studentie.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  Sistem hibrid sau work from home? Ce sa alegi cand iti cauti un job

Sistem hibrid sau work from home? Ce sa alegi cand iti cauti un job

2/204418
calendar_month 27 Apr 2023, 00:00
Stilul de lucru a suferit schimbari majore odata cu pandemia, astfel ca, in prezent, majoritatea companiilor adopta stilul de munca hibrid sau remote. De aceea, atunci cand alegi sa iti cauti un job, este bine sa te documentezi despre stilul adoptat de compania care te intereseaza, pentru a vedea daca se potriveste cu nevoile si stilul tau de viata.

Descopera, in continuare, care este diferenta dintre stilul remote si sistemul hibrid si care sunt beneficiile acestuia din urma.

Diferenta intre stilul remote si sistemul hibrid

Stilul de munca remote, denumit si telemunca, se refera la situatia in care angajatii lucreaza de la distanta, fie de acasa, fie din alte locatii, fara a fi necesar sa mearga la birou.

Spre deosebire de acesta, stilul de munca hibrid implica o combinatie intre munca de la birou si munca de la distanta. Angajatii pot lucra de la birou pentru o parte din timp si de la distanta pentru restul timpului, in functie de regulile stabilite de catre fiecare companie in parte.

Asa cum se poate deduce si din definitia celor 2 stiluri de lucru, diferenta dintre acestea este una clara: in timp ce stilul de munca remote nu presupune prezenta la birou pentru desfasurarea activitatii, stilul de munca hibrid presupune desfasurarea activitatii de la birou timp de cateva zile pe saptamana/ luna.

Beneficiile stilului hibrid

Desi ambele stiluri de lucru aduc beneficiile lor, potrivit unui studiu realizat de Genesis Property, compania fondata de antreprenorul Liviu Tudor, doua treimi dintre romani cred ca sistemul de lucru hibrid va domina anul 2023.

Asadar, tot mai multe persoane inclina spre stilul hibrid din mai multe motive. Iata care sunt cele mai importante:

-  flexibilitatea - stilul de lucru hibrid iti ofera flexibilitatea de a lucra de acasa cateva zile pe saptamana, in functie de nevoile tale.

-  posibilitatea de a interactiona direct cu colegii - avand in vedere ca stilul hibrid presupune prezenta la birou cateva zile pe saptamana / luna, acest lucru iti ofera posibilitatea de a interactiona direct cu colegii. In acest mod, se pot consolida relatiile profesionale intre echipe si se poate imbunatati comunicarea intre acestea.

-  echilibru intre viata personala si cea profesionala - stilul hibrid iti permite sa iti organizezi programul de lucru in functie de nevoile tale, atat timp cat nu are un impact negativ asupra performantei organizationale a afacerii pentru care lucrezi.

Ce va aduce noul sistemul hibrid

Odata cu implementarea sistemului hibrid, si conceptele legate de cum arata birourile vor trebui schimbate. Astfel ca tot mai multi angajati au nevoie de medii de lucru prietenoase. Iata cateva aspecte care iti demonstreaza ca un mediu de lucru este unul modern si prietenos:

-  birourile open space – acestea incurajeaza interactiunea dintre angajati atunci cand se afla la birou si pot creste eficienta angajatilor.

-  zonele de relaxare - bunastarea angajatilor ar trebui sa se afle printre principalele preocupari ale unei companii, de aceea, este important ca locul tau de munca sa includa si o zona de relaxare pentru angajati. Aceasta poate reduce nivelul de stres si anxietate al angajatilor.

-  acces facil la mijloace de transport in comun - aglomeratia urbana iti poate da batai de cap in zilele in care trebuie sa te deplasezi la birou, asa ca una dintre cele mai eficiente solutii este sa folosesti mijloace de transport in comun. De aceea, nu uita sa acorzi importanta si acestui aspect atunci cand iti alegi jobul.Daca iti place sa interactionezi si sa creezi legaturi puternice cu oamenii cu care lucrezi, dar sa te si bucuri de un echilibru sanatos intre viata personala si profesionala, atunci stilul hibrid de lucru poate fi unul potrivit pentru tine. Foloseste-te de informatiile din acest articol si ia cea mai buna hotarare atunci cand iti alegi jobul.

sursa foto: freepik.com