Munca in conditii de temperaturi ridicate. Reguli pentru angajatori, controale si amenzi!
3/39011
calendar_month 24 Iun 2022, 00:00
Luna iunie aduce primele zile caniculare. In aceste conditii, in sectoarele unde activitatea se desfasoara in exterior si presupune si munca fizica, angajatorii sunt obligati sa ia masuri pentru protejarea salariatilor.

Legislatia privind protectia salariatilor, in perioadele cu temperaturi ridicate

Meteorologii din cadrul A.N.M au estimat pentru aceasta saptamana temperaturi foarte ridicate pentru perioada calendaristica pe care o traversam. Mai exact, in unele zone, mercurul va urca in termometre pana la 35 de grade, la umbra. In zonele de campie, va atinge si chiar depasi 37 de grade. Totul pe fondul unui val de aer african care va ajunge si in Romania. Totodata, indicele temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80 de unitati, in anumite intervale. In acest context, in Romania, legislatia protejeaza angajatii si prevede norme, dar si sanctiuni pentru patronii care nu respecta legea.

Concret, potrivit O.U.G. nr. 99/2000, pentru protectia persoanelor incadrate in munca, in perioada in care se manifesta temperaturi extreme ridicate, angajatorii au o serie de obligatii.

Potrivit informatiilor furnizate de Inspectia Muncii, pentru ameliorarea conditiilor de munca, angajatorii sunt obligati sa ia urmatoarele masuri:

- reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice
- asigurarea ventilatiei la locurile de munca
- alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite
- asigurarea apei minerale adecvate, cate 2 - 4 litri / persoana / schimb
- asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri
- asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate
- trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea ori esalonarea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Controale si sanctiuni in zilele caniculare

Citeste continuarea pe www.risco.ro