PROGRAME MBA LA CELE MAI PRESTIGIOASE UNIVERSITATI

calendar_month 12 Oct 2007, 00:00
Acum o luna si jumatate, Corina Tufa-Dragos a renuntat la jobul ei la Citibank Bucuresti pentru a se muta la Chicago. De fapt, i s-a implinit un vis mai vechi, acela de a urma un MBA de top. Cand a absolvit ASE Bucuresti in anul 2001, nu se gandea ca va ajunge sa studieze intr-o facultate care are opt profesori castigatori ai premiului Nobel pentru stiinte economice. Atunci era preocupata sa-si gaseasca un loc de munca, primul job fiind de profesoara de finante la liceul Virgil Madgearu din Capitala. Dupa doi ani petrecuti la catedra, s-a angajat la Citibank, unde a lucrat alti patru ani. De ce a vrut sa mearga tocmai la Chicago? `Imi place sa fiu acolo unde sunt cei mai buni. Nu tin neaparat sa fiu eu cea mai buna, dar tin sa fiu alaturi de cei mai buni. Stiu ca influenta lor ma va ajuta sa cresc la randul meu`, spune Corina Tufa-Dragos.
Aceasta ambitie are insa un cost foarte mare. Un student la MBA-ul University of Chicago trebuie sa scoata din buzunar 75.000 de dolari pe an pentru taxe de scolarizare si cheltuieli curente. Din aceasta cauza, tanara romanca va avea peste doi ani o datorie de cinci cifre in dolari americani, pentru ca sprijinul financiar pe care l-a primit consta intr-un imprumut cu termen de rambursare de maximum 20 de ani. Acest imprumut, pentru care nu a trebuit sa depuna garantii, este posibil sa o tina departe de tara si dupa terminarea scolii. „Trebuie sa iau in calcul datoriile pe care le voi avea peste doi ani. Nu stiu daca voi gasi in Romania, cel putin imediat dupa absolvire, un loc de munca care sa imi permita sa imi achit datoriile. Asa ca
exista foarte multe sanse sa raman in continuare peste hotare si dupa absolvire", spune Corina.
45.000 de lire sterline pentru un an la Oxford
In ciuda costurilor ridicate, investitia in finantarea unor programe de MBA de top devine o prioritate pentru un numar tot mai mare de romani. Cristian Constantinescu a scos din buzunar 30.000 de lire sterline pentru taxele de scolarizare si inca 15.000 de lire sterline pentru cheltuielile personale pe perioada unui an de studiu la Oxford. Dar el considera ca a fost o alegere foarte buna: luna trecuta a absolvit si deja a gasit un loc de munca foarte bine platit, la o companie de private equity din Olanda. „Banii investiti ii voi recupera intr-un an. Durata medie de recuperare a investitiei intr-un MBA este de doi-trei ani. Cred ca asta arata cat de rentabil este sa urmezi un astfel de program", spune Cristian Constantinescu.
La fel a considerat si Marius Moldovan, un tanar din Targu-Mures, care in prezent urmeaza un MBA tocmai in campusul din Singapore al prestigioasei universitati INSEAD. „Imi doresc o cariera internationala si sansa de a obtine orice job vreau. Cred ca investitia in mine este cea mai buna. In termeni economici, valoarea pe care o adauga un MBA nu se compara cu absolut nicio alta investitie, fie ea imobiliara, fie pe piata financiara", spune Marius Moldovan. El nici nu a luat in calcul programele din Romania, desi acestea au costuri mult mai mici. „Pentru mine, calitatea MBA-urilor din Romania este mult prea departe de ceea ce ofera scolile de top, la fel cum sunt si oportunitatile oferite, daca este sa iau in calcul cariera internationala care ma intereseaza. Investitia ar fi fost mai mica in tara, dar si avantajele pe termen lung, la fel", adauga Marius Moldovan.
Scoala devine garant pentru credite
Dupa experienta de la Oxford, Cristian Constantinescu recomanda tinerilor romani sa tina cont de clasamente si sa aleaga cele mai bune programe din lume, pentru ca oportunitatile la absolvire sunt mult mai bune. „Odata ce ati absolvit Oxford, veti fi absolventi Oxford tot restul vietii. Puterea acestui brand in mediul de afaceri international este si va ramane una fenomenala", spune el.
