Somajul, inca la cote ingrijoratoare. Tot mai multi someri in randul tinerilor
calendar_month 02 Sep 2022, 00:00
Cu mici variatii de la o luna la alta, somajul ramane in continuare la cote ingrijoratoare in Romania, mai ales in contextul in care traiul devine din ce in ce mai scump, facturile mari mari, iar piata din ce in ce mai instabila. Pentru luna iulie 2022, Institutul National de Statistica a anuntat o rata a somajului de 5.2%. Un fenomen alarmant este cresterea numarului de someri in randul tinerilor. Iesiti din bancile scolilor sau facultatilor, multi opteaza pentru indemnizatia de somer pentru cateva luni, iar apoi asteapta o salvare.
Sute de mii de romani fara un loc de munca
Potrivit raportului INS, in luna iulie 2022, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost de 5,2%, asta inseamna ca a scazut cu 0,2 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna iunie 2022 (5,4%). Cei mai multi someri sunt in randul barbatilor, cu 1,5 puncte procentuale mai mare decat la femei. Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna iulie a anului 2022 a fost de 432,7 mii persoane, in scadere atat fata de luna precedenta (449,0 mii persoane). Pe sexe, rata somajului la barbati era de 5,8%, iar in cazul romancelor rata ajunsese la 4,3%. Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 73,9% din numarul total al somerilor estimat pentru luna iulie 2022.
Problema este ca in continuare foarte multi tineri nu au un loc de munca. Vorbim despre populatia intre 15-24 de ani, absolventi de scoli si universitati, care nu reusesc sa se incadreze pe piata muncii. In cazul acestei categorii de varsta, rata somajului era de 22.8%.
De ce nu-si gasesc job tinerii?
Cauzele pentru care tinerii nu-si gasesc un loc de munca sunt numeroase. Unele tin de sfera personala, altele sunt legate de sistemul de educatie si piata muncii.
1. Lipsa de experienta
Un proaspat absolvent intampina dificultati in a-si gasi un job din cauza lipsei de experienta. Desi poate detine notiunile teoretice, lipsa de practica este un mare minus. In timp ce unii angajatori inteleg acest lucru si le acorda o sansa tinerilor, altii nu sunt dispusi sa piarda timp pentru pregatirea si perfectionarea tinerilor. foarte putini reusesc sa acumuleze experienta in CV cu joburi in timpul scolii sau facultatii. O varianta o reprezinta voluntariatul care a inceput sa cantareasca in CV-uri.
2. Domenii de activitate suprasaturate
Sistemul educational din Romania are nevoie de o reforma urgenta. Inca se mai formeaza someri cu diploma, in domenii care nu sunt cautate, in timp ce alte sectoare duc lipsa de profesionisti. Un mare dezavantaj l-a reprezentat desfiintarea scolilor profesionale, insa, Ministerul Educatiei promite acum o noua abordare, centrata pe invatamantul profesional si invatamantul dual.
3. Salarii mici pentru incepatori
Unii tineri refuza sa se angajeze desi gasesc posturi disponibile. Asta din cauza pretentiilor legate de remuneratie. Doar o parte din generatia actuala este dispusa la sacrificii financiare. Un incepator este mai slab platit, iar asta ii determina pe tineri sa refuze din start oferta. Pe de alta parte, traiul este scump, iar un angajat are nevoie sa o remuneratie care sa-I permita sa se intretina.
Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro
Noutati