PARCHETUL ORIGINAL, CONCURAT DE CEL DIN DESEURI SI PLASTIC
7/7272
calendar_month 07 Feb 2008, 00:00
Anul trecut, vinzarile de parchet s-au dublat. Pretul este mai important decit calitatea.

Avintul sectorului imobiliar a determinat o crestere a cererii pentru materialele de constructii. Pentru podea, majoritatea romanilor se orienteaza catre parchet, iar cel mai bine se vinde parchetul melaminat. Principalul motiv este pretul mai mic, chiar daca si durata de viata a acestuia este mai scazuta, comparativ cu parchetul din lemn masiv.

Dupa unii comercianti, parchetul melaminat nici nu trebuie numit parchet intrucit nu indeplineste calitatile necesare. "Aceasta pardoseala nu trebuie numita parchet intrucit este confectionat dintr-un corp alcatuit din tot felul de deseuri tocate marunt, printre care se poate gasi si lemn. Fiecare bucata de astfel de pardoseala este acoperita cu o pelicula din plastic, ce imita lemnul", ne-a spus Radu Bobeica, manager al firmei Ecolemn.

Parchetul din lemn masiv are o durata de viata de 80-90 de ani, iar cel stratificat, de 15-20 de ani. "Parchetul melaminat are o durata de viata de 30 de ani, dar nu se poate verifica acest lucru, intrucit acest tip de pardoseala a aparut pe piata de vreo zece ani", ne-a spus Nina Maiceanu, manager al firmei Costamit.

Ca pret, de departe cel mai scump parchet e cel din lemn masiv. Pretul acestuia variaza, in functie de marime, calitate si de esenta din care a fost confectionat, intre 15 si 50 de euro/mp, fara TVA, fara manopera de montaj si accesorii. "Manopera mai costa aproximativ 10-15 euro pentru metrul patrat, iar finisajele mai costa aproximativ 20-25 de euro pentru metrul patrat", a amintit Radu Bobeica.

Parchetul masiv la aceste preturi va fi de esente cunoscute cum sint stejarul, frasinul sau ciresul. Parchetul melaminat variaza ca pret, in functie de calitate si de culoare, intre 35 si 81 de lei, cu tot cu manopera de montaj, finisaje si TVA. Deoarece piata constructiilor este in plina crestere si vinzarile de parchet sint in crestere. "Anul trecut fata de 2006, vinzarile s-au dublat. Estimarile noastre arata ca 2008 va aduce vinzari mai mari decit in 2007 cu cel putin 50%", sustine Radu Bobeica.

Sursa : Cotidianul.ro