Strategii prin care poti sa socializezi mai mult
calendar_month 05 Mai 2021, 00:00
E greu sa fii student in orice context, caci e o perioada pe cat de frumoasa, pe atat de plina de nesigurante, de multe ori lipsuri, timiditate si nerabdarea de a pune in practica ceea ce inveti teoretic, fara a putea, de cele mai multe ori, sa te angajezi intr-un loc de munca care sa te reprezinte. Pandemia de coronavirus face si mai dificila aceasta etapa, definita de foarte multi ca fiind cea mai frumoasa din intreaga viata. Trebuie sa te feresti de exagerari si absolutisme si sa ai rabdare si incredere ca lucrurile vor reveni la un firesc care iti lipseste.
Pana atunci, este important sa incerci sa mentii un echilibru, sa-ti gasesti activitati care sa iti faca placere, sa ai puterea de a exprima ceea ce simti, constientizand ca nu esti singurul care rateaza activitati importante, precum si interactiuni obisnuite, de zi cu zi, cum ar fi participarea la cursuri sau iesirea cu colegii in oras.
Este esential sa incerci sa iti mentii la cote ridicate sanatatea psiho-emotionala, iar de multe ori este mult mai eficienta o abordare strategica. In articolul care urmeaza, iti vom oferi cateva recomandari care sa te ajute sa fii bine cu tine si cu cei din jur, cu amendamentul ca activitatile sugerate ar fi bine sa nu fie singulare, ci sa aiba o anumita frecventa.
Reuniuni cu prietenii
Mai ales daca esti „boboc” si stai mai mult acasa la ai tai, desi esti student in Bucuresti, Iasi sau Cluj, este putin probabil ca ai apucat sa te imprietenesti cu noii colegi. Cel mai probabil va vedeti la cursurile online si discutati pe un grup al vostru, in care postati cursuri, carti in format electronic si nelamuriri. Nu este indicat sa rezumi toate interactiunile tale la platforme virtuale, chiar daca e necesar sa fii precaut si sa tii cont de normele de distantare sociala.
Poti sa le propui colegