Prezentarea lucrarii de licenta: Cum o faci de nota 10?
3/36785
calendar_month 22 Mai 2015, 00:00
In momentul de fata studentii in ultimul an si-au terminat probabil deja lucrarea de licenta. In aceste conditii, mai aveti de trecut un singur hop: prezentarea acesteia in fata comisiei de evaluare. Modul de prezentare a acesteia poate fi in multe cazuri mai importanta decat insusi continutul lucrarii.

Asta pentru ca multi studenti fac lucrari de nota 10, dar le prezinta de nota 8 si multi studenti fac lucrari mediocre, dar reusesc sa sa le prezinte de asa maniera incat sa smulga un 10 comisiei. Asadar, de ce trebuie sa tii cont in timpul prezentarii pentru a nu da gres?

Timpul scurt
Fiecare student are la dispozitie pentru prezentarea lucrarii de licenta maximum 10-15 minute. In aceste conditii, prezentarea ta trebuie pregatita temeinic de acasa astfel ca in acest interval scurt de timp sa reusesti sa acoperi intreg continutul lucrarii intr-un mod cat mai clar si mai concis. Asadar, iti poti redacta discursul pe care il vei sustine la disertatie pentru a-l discuta cu profesorul coordonator. Acesta iti va spune daca au ramas chestiuni neacoperite, considerate a fi importante din continutul lucrarii, dar te va ajuta totodata sa iti structurezi si sa isi prezinti mai bine discursul. In momentul prezentarii lucrarii de licenta, va trebui sa stii acest „rezumat” la perfectie, pentru ca nici tu, nici profesorii, nu aveti timp pentru balbaieli.

Prezentare PowerPoint
Tocmai pentru ca timpul este foarte scurt si este obligatoriu sa acoperi toate partile importante ale lucrarii de licenta, prezentarea PowerPoint te va ajuta sa iti indeplinesti acest obiectiv in cel mai eficient mod. Asadar, fa-ti o prezentare PowerPoint care sa te ghideze pe parcursul disertatiei. Aceasta nu va trebui sa contina mai mult de 15 – 16 slide-uri, si foarte putin text (maximum 7 randuri pe slide). Chiar daca vei putea citi titlul chestiunii prezentate pe fiecare slide, nu este recomandat sa citesti. Vorbeste liber, sigur pe tine si detaliaza chestiunea respectiva de parca ar fi cel mai simplu lucru despre care ai discutat vreodata.

Ce puncte cheie trebuie sa contina prezentarea PowerPoint?

1. Titlu, autor, coordonatorul lucrarii

2. Obiectivul lucrarii
Ar trebui exprimat intr-o singura fraza si se refera la ce ai dorit sa arati, demonstrezi prin cercetarea facuta. Obiectivul lucrarii trebuie discutat si formulat corect impreuna cu profesorul coordonator.
3. Metoda
Ce metoda (metode) ai folosit pentru a atinge obectivul lucrarii (documentare, studiu de caz, analiza, etc). In cele mai multe cazuri vei avea de enuntat aici cel putin doua modalitati de realizare a obiectivului lucrarii, din moment ce aceasta cuprinde o parte teoretica si una practica (studiul de caz).

4. Structura lucrarii de licenta
Pentru a face introducerea firesc la prezenarea punctelor cheie ale lucrarii de licenta, poti incepe cu prezentarea succinta a structurii acesteia. La partea teoretica vei prezenta principalele probleme abordate si importanta acestora in structura lucrarii, iar la partea practica vei vorbi despre modalitatea in care ai realizat-o.

5. Puncte cheie
Aici iti vei rezerva cel mai mare numar de slide-uri in care vei expune pe rand principalele puncte ale lucrarii. Daca ai elemente ilustrative (tabele, desene, diagrame, harti etc), acestea vor reprezenta continutul slide-urilor. Comentariile tale se vor referi la problemele intampinate in cercetarea pe care ai efectuat-o, unde ai considerat ca informatiile sunt contradictorii sau ca nu exista suficienta informatie pe o anumita tema cu exemple concrete, cum ai depasit aceste obstacole, etc

6. Concluzii
Concluziile cercetarii tale pot sa se refere chiar la propunerea unei viitoare teme de cercetare pornind de la concluziile trase de tine in timpul documentarii pentru lucrarea de licenta. Foarte important in aceasta etapa este sa precizezi contributia ta personala la tema abordata prin concluziile trase si descoperirile facute.

Tine cont si de:

1. Nu iti pierde ordinea ideilor
Acestia pot sa iti adreseze intrebari de fiecare data cand se considera ca ceva nu este clar. Nu te abate de la prezentarea ta in ciuda acestora, asadar, raspunde-le la intrebare si continua apoi de unde ai ramas.

2. Nu te descuraja
Uneori poti primi din partea comisiei inca de la inceputul prezentarii intrebari care iti vor pune probleme. In aceste conditii elanul si entuziasmul tau au de suferit. Nu te lasa intimidat de faptul ca poate nu ai dat cel mai bun raspuns la o anumita intrebare si continua-ti prezentarea gandindu-te ca tot poti face o figura frumoasa, in ciuda intrebarii care te-a pus in dificultate.

3. Pregateste-te temeinic
Lucrarea de licenta este scrisa de tine si se pleaca de la premisa ca o cunosti la perfectie, si asa ar si trebui. Asadar fii pregatit sa ti se puna intrebari din tot cuprinsul ei, pentru ca asta si urmareste sa constate comisia de evaluare: faptul ca o cunosti la perfectie in cele mai mici detalii.

4. Sintetizeaza inteligent
Comisia de evaluare te va nota si in functie de cat de coerent ai fost in a prezenta succint o lucrare mult mai vasta. A spune putin si foarte la obiect despre o tema vasta, nu e deloc usor, de aceea fii sigur ca in disertatia ta se va regasi cu adevarat cea mai relevanta informatie.

5. Fii flexibil
Motivul pentru care ti se pun intrebari este pentru ca profesorii sa se convinga ca poti sustine o discutie cu argumente pro si contra pe tema abordata, ca esti capabil sa formulezi argumente plauzibile si ca poti fi convingator. Fii atent la intrebarile care ti se pun, fii sigur ca le-ai inteles corect si raspunde folosind argumente din propria lucrare.
Foto: 100studytips.com