Sfaturile utile care te ajuta sa devii independent dupa terminarea facultatii
3/38940
calendar_month 17 Feb 2022, 00:00
Dacă în timpul facultății depinzi de ajutorul părinților și rudelor, mai ales din punct de vedere financiar, fiindcă îți dedici timpul studiilor, ca să promovezi examenele, după ce vei absolvi va trebui să devii independent. Drept urmare, iată câteva sfaturi utile și aspecte importante pe care să le iei în considerare ca să îți atingi scopul și să nu mai depinzi de nimeni.

Acțiuni de voluntariat și căutarea unui internship

Încă din primii ani de facultate, trebuie să te gândești la viitorul tău loc de muncă. Așadar, este necesar să te pregătești din timp, pentru ca la finalul anilor de studiu să poți să îți creezi un CV corespunzător. Chiar dacă viitorul tău angajator nu va avea pretenții exagerate cu privire la experiența ta profesională, este indicat să îi demonstrezi, cu fapte concrete, că ești implicat, muncitor și că îți dorești să înveți cât mai multe lucruri. Drept urmare, în timpul facultății poți să participi la acțiuni de voluntariat sau să faci un anumit internship, ca să capeți experiență și să îți faci relații profesionale, ori să primești recomandări care te vor ajuta pe viitor să găsești un job full time. Așadar, bate la cât mai multe uși fiindcă nu știi niciodată de unde sare iepurele. Oricum nu ai nimic de pierdut, fiindcă orice experiență e binevenită.

O mașină personală îți va fi de ajutor

Probabil te-ai săturat deja să depinzi de mijloacele de transport în comun, ori să întrebi mereu pe cineva dacă mai are un loc în plus în mașină, ca să îți vizitezi părinții, ori să mergi într-o vacanță. În consecință, ți-ar prinde bine un automobil personal, pe care să-l folosești când ai tu chef. Fie că te deplasezi cu el la facultate, la muncă, la cumpărături, ori să dai o fugă până la mare sau munte, acesta își va dovedi utilitatea. Nici nu ai nevoie de o mașină de lux, cu mulți cai putere, ci de un model fiabil, cu care să îți faci treaba și să te poți baza pe el că te duce cu bine la destinație, precum un Opel Astra G. Iar ca să te asiguri că automobilul nu prezintă nicio defecțiune majoră, numărul de kilometri este cel real, piesele sunt în stare bună, iar totul funcționează la parametri optimi, trebuie o verificare istoric auto. Ține cont de detaliile respective, ca să nu faci o achiziție pe care să o regreți.

Învață să îți gătești singur și să te obișnuiești cu treburile casnice

Încă din timpul facultății o să îți prindă bine să înveți să gătești, pentru că la un moment dat nu o să mai primești pachet de la părinți și vei fi nevoit să te descurci singur. Așadar, este indicat să înveți să îți prepari singur mâncarea. Ia-ți o carte de bucate și încearcă rețete simple. De asemenea, obinuiește-te și cu treburile casnice. De exemplu, să înveți să îți calci hainele, precum cămăși sau tricouri, să îți faci patul în fiecare dimineață, dar și curățenie generală săptămânală. Deci, va trebui să dai singur cu aspiratorul, să speli vasele, ori să faci baia lună.



Pe de altă parte, nu uita că nu o să poți să locuiești o veșnicie la cămin, deci o să fii nevoit să stai în chirie. Deci gândește-te și la acest aspect. Ideal ar fi să te muți alături de câțiva prieteni sau colegi de facultate, ca să împărțiți cheltuielile și plata chiriei, ca să nu îți afecteze bugetul lunar. Totuși, dacă îți place intimitatea, te poți muta singur, într-o garsonieră, dar e posibil să ai parte de costuri mai mari decât dacă ai mai locui cu altcineva. Așadar, gândește-te bine la ce vrei să faci și stabilește-ți un plan bine pus la punct.

Sursă foto: Shutterstock.com