SPAGA SI CORUPTIE LA CAZAREA IN CAMINE
calendar_month 21 Aug 2007, 00:00
Spaga la cazarea in camine, spaga la examene, spaga pentru licenta si pentru un loc la facultate... Va suna cunoscute aceste sintagme? In Romania astfel de practici sunt la ordinea zilei. Un loc in camin se vinde in prezent cu 500-600 de euro si poate ajunge chiar la 1.000 de euro. George Paduraru, presedintele Uniunii Studentilor din Romania, este „initiatorul” campaniei impotriva coruptiei in ceea ce priveste invatamantul romanesc, el cerand sprijinul Ministerului Educatiei pentru a desfiinta problemele aparute la cazarea in camin.
Tarifele pe care le percep unii profesori pentru ca un student sa treaca examenul ajung si ele la cote de-a dreptul astronomice: 600-1.000 de euro. Oricarui student care nu beneficiaza de loc in camin ii convine sa dea 500 de euro o data si dupa aceea sa stea un an de zile pe un milion de lei pe luna. Tariful perceput de un administrator poate sa ajunga si la 1.000 de euro. E vorba despre acele camere bune, de protocol, unde studentii platesc ca sa stea singuri in camera.
George Paduraru adauga ca vinovata de aceasta situatie este lipsa acuta de locuri de camin. La aceasta se adauga preturile mari pe piata imobiliara, urmata indeaproape de bursele si salariile mici in studentie.
Astfel de situatii sunt cel mai des intalnite in cadrul Politehnicii Bucuresti, Facultatii de Inginerie din Galati si Universitatii de Medicina din Oradea, aceasta din urma fiind pe cale de a fi dsfiintata, pe motiv ca doar 1% din absolventi au reusit sa „acceada” la rezidentiat, de unde si concluzia ca bugetarea de la stat nu-si are rostul. Spagi „serioase” se practica si la facultatile de Drept, ASE si Stiinte Politice, in timp ce in caminele SNSPA traiesc in liniste si pace functionari ale unor televiziuni bucurestene...
Si la Timisoara situatia e similara. Studentii care vin la 1 octombrie au inceput sa intre in febra cautarii unui spatiu pentru locuit, imediat dupa ce au aflat ca au intrat la facultate. Pe de o parte, pentru ca locuintele sunt insuficiente si, pe de alta parte, pentru ca in luna iulie, spre exemplu, se asteptau ca preturile la chirie ori gazda, sa fie mai mici.
Noutati