Bucuresteanul Razvan Sofalca spune ca atunci cand alegi universitatea in care vrei sa studiezi este foarte bine sa tii cont si de tara in care este aceasta, pentru ca adaptarea mai usoara la cultura si comportamentul local te ajuta sa ai performante academice mai bune. „Tara am ales-o dupa sufletul meu. Eu sunt o fire mai petrecareata si am nevoie de prieteni. Cum si spaniolii sunt firi mai calde, m-am gandit ca o sa ma simt mai bine aici", marturiseste Razvan Sofalca, din campusul Instituto de Empresa din Madrid. Dar pentru el aceasta alegere nu a insemnat ca face rabat de la renumele si calitatea universitatii, pentru ca programul de MBA al Instituto de Empresa este cotat printre primele zece din lume. El considera ca romanii care au dosare bune isi pot spori sansele de admitere daca trimit aplicatia incepand cu luna octombrie, chiar daca pentru unele universitati termenul limita este in luna februarie.
Acelasi sfat este oferit si de romanii care studiaza peste Ocean. „Incepe procesul de admitere devreme. Sustine testul GMAT din timp si petrece foarte mult timp gandindu-te cum vrei sa iti dezvolti cariera. Arata foarte bine comisiei de admitere cum se aliniaza perfect ceea ce ai facut pana acum cu educatia din programul de MBA si cu obiectivele tale pe termen lung", spune Alexandru Novac, student la MBA-ul scolii de afaceri Wharton, din Pennsylvania, SUA, program considerat in multe clasamente cel mai bun din lume. Pentru a studia la aceasta universitate, costurile sunt de 150.000 de dolari pentru doi ani, insa cei care nu primesc burse pot lua credite fara garantie. „Wharton a stabilit o relatie speciala cu Citibank, prin care ofera studentilor internationali posibilitatea de finantare fara colateral si fara cosemnatar. Scoala devine garantul tau", spune Raluca Banea, o tanara din Brasov, care a inceput in acest an MBA-ul la Wharton.
Procesul de admitere este complex si, de obicei, dureaza mai bine de un an. In unele cazuri, tinerii se gandesc inca din timpul facultatii din Romania la ce programe vor sa mearga si ajung acolo dupa trei-cinci ani, dupa ce obtin si experienta pe piata muncii. Este si cazul lui Cristian Micu, student la London Business School. In opinia sa, rezultatele bune obtinute in facultate, precum si testul de limba si GMAT sunt importante, dar nu suficiente.
Experienta de munca face diferenta
„Selectia se face si in functie de alte criterii, cum ar fi potentialul managerial, motivatia si maturitatea cu care este sustinuta, aptitudinea de a conduce si a lucra in echipe multiculturale. Din aceasta cauza, experienta de munca este un criteriu esential pe baza caruia se face evaluarea si departajarea candidatilor. Un minim de trei ani de experienta profesionala relevanta este necesar, dar media este de cinci ani", spune Cristian Micu.
Principalul motiv pentru care tinerii romani prefera universitatile straine, in ciuda costurilor mari, este calitatea insuficient de buna a facultatilor autohtone. „Din pacate, Romania nu ofera nici macar un program comparabil si nu poate in acest moment sa concureze din nici un punct de vedere cu universitatile din Europa", conchide Roxana Marcu, studenta a programului de MBA la Instituto de Empresa.
Sfaturi
• Alege o scoala de afaceri bine cotata in topurile internationale. Chiar daca nu mergi la unul dintre cele mai bune programe din lume, alege neaparat unul care este acreditat international de organizatii ca AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business).
• Verifica rapoartele scolilor in care se arata ce firme recruteaza de obicei absolventii facultatii respective. Studentii anumitor scoli de top isi gasesc mai usor loc de munca pentru ca universitatile au parteneriate cu firme importante.
• Eseurile, scrisoarea de intentie si CV-ul trebuie sa arate impecabil in limba engleza. Roaga o persoana care vorbeste limba engleza nativ sa iti corecteze topica frazelor si exprimarea.
• Trimite aplicatia din timp, pentru ca sansele de admitere sunt mai mari.
Articol integral pe Capital.ro
Noutati




