PORUMB CU VITAMINA A PENTRU LUMEA A TREIA
6/6890
calendar_month 21 Ian 2008, 00:00

Perfectionarea malaiului este noua grija genetica a cercetatorilor americani.


Dupa supermorcovul plin de calciu, lansat mediatic saptamina trecuta, porumbul este al doilea pe lista plantelor ameliorate in laborator.


O echipa de geneticieni botanici si oameni de stiinta specializati pe culturi, de la o serie de universitati americane de renume, a descoperit o metoda economica de a cultiva selectiv aceasta planta, ridicindu-i nivelul de vitamina A. Ei au identificat o forma mutanta de enzima, care poate ajuta selectarea stocului de insamintat, eliminind cautarea ambigua si scumpa a varietatilor bogate din aceasta specie.


Inovatia ar putea sa ajute milioanele de oameni din tarile in curs de dezvoltare, sustin editorii portalului de stiinta. Aproape 40 de milioane de copii din Lumea a Treia sint afectati de bolile de ochi si alte 250 de milioane sufera de probleme de sanatate din cauza lipsei acestei vitamine. "Porumbul este cultura dominanta in Africa Subsahariana, dar si in Americi. Intre 17 si 30% dintre copiii cu mai putin de 5 ani au deficiente de vitamina A", arata cercetatorii.


Tot porumbul este si cea mai diversa planta nutritiva la nivel genetic de pe planeta, adauga Torbert Rocheford, profesor de genetica plantelor in Illinois. Pe de o parte, aceasta diversitate ofera posibilitati de exploatare a caracteristicilor bune ale plantei, dar pe de alta, e greu de inteles baza acelor atribute.


Una dintre tehnicile comune de selectare, HPLC (cromatografie lichida de inalta performanta), consta in evaluarea continutului individual de vitamina A, dar procesarea unei singure mostre costa intre 50 si 75 de dolari. "Este foarte scump, cu atit mai mult cu cit cei care se ocupa de cultivare vor sa scaneze sute de plante, de doua ori pe an. Costul este pur si simplu prohibitiv", explica Torbert Rocheford.


Noua metoda, la care a contribuit si el, ofera informatii mult mai detaliate despre inzestrarea genetica a liniilor individuale. Una dintre tehnicile folosite in dezvoltarea ei, QTL (identificarea unei trasaturi cantitative), le permite sa depisteze regiunile de cromozomi care influenteaza productia precursorilor de vitamina A. Ei studiaza apoi variatia genelor selectate si analizeaza paternurile ereditare pentru a vedea ce forma de gene coincide cu continutul mare din vitamina cautata. Oamenii de stiinta amplifica si sectioneaza diferitele versiuni ale genelor care ii intereseaza.


Sursa : Cotidianul.ro