Romania, in paralel: doar 16% dintre romani au absolvit o facultate, peste 40% au un nivel scazut de educatie
3/39129
calendar_month 04 Feb 2023, 00:00
Rezultatele provizorii ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor, publicate de Institutul National de Statistica, ofera o radiografie a Romaniei zilelor noastre. La o simpla analiza, Romania este impartita in doua: intre cei instruiti si cei fara scoala, intre bogati si saraci, populatia activa si asistati social. Decalajul este urias pe multe paliere. Mai putin de jumatate din populatia tarii este activa, iar peste 40% dintre romani au un nivel scazut de educatie.

Romania educata, incotro?

Datele de la nivel european aratau ca tara noastra se situeaza pe ultimul loc in U.E. la capitolul adulti tineri absolventi de studii superioare (23%). Asta in conditiile in care, 41% din populatia UE cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani a absolvit invatamantul tertiar. Aproape jumatate dintre statele membre ale UE si-au stabilit obiectivul de a creste pana in 2030, ponderea populatiei UE cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani care a absolvit studiile tertiare.

Situatia ingrijoratoare a nivelului de educatie din Romania este confirmata si de datele INS. Rezultatele Recensamantului arata o populatie rezidenta a Romaniei de 19.053.815 persoane.

Din totalul populatiei rezidente, 43,5% inregistreaza nivel mediu de educatie (postliceal, liceal, profesional, invatamant complementar sau de ucenici), 40,5% nivel scazut (prescolar, primar, gimnazial sau fara scoala absolvita) si 16,0% nivel superior.

Mai mult de o treime dintre locuitorii municipiului Bucuresti (35,2%) si circa un sfert dintre cei din judetele Ilfov (25,2%) si Cluj (24,6%) au studii superioare. La popul opus se plaseaza judetele Vaslui, Calarasi si Botosani unde ponderea populatiei cu studii superioare este mai mica de 8% (7,2%, 7,4% si, respectiv, 7,9%). In judetele Giurgiu si Vaslui mai mult de jumatate dintre locuitori cu nivel scazut de educatie: 51,6%, respectiv 50,3%.

Fara diploma, fara loc de munca….la mila statului

Nivelul de educatie este un element-cheie pe piata muncii. In lipsa unor studii sau a instruirii profesionale, romanii au sanse mai mici de angajare. Cu mai putini salariati, misiunea de a sustine populatia inactiva este din ce in ce mai dificila. De altfel, tot din datele provizorii ale recensamantului reiese faptul ca populatia activa a Romaniei este de 8.1 milioane de persoane, fiind compusa din 7.6 milioane de persoane ocupate si din 495,8 mii de someri.

Populatia inactiva cuprinde peste 10.8 milioane de romani din care pensionarii si beneficiarii de ajutor social reprezenta doua cincimi (39,5%), iar elevii si studentii aproape o treime (32,0%).

Cel mai mare grad de ocupare il are populatia din judetul Ilfov si din municipiul Bucuresti unde lucreaza mai mult de jumatate dintre locuitori: 52,2%, respectiv 50,8%. Cel mai mic grad de ocupare unde mai putin de o treime dintre locuitori lucreaza, se regaseste in judetele Vrancea (31,6%) si Mehedinti (32,9%).

Cea mai mica pondere a populatiei somere revine municipiului Bucuresti (1,1%), iar alte trei judete inregistreaza valoarea scazuta imediata, de 1,3%: Cluj, Timis si Ilfov. In schimb, in judetul Vaslui se inregistreaza cea mai mare pondere a populatiei somere, de 5,1% din populatia rezidenta a judetului.

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro