NOUA TAXA AUTO PLACE COMISIEI EUROPENE
6/6847
calendar_month 17 Ian 2008, 00:00

Guvernul va decide noile cuantumuri pina la sfirsitul lunii ianuarie.


Noua formula a taxei auto, dusa la Bruxelles de o echipa a Ministerului Finantelor, a fost primita pozitiv de Departamentul de taxe al Comisiei Europene, arata un comunicat al Finantelor.


Potrivit institutiei, formula a fost agreata, insa se mai discuta asupra valorilor. Noile valori ale taxei vor fi adoptate intr-o sedinta de guvern de luna aceasta.


"Noua taxa auto si normele ei de aplicare vor fi adoptate intr-o sedinta de guvern pina la data de 31 ianuariea, a declarat Daniela Daraban, consilierul ministrului Finantelor, Varujan Vosganian.


Potrivit formulei trimise de Guvern la Bruxelles, taxa pentru o masina noua de 1.600 de centimetri cubi ar urma sa fie de 420 de euro, de aproape 4 ori mai mare decit in prezent. In schimb, valorile taxei pentru masinile vechi ar urma sa scada simtitor. Pentru masinile vechi de unu-doi ani, valoarea taxei ar scadea cu 10-15%, iar pentru cele foarte vechi, cu peste 60%.


Surse din Ministerul Finantelor spun ca taxa pentru masinile noi va fi majorata pentru a avea de unde scadea valoarea taxei in functie de vechime. Formula de calcul nu se va schimba, ci numai coeficientii. Asadar, va exista o taxa in euro raportata la cilindree, un coeficient de marire in functie de categoria de poluare euro si un coeficient de reducere in functie de vechimea masinii.


Diferenta e ca taxa ar urma sa creasca de la o categorie euro la alta (mai mare la Euro 3 decit la Euro 4) si ar urma sa scada in cadrul unei categorii euro in functie de vechimea autoturismului.


"Ne-am asumat solicitarea CE ca nivelul taxei sa fie compatibil cu valoarea de piata", a spus Vosganian. El a mai precizat ca incasarile din taxa auto vor fi administrate de Ministerul Mediului. Ministrul considera ca, o data cu noua formula, procedura de incalcare a tratatului deschisa de Comisie impotriva Romaniei din cauza taxei auto poate inceta.


Sursa : Cotidianul.ro