Nepotismul, principala problema ridicata de studentii romani. Viseaza la propria afacere, decat sa se angajeze in sectorul public
3/38978
calendar_month 16 Apr 2022, 00:00
Un jos stabil la stat, bine platit, era odata visul multor tineri. Intre timp, societatea s-a schimbat, iar generatia actuala de studenti este puternic ancorata in realitate si are alte prioritati. Tinerii nu mai tintesc spre mediul public, ci vor sa-si ia viitorul in propriile maini. Studentii romani sunt mai degraba antreprenoriali, iar principalul dusman al tinerilor in cariera este nepotismul, arata rezultatele unui sondaj realizat in primele 3 luni ale acestui an. Cercetarea a vizat efectele pandemiei asupra vietii studentilor, dar si interesele generatiei actuale.

Prioritatile studentilor din Romania

Cercetarea "Viata studentilor in pandemie" arata printre altele si cat de mult si-a pus amprenta pandemia COVID-19 asupra tinerei generatii. De la necunoscut, la panica, anxietate si in final nevoia de adaptare, toate au facut parte din parcursul studentilor in ultimii doi ani. Pandemia a fost punctul culminant in schimbarea mentalitatii tinerilor. Au invatat ca nu mai este suficient sa astepte un ajutor de la stat, ci este imperios necesar sa isi caute singuri calea.

Una dintre intrebarile sondajului a scos la iveala o realitate dura. Intrebati care considera ca este cea mai mare problema cu care se confrunta generatia lor, 37,7% dintre studentii participant au raspuns: "Nepotismul si favorizarea celor cu pile si relatii".De altfel, lipsa egalitatii de sanse, in special in institutiile publice, este unul dintre aspectele care ii nemultumeste pe tineri in prezent.

Cum se pregatesc studentii de astazi pentru viitoarea cariera?

Asistam la o schimbare de paradigma. Daca parintii lor tinteau meserii care sa le ofere stabilitate, o pozitie sociala, un program fix si un venit care sa le permita sa-si satisfaca nevoile materiale, tinerii de astazi au alte asteptari. Nu mai mizeaza doar pe cunostintele dobandite in facultate, aleg cursuri online ( mentionate de 58.5% dintre respondenti), opteaza pentru facultatea care sa corespunda pasiunilor pe care le au (43.1%). Studiul mai arata ca studentii romani sunt mai degraba antreprenoriali, 28% dorind sa-si deschida firma proprie mai degraba decat sa gaseasca un job in sectorul public.

Citeste in continuare pe RisCo.ro