Sfaturi utile pentru soferii veniti prima oara in Bucuresti
3/36649
calendar_month 30 Apr 2015, 00:00
Soferii aflati in trecere sau proaspat mutati in Bucuresti se lovesc adesea de diferentele imense intre situatia din trafic in Capitala si cea a oraselor ceva mai mici sau din provincie. Prima experienta in traficul din marele oras poate fi coplesitoare, frustranta si chiar infricosatoare pentru soferii mai putin experimentati.

Chestionarele auto drpciv acopera doar regulile generale de trafic insa nu ofera sfaturi speciale pentru circularea in orasele aglomerate, din acest motiv soferii care au obtinut permisul de conducere in orase mai mici se pot simti adesea pierduti atunci cand ajung in Capitala.

1. Condusul in Bucuresti trebuie evitat la orele de varf. Aceste perioade de maxima activitate rutiera, de obicei cuprinse intre orele 7.00 si 9.00 si orele 16.00 si 18.00 sunt cele mai frustrante si coplesitoare experiente pe care un sofer proaspat venit in Bucuresti le poate avea in trafic. Din acest motiv soferii, mai ales cei proaspat iesiti de pe bancile unei scoli de soferi, sunt sfatuiti sa foloseasca transportul in comun, de preferinta metroul, pentru a ajunge la destinatie in aceste intervale. Soferii bucuresteni devin adesea violenti si tind sa faca manevre cel putin periculoase atunci cand sunt prinsi in ambuteiaje. Pentru a naviga prin oras la ore de varf cu masina personala este nevoie de o vasta experienta in arta sofatului si foarte multa rabdare.

2. Intersectiile problema. Daca nu se poate evita condusul la orele de varf, cea mai buna idee pentru soferii noi veniti in Bucuresti este sa se informeze in legatura cu intersectiile problema. Intersectii precum Dristor (Mihai Bravu cu Camil Ressu), Iancului cu Mihai Bravu sau Calea Vacaresti colt cu Oltenitei sunt locuri in care se produc aproape zilnic ambuteiaje in trafic la orele de varf. Pentru cei care au urmat o scoala de soferi si si-au obtinut permisul in alt oras, intersectii de acest gen pot fi extrem de dificil de negociat din lipsa de experienta. Inainte de plecarea cu masina la ore de varf este recomandat sa se urmareasca posturile de radio care ofera informatii in timp real despre trafic.

O alta strategie valida este invatarea rapida a scurtaturilor si drumurilor ocolitoare daca nu se poate evita trecerea prin aceste zone. Soferii nou veniti in Bucuresti pot cere intotdeauna sfaturi soferilor mai experimentati sau pot intra pe forumuri de specialitate pentru a se informa in legatura cu alternativele pentru evitarea acestor intersectii la orele de varf.

3. Completarea de chestionare drpciv. Chiar si pentru soferii care au deja permisul, nu este o idee proasta ca atunci cand ajung in situatia de a conduce intr-un oras precum Capitala sa isi revizuiasca nivelul de cunostinte completand chestionare auto online. In orasele mari cunostintele de legislatie si semne rutiere sunt mai importante decat oriunde, in mod special ca in astfel de zone numeroasele semne postate de multe ori in acelasi loc pot induce adesea in confuzie soferii care nu le cunosc la perfectie.

4. Atentie la taximetristi. In Bucuresti, taximetristi circula dupa reguli numai de ei cunoscute, iar soferii mai putin obisnuiti cu acest tip de comportament sunt adesea pusi in pericol de manevrele pe care le fac taximetristi in mod special cand traficul se aglomereaza. Este recomandat ca persoanele ce abia se obisnuiesc cu sofatul in marele oras sa fie cat se poate de prudenti prin preajma taximetristilor si sa pastreze distanta fata de acestia.



5. Conducerea preventiva. Cel mai bun sfat pentru un sofer care conduce pentru prima data in Bucuresti este aplicarea regulilor de conducere preventiva precum cele oferite pe site-uri de specialitate de tipul www.ODAT.ro. Conducand calm si respectand toate regulile de circulatie, soferii isi ofera timpul necesar pentru a se obisnui cu diferentele dintre condusul in provincie sau in orasele mici si condusul in Capitala unde exista mult mai multe semne de circulatie, intersectii imense cu potential de ambuteiaje, treceri de pietoni si filtre de politie.