Nou proiect de lege: angajatii vor primi zile libere pentru urgente familiale
3/39012
calendar_month 24 Iun 2022, 00:00
Până la începutul lunii august 2022, oficialii români au misiunea de a transpune în cadrul legislativ intern două directive europene care privesc aspecte legate de relațiile profesionale. În acest sens, o propunere legislativă a fost depusă la Senat. În principiu, avem în vedere Directiva europeană 1158/2019 (termen maxim de implementare 2 august 2022) şi Directiva europeană 1152/2019, care trebuie armonizată cu legislaţia naţională în raport de termenul maxim de 1 august 2022.

Care sunt dispoziţiile cu titlu de noutate?

Inițiativa legislativă introduce în legislația națională aspecte care privesc sfera relațiilor de muncă, printre care:

1. O nouă zi liberă pentru angajați - în lumina noilor dispoziții, salariații vor avea posibilitatea de a stopa sarcinile de lucru pentru o durată de maximum zece zile lucrătoare pe an, atunci când aceștia se confruntă cu urgențe familiale (boli sau accidente). În acest sens, există și o condiție suplimentară care trebuie respectată, informarea angajatorului și recuperarea timpului efectiv de lucru.

2. Reglementarea unui nou tip de concediu - Avem în vedere așa numitul concediu de îngrijitor. Această varietate de Concediu va avea o durată de maximum cinci zile lucrătoare pe an, însă fără a influența în vreun fel acordarea concediului anual de odihnă. În principiu, angajatorului îi revine obligația de a oferi solicitantului concediu de îngrijitor atunci când acesta trebuie să îngrijească o rudă (fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul/soția) sau o persoană grav bolnavă cu care stă în aceeași locuință. De menționat, concediul de îngrijitor nu trebuie confundat cu o altă tipologie de concediu similară, anume concediul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer.

Citește mai multedespre în ce condiții persoanele care îngrijesc bolnavi de cancer vor putea primi un concediu medical de 45 zile pe an.

3. Angajaților le vor fi transmise informații suplimentare în momentul angajării, respectiv:

-  Dreptul salariatului de ai fi decontate deplasările în interes de serviciu,
-  Cum va fi realizată plata angajatului,
-  Noul angajat va trebui să primească informații clare despre metodologia de realizare/compensare a orelor suplimentare efectuate,
-  Condițiile derulării perioadei de probă,
-  Menționarea beneficiilor extrasalariale oferite angajaților.

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro