Mobilitatea urbana in perioada studentiei: cum te deplasezi la facultate
3/39035
calendar_month 16 Aug 2022, 00:00
Viața de student implică un program zilnic cu dusul și întorsul de la facultate. Îți prezentăm mai jos câteva opțiuni de deplasare prin oraș. Fiecare vine cu avantaje și dezavantaje, însă, până la urmă, tu decizi cum este mai bine pentru tine.

Deplasare cu transportul în comun

Transportul în comun reprezintă o soluție bună de deplasare, cu atât mai mult dacă vorbim de o distanță mare între cartierul unde stai și localizarea facultății unde înveți.

În câteva orașe mari, acesta s-a îmbunătățit considerabil, prin mijloace de transport noi dotate cu aer condiționat sau acces gratuit la internet Wi-Fi. În plus, multe autobuze sau tramvaie au rute speciale de deplasare pentru a scurta din timpul parcurs.

Dacă seminariile și cursurile tale sunt programate după ora prânzului, adică nu trebuie să ajungi la facultate când toată lumea pornește spre locul de muncă, te vei deplasa în condiții mult mai bune, iar alegerea transportului în comun s-ar putea să te mulțumească în acest interval orar.

Deplasare cu trotineta electrică

Trotineta electrică nu îți cere niciun efort în pedalare, însă echilibrul și atenția tot îți sunt necesare. Cu toate că nu ai nevoie de permis de conducere, pătrunderea în traficul urban îți solicită respectarea regulilor de circulație, precum oprirea la semafor, permisiunea pietonilor de a traversa etc.

Un astfel de mijloc de transport este practic și la modă, cu foarte multe funcții și utilități, de la mai multe viteze disponibile până la un spațiu de depozitare. Dacă trotineta este a ta, o poți parca undeva în interiorul facultății, poate chiar în sala de curs, mai ales că se poate plia. În caz contrar, o trotinetă închiriată o poți lăsa pe stradă, undeva în apropierea parcărilor de biciclete sau într-o zonă marcată de compania de închirieri.

Deplasare cu bicicleta

Dacă vrei un mijloc de transport pe două roți, uită-te după biciclete de trekking. Bicicleta nu consumă combustibil de niciun fel, poate doar energia ta. În fapt, te ajută să faci mișcare zilnică, de acasă la facultate și înapoi, fără a pierde minute bune în trafic. Faptul că adori să mergi pe bicicletă încă din copilărie este un semn că acest mijloc de transport urban ți se potrivește perfect.

Cele mai multe centre universitare au început să asigure suport pentru parcarea bicicletelor în siguranță. Până să ajungi aici, deplasează-te cu atenție, respectând regulile de circulație.

Deplasare pe jos

Faptul că stai în apropierea facultății, într-un cămin studențesc sau într-o locuință închiriată vine cu avantajul de a putea economisi o sumă de bani cu transportul lunar.



Prin urmare, dacă distanța până la facultate este doar de câteva minute de mers pe jos, alege, pe cât posibil, această variantă sănătoasă de deplasare. Orice medic îți va spune că cel puțin 30 de minute de mișcare zilnică îți vor aduce beneficii, atât pentru sistemul muscular, osos, imunitar, cât și pentru starea psihică sau chiar pentru creativitate!

Deplasare cu ridesharing

Poate ai deja o mașină personală la dispoziție, însă te îngrozește traficul aglomerat, costurile de exploatare zilnică pe care le poți avea sau faptul că în orașele mari parcarea, pe mai multe ore sau pe o zi întreagă, te poate costa cât o seară la terasă sau într-un club cu colegii.

Așadar, în unele momente importante deplasarea cu firmele de ridesharing poate fi foarte bună, mai ales dacă trebuie să ajungi la un examen sau o prezentare importantă. Mai mult decât atât, în tot acest timp, îți poți revizui rapid notițele sau discursul pe care îl ai de susținut. Mașina personală o poți folosi în weekend, într-o escapadă în afara orașului.

Așadar, ai câteva soluții de deplasare. Poți încerca să le alternezi, în funcție de programul tău sau de compromisurile financiare pe care vrei să le faci cu transportul urban.

Sursa foto: Shutterstock