PIATA MUNCII CAUTA SPECIALISTII IN DREPTURILE OMULUI
4/4158
calendar_month 20 Aug 2007, 00:00
Una dintre cele mai cautate profesii la ora actuala pe piata europeana este cea de jurist in drepturile omului. O ramura care, desi studiata in anii facultatii, nu se bucura de prea multi simpatizanti, majoritatea licentiatilor in stiinte juridice ajungand sa practice civilul, penalul sau comercialul. Pentru ca piata este suprasaturata din aceste puncte de vedere, o specializare in drepturile omului este cea mai sigura cale catre institutiile europene de profil.

Pentru a se reorienta catre tendintele actuale, facultatile de Drept au creat masterate si doctorate in aceasta specializare.

Viitorii juristi specializati in drepturile omului au cele mai mari sanse de reusita, atat in Romania, cat si in institutiile europene de profil. Pentru ca Romania se afla inca pe locul II la CEDO, ca numar de plangeri, necesitatea de specialisti romani la aceasta instanta europeana este cu atat mai mare. Drepturile omului sunt o specializare care asigura licentiatilor o cale foarte sigura pentru un post la Consiliul Europei, sau chiar la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Pana in Europa, se pare insa ca absolventii specializati in drepturile omului vor avea mari sanse de angajare si in tara. Nici avocatii specializati in drepturile omului nu sunt prea multi, pentru ca multe plangeri care ajung la sediul instantei europene din Strasbourg sunt inadmisibile sau radiate de pe rol din cauza neintelegerii legislatiei in domeniu de catre aparatorii celor care le solicita.


Pe locul doi – dreptul mediului


Dreptul mediului este cea mai tanara ramura de drept si disciplina stiintifica juridica. In Occident s-a afirmat inca din 1970, in timp ce in Romania a patruns de-abia dupa ’90. este o ramura moderna, care actioneaza in mai multe domenii.

Absolventii au reale sanse de dezvoltare profesionala, pentru ca dreptul mediului este inca un teritoriu neexplorat la noi. De la probleme de drept intern sau comunitar la specialisti internationali, oferta este extrem de variata.

Rectorul Facultatii de Drept din Bucuresti insista asupra necesitatii formarii de specialisti in aceste domenii, afirmand ca in toate tarile dezvoltate, acestia sunt absolut indispensabili.

Viitorii experti din domeniu vor trebui sa stie sa lucreze cu instrumentele administrative - avize, autorizatii si economico-fiscale de protectie a mediului, la prevenirea si combaterea poluarilor, la conservarea naturii si la gestionarea riscurilor de mediu.