Pretul carburantilor a scazut. Ce se va intampla de la 1 octombrie?
3/39033
calendar_month 12 Aug 2022, 00:00
Ultima luna a adus o scadere a pretului carburantilor. Soferii au platit mai putin pentru un litru de benzina sau motorina fata de sumele cheltuite in luna iunie. De la 1 iulie, s-a aplicat reducerea pretului carburantilor, iar operatorii de statii peco care au acordat o reducere de 0,5 lei/litru de combustibil au beneficiat de o compensare de 0,25 de lei/litru de la bugetul de stat. Masura a reprezentat doar un factor al scaderii pretului, intre timp si barilul de petrol s-a ieftinit.

Cat costa astazi un litru de benzina sau motorina?

Potrivit platformei de monitorizare a pretului carburantilor peco-online.ro, comparativ cu luna trecuta, pretul mediu al unui litru de benzina a scazut cu 6.0%, ceea ce inseamna ca un plin (50 de litri) costa astazi cu 24.5 lei mai putin decat in urma cu 30 de zile. In cazul motorinei, pretul mediu al unui litru s-a diminuat cu 4.7%, ceea ce inseamna ca un plin (50 de litri) costa astazi cu 20.5 lei mai putin decat in urma cu 30 de zile.

In prezent, pretul mediu platit de un sofer la pompa pentru un litru de motorina este de 8,27 lei, in timp ce, pentru un litru de benzina, pretul mediu este de 7,62 lei. In cazul ambelor tipuri de carburant, varful a fost atins pe data de 30 iunie, cand un litru de motorina costa in medie 9,22 lei, iar un litru de benzina ajunsese sa aiba un pret mediu de 8,65 lei. In multe statii peco din tara, la acel moment, pretul benzinei standard se apropia de 9 lei si chiar depasea aceasta suma, iar motorina se vindea si cu aproape 10 lei per litru.

Masura Guvernului expira la final de septembrie. Ce se va intampla de la 1 octombrie?

Categoric reducerea de 50 de bani nu a fost factorul principal al scaderii pretului carburantilor, insa aceasta masura, alaturi de controalele mai stricte in benzinarii, dar si de evolutia pretului barilului de petrol si contextul international, au dus la diminuarea preturilor. Totusi, potrivit ordonantei care prevede reducerea pretului carburantilor, aceasta masura se aplica in perioada 01.07.2022 – 30.09.2022. In acest interval, operatorii economici care comercializeaza benzina si motorina catre clientii finali – persoane fizice si juridice care achizitioneaza carburantii pentru consumul propriu, si care acorda o reducere de pret de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la pretul de vanzare, beneficiaza de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferenta reducerii acordate.

Ce se va intampla de la 1 octombrie 2022? Ne asteptam la o noua explozie a pretului? Perioada de aplicare a reducerii va fi extinsa?

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro