Noutati de la 1 iulie. Taxe marite, tichete majorate, rate amanate
3/39015
calendar_month 02 Iul 2022, 00:00
1 iulie 2022 aduce o serie de noutati in Romania, ca urmare a deciziilor luate de guvernanti in ultimele luni, care au ca termen de aplicare inceputul lunii iulie. Romanii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru tutun, alcool, dar vor putea primi sume mai mari pe tichetele de masa, iar pensionarii vor incasa 700 de lei, ajutor de la Guvern.

Valul majorarilor din sezonul estival 2022

Daca v-ati facut planuri de vacanta, recalculati-va bugetul pentru concediu. Asta pentru ca urmeaza un nou val de scumpiri, ca efect al schimbarilor din plan fiscal.

De la 1 iulie 2022, TVA-ul va creste de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant si catering, dar si pentru serviciile de cazare in cadrul regimului hotelier. De asemenea, TVA-ul va creste de la 9 la 19% pentru produsele care contin zahar. Tot de la aceasta data, accizele la alcool se majoreaza cu 20%, iar accizele la tigarete se modifica cu o crestere lineara de 31 de lei pe an. Si pe motiv ca astfel se descurajeaza viciile, in privinta jocurile de noroc, impozitul va creste pana la 40%.

Statul ia cu o mana, da cu alta…sau invers

Tot de la 1 iulie 2022, valoarea maxima a tichetului de masa creste la 30 lei. In prezent valoarea este de 20,17 lei. Masura majorarii nu reprezinta o obligativitate pentru firmele care acorda tichete angajatilor, ci le ofera doar posibilitatea de a creste valoarea acestora. Practic, de la 443 de lei, cat incaseaza un angajat in prezent pe tichetele de masa, valoarea ar putea sa ajunga la 660 de lei / per angajat. Cuantumul de 30 de lei va fi valabil pana in martie 2023. Masura face parte din pachetul „Sprijin pentru Romania”.

Li se mai intinde o mana si pensionarilor, insa doar celor cu venituri mici. Pentru a face fata crizei, in iulie pensionarii ale caror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei vor primi un sprijin financiar de 700 de lei. Luna viitoare, pensionarii cu venituri mici vor beneficia de un sprijin financiar alocat de Guvern, in valoare de 700 de lei. Ajutorul va fi alocat o singura data, iar banii ar urma sa ajunga la 3.300.000 de pensionari afectati de cresterea preturilor la utilitatile publice si bunuri de consum, in special hrana.

1 iulie este si termenul pana la care peste 500.000 de romani vor primii banii europeni pentru achizitionarea alimentelor sau a meselor calde. Este vorba de finalizarea incarcarii sumei de 250 de lei pe voucherele sociale distribuite populatiei aflate in situatii-limita (pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro