Obiceiuri de zi cu zi care te pot ajuta sa inveti mai eficient!

calendar_month 24 Feb 2015, 00:00
1. Pune-ti intrebari zilnic
Studiile au aratat ca cea mai buna metoda pentru a-ti aminti ceea ce ai invatat este sa te testezi zilnic. Asadar, daca astazi citesti cu atentie cursul care ti-a fost predat in ziua precedenta, maine ar fi recomandat sa iti dai un test. Pune-ti o intrebare legata de cursul respectiv si raspunde. In felul acesta iti vei reordona informatia in minte si vei gasi noi conexiuni intre informatii. Cu cat vei face mai des acest exercitiu cu atat mai familiara iti va deveni materia de studiat pana la examene.
2. Foloseste cat mai putin telefonul mobil
Se pare ca exista o conexiune intre timpul petrecut folosind telefonul mobil si notele tale de la examene. Studiile au identificat o conexiune intre timpul petrecut de un student pe telefonul mobil, gradul acestuia de anxietate si notele sale. Cu cat mai mult timp petreci pe telefon, cu atat mai multa anxietate vei simti si asta are legatura directa cu performantele tale academice. O alta legatura a fost identificata intre folosirea indelungata a telefonului mobil si activitatea fizica. Tinerii care folosesc mai mult timp telefonul mobil sunt mai putin activi si asta duce la acumularea de stres si anxietate. Se pare ca studentii care fac mai multa miscare fizica au o memorie pe termen lung mai buna. Asadar, pastreaza-ti forma fizica, scapa de anxietate si elibereaza-ti creierul pentru a putea invata mai degajat si a retine cat mai mult.
3. Evita memorarea
Dispozitivele mnemonice sunt de mare folos atunci cand vrei sa memorezi niste notiuni de pe o zi pe alta, sau intr-un timp foarte scurt. Memorarea este o metoda buna pentru memoria pe termen scurt insa nu iti este de mare folos pentru invatarea eficienta pe termen lung. Un studiu recent a aratat ca memorarea nu este prietena buna cu amintirea detaliilor, iar asta s-ar putea sa fie o problema daca urmeaza sa dai un examen gen eseu sau un test grila. Asadar, invatarea eficienta inseamna mai mult decat sa memorezi niste notiuni. Trebuie sa mergi mai departe intelegand ceea ce memorezi si realizand conexiuni proprii intre diferitele concepte. Iar asta nu este posibil decat studiind si revenind asupra aceleeasi materii de mai multe ori in decursul a cateva saptamani.
4. Foloseste muzica si actiunea
Cu cat esti mai activ atunci cand inveti, cu atat iti vei forma amintiri mai puternice. De exemplu, se pare ca este foarte eficient atunci cand inveti vocabularul unei limbi straine sa pui cuvintele pe muzica. Melodia ta preferata, in care ai inlocuit cuvintele originale cu noile notiuni de asimilat te va ajuta sa iti reamintesti cuvintele noi mai usor. De asemenea, scriind ceea ce vrei sa retii, vei asimila mai multe informatii decat citind si incercand sa reproduci.
5. Fa-ti un program de somn
Toata lumea stie ca trebuie sa te odihnesti bine noaptea pentru a invata eficient. Insa nu numai cat dormi conteaza ci si cand dormi. Ia in considerare datele de mai jos in privinta acestui aspect:
- Studentii care merg la culcare mai tarziu au note mai proaste decat cei care merg la culcare mai devreme.
- Daca inveti si apoi mergi direct la culcare, informatiile se vor transfera cu mai mult succes din memoria pe termen scurt in cea pe termen lung. In schimb daca dupa ce ai terminat e invatat iti verifici contul de Facebook sau te uiti la un film, iti vei bloca creierul cu informatii inutile si vei scadea eficienta „invatatului in somn”.
Foto: imgkid.com
Noutati




