Piata muncii in 2022. Romanii vor joburi bine platite. Care sunt asteptarile?
3/39114
calendar_month 16 Dec 2022, 00:00
Schimbarea a fost cuvantul-cheie pe piata muncii din Romania, in ultimul an. Dupa episodul de pandemie, romanii au fost mai hotarati ca niciodata sa schimbe jobul, sa caute un loc de munca mai bine platit sau care sa se potriveasca mai bine pregatirii lor. Un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs arata ca in 2022 romanii au aplicat la cel putin 6 joburi lunar.

Ce trec romanii in CV?

Potrivit sondajului platformei de recrutare, anul acesta numarul total al candidatilor a fost cu 62% mai mare fata de anul trecut. Romanii au prins curaj sa caute noi oportunitati si au aplicat mai des la anunturile de angajare publicate online.

Cu ajutorul CV-ului angajatorul isi face prima impresie despre candidat, asa ca romanii au fost mai atenti la ce au notat in document. Sondajul arata ca 54% au mentionat cel putin o experienta profesionala anterioara, 35% dintre ei au specificat cel putin o limba straina printre cunostinte si 14% au mentionat faptul ca detin permis de conducere. Cresterea venitului a fost miza pentru cei mai multi candidati. Analiza arata ca 98% au declarat ca isi doresc sa stie salariul sau intervalul salarial pentru jobul la care aplica, iar cei mai multi dintre ei au aplicat cu precadere la joburi in care era mentionata remuneratia.

Peste 18% dintre candidati au experienta in Vanzari, 11% in Management, aproximativ 10% in domeniul Administrativ si 9% in Productie / Logistica. Si candidatii cu experienta in domenii precum Financiar-Contabilitate, Inginerie, Specialisti/Tehnicieni, Call Center, HoReCa, Transport, IT au fost activi si in cautarea unei noi provocari profesionale.

Cei aflati la inceput de cariera au aplicat pentru joburi in Call-center, Vanzari, Administrativ si Marketing.

Tips&tricks pentru un CV care iese in evidenta

Angajatii departamentelor de resurse umane nu au o misiune usoara in procesul de recurtare, insa la o prima verificare vor transa serios teancul de CV-uri. Astfel ca vor fi excluse din start CV-urile cu greseli gramaticale, cele nerelevante pentru postul oferit sau cele in care nu este mentionata experienta.

Pentru ca CV-ul tau sa iasa in evidenta verifica-l, corecteaza-l si eventual cere si parerea altcuiva inainte de a-l trimite. Totodata, foloseste o adresa de email serioasa si nu incarca documentul cu elemente nerelevante. Actualizeaza permanent sectiunea cu istoricul angajarii- o lista a locurilor de munca detinute anterior, mentioneaza studiile, abilitatile, interesele si pasiunile tale. este recomandat sa folosesti un singur font pentru redactarea CV-ului.

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro