Postul Craciunului: Traditii, obiceiuri si superstitii. Ce nu ai voie sa faci!
calendar_month 13 Nov 2015, 00:00
Postul Craciunului este al doilea ca importanta dupa postul Pastilor, incepe in 15 noiembrie si se incheie in 24 decembrie, in cele 40 de zile, cei care postesc pot manca doar produse vegetale, fara carne si produse lactate, iar in toate zilele de sambata si duminica au dezlegare la peste.
Unul dintre obiceiurile din perioada postului este spalarea veselei cu cenusa sau lesie, ca sa nu mai aiba nicio urma de carne sau derivate ale acestor produse.
In postul Craciunului, fetele nemaritate trebuie sa adune cate o surcina in fiecare zi a postului, iar in Ajunul Craciunului vor fierbe crupe fara sare. Aceste crupe dupa ce sunt fierte le vor pune pe masa pentru ca seara venind umbra ursitorului lor, pe cahla, sa aiba ce ospata.
Totodata se obisnuieste ca la intrarea in postul Craciunului, mai exact dupa Lasatul Secului, toate oalele sa fie puse cu gura in jos, pentru membrii casei sa fie feriti de orice paguba sau boala.
O superstitie a postului Craciunului ne spune ca daca in postul Craciunului e vreme moale, atunci primavara vor fi multe ploi.
In postul Craciunului vor incepe si sezatorile, unde femeile, dar si fetele tinere, se vor intalni pentru lucru, in acelasi timp combinand munca cu distractia, fiindca in cadrul sezatorilor se vor derula si numeroase obiceiuri cu carater distractiv.
Postul Craciunului este deosebit de important in religia ortodoxa, deoarece ne pregateste, pe noi crestinii, pentru primirea cum se cuvine a Mantuitorului Iisus. De asemenea, postul este de folos atat pentru suflet cat si pentru trup, fiindca intareste trupul, pe de o parte, iar pe de alta parte, usureaza si curata sufletul. Cu alte cuvinte: "Pastreaza sanatatea trupului si da aripi sufletului"!