutor substanțial în dobândirea noțiunilor elementare.

Printre cărțile publicate, se menționează „Ghidul de nursing cu tehnici de evaluare și îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale”. Acesta se axează pe dobândirea informațiilor privind nevoile fundamentale (a mânca/a bea, a elimina, a se mișca/a avea o bună postură/ a dormi/a se odihni, a se îmbrăca/dezbrăca, a menține temperatura corpului în limite normale, a fi curat/a proteja tegumentele și mucoasele, a evita pericolele, a comunica, a acționa conform propriilor convingeri/a practica religia, a se recreea, a învăța cum sa-ți păstrezi sănătatea), necesare evaluării și urmăririi stării generale a pacienților. Lucreția Titircă a pus accentul pe importanța nevoilor fundamentale, fiind printre primele noțiuni teoretice cu care studentul interacționează. Cunoașterea și înțelegerea metodelor ce stau la baza menținerii unei activități fizice/mentale sănătoase sunt esențiale pentru bunăstarea pacientului.



În volumul doi, „Tehnici de evaluare și îngrijiri acordate de asistenții medicali”, autoarea se axează pe tehnicile efectuate de asistentul medical. Lucreția Titircă îmbină cu ușurință noțiunile teoretice, cu cele practice, exemplificate și prin imagini, tocmai pentru ca studentul să învețe metoda corectă de realizare a fiecărei tehnici. Printre tehnicile exemplificate, menționăm: puncțiile, recoltarea produselor biologice și patologice, sondaje, spălături, clisme, administrarea medicamentelor, transfuziile de sânge, dar și pregătirea pacienților pentru diferite explorări funcționale (radiologice, endoscopice).

„Urgențele medico-chirurgicale. Sinteze pentru asistenții medicali” este una dintre cele mai apreciate cărți scrise, accentul punându-se pe primul ajutor oferit pacientului, în funcție de zonele afectate (de simptomele prezente, organele lezate, starea generală de sănătate). După cum bine știm, oferirea primului ajutor face diferența între viață și moarte, iar autoarea nu s-a sfiit să ofere o gamă largă de informații și situații limită (intoxicație cu diferite gaze, mușcătura de șarpe, traumatisme) care necesită o intervenție rapidă pentru salvarea bolnavului.

Bineînțeles, autoarea a ținut cont de dificultățile ce apar odată cu nevoia de a memora o multitudine de termeni medicali, fapt pentru care a publicat volumul „Dicționar explicativ actualizat de termeni pentru învățământul postliceal sanitar”. S-a dovedit faptul că, sinteza și ușurința cu care au fost explicați aceștia au fost un real ajutor pentru studenți.

O altă lucrare memorabilă a autoarei, „Breviar, explorări funcționale și îngrijiri speciale acordate bolnavului”, vine în completarea celorlalte tehnici. Fiecare capitol oferă informații privind aparatul pe care îl explorează, instrumentul folosit, etapele și timpii de execuție.

Pe lângă cărțile enumerate mai sus, Lucreția Titircă pune la dispoziție o nouă publicare „Îngrijiri speciale acordate pacienților de către asistenții medicali”, realizată împreună cu Elena DorobanțuFlorica Udma. Abordarea, de această dată, este puțin diferită, dar suficient de explicită. Fiecare capitol prezintă noțiuni de anatomie, educația de sănătate a pacientului pentru prevenirea îmbolnăvirii, semne și simptome posibile în afecțiunile respective (în funcție de aparatul lezat – respirator/digestiv/cardiovascular ș.a.m.d), cât și îngrijirea pacienților. Noțiunile introductive aduc un bonus cărții, ajutând studentul să-și fixeze noțiunile învățate anterior.

 În spatele tuturor reușitelor, stau miile de ore de studiu, nopțile nedormite, stresul, tensiunea, hotărârea și determinarea. Mulțumită acestora, asistenții din zilele noastre pot avea acces la informațiile necesare în vederea pregătirii lor profesionale.