Metode eficiente ca sa-ti imbunatatesti memoria!
3/35963
calendar_month 10 Feb 2015, 00:00
Din fericire pentru voi, prima sesiune a anului a trecut. Insa examenele si sesiunile nu se opresc aici. Vor veni si altele, si, poate, iti doresti ca la viitoarele examene sa te descurci mult mai bine decat in sesiunea care tocmai s-a incheiat. Una dintre solutiile pentru a obtine rezultate mai bune in viitor la teste si examene este sa iti folosesti memoria la capacitate maxima.

Iata mai jos cateva metode utile in acest sens:

1. Concentreaza-ti atentia pe materialul pe care il ai de studiat

Atentia este una dintre componentele esentiale ale memoriei. Pentru ca informatia sa treaca din memoria pe termen scurt, in cea pe termen lung, trebuie sa te concentrezi cat mai mult la materia de studiat. Ideal in acest sens ar fi sa studiezi intr-un mediu in care este liniste: fara televizor, radio, calculator deschis. De asemenea colegii sau alte persoane care se misca pe langa tine, te vor impiedica sa te concentrezi cu adevarat, nu degeaba marii scriitori se izolau intr-o camera atunci cand lucrau la ceva.
2. Evita sesiunile maraton de studiu
Invatand in mai multe sesiuni, si revenind de mai multe ori asupra materiei pe care trebuie sa o asimilezi, vei procesa adecvat informatia si ti-o vei fixa mai bine. Studiile arata ca studentii care studiaza in mai multe sesiuni, ai rezultate pe departe mai bune decat cei care studiaza totul in una sau doua sesiuni maraton.
3. Structureaza si organizeaza informatia
Cercetarile au aratat ca informatia este organizata in memorie in grupuri conexe. Profita de acest lucru pentru a-ti structura si organiza informatia. Grupeaza conceptele si termenii similari, subliniaza cu aceeasi culoare pe cursuri informatiile care au legatura unele cu altele.
4. Foloseste dispozitive mnemonice pentru a-ti aminti informatia
Un mnemonic, este o cale mai simpla de a-ti aduce aminte o informatie. Daca ai de invatat niste termeni mai complicati, asociaza rezonanta termenului cu cea a unuia foarte familiar tie. Amintindu-ti acel termen, automat iti vei aminti si termenul mai greu de retinut. Cele mai bune dispozitive mnemonice sunt cele care utilizeaza imagini, umor sau micile povestiri.
5. Foloseste repetitia elaborata
Ca informatia pe care ai memorat-o cu succes pe termen scurt „sa se mute” in memoria pe termen lung, ai nevoie sa repeti acea informatie in moduri tot mai elaborate. De exemplu. Mai intai memorezi definitia unui termen. Lucrurile nu sunt inca clare pentru tine, de aceea, ulterior inveti mai multe lucruri despre termenul respectiv, si deci, intelegi mai mult. Apoi repeti definitia si explicatiile pe care le-ai citit suplimentar. Pe masura ce intelegi mai bine, lucrurile se fixeaza mai bine.
6. Vizualizeaza informatia
Inveti mai mult cand vizualizezi si citesti in acelasi timp. Fa grafice, desene, schme, subliniaza informatia cu culori diferite. Ai toate sansele ca mai apoi sa iti amintest calupuri de informatie doar pentru ca era subliniata cu roz, de exemplu.
7. Fa conexiuni
E foarte greu sa memorezi ceva ce iti este total nefamiliar. De aceea trebuie sa te ajuti de informatiile pe care deja le ai in memoria pe termen lung, facand corelatii intre acestea si noile informatii. Mereu exista o legatura cu ceva ce cunosti deja!
8. Explica noile concepte unui prieten
Cea mai buna cale de a-ti verifica informatiile pe care le-ai memorat este sa incerci sa ii explici noile concepte unui membru al familiei sau unui prieten. In felul acesta, vei apela la gandirea logica mai mult decat atunc cand inveti efectiv si iti vei putea restructura informatia in minte, facand-o mai usor de inteles pentru cel de langa tine si pentru tine insuti.



Foto: thingscareerrelated.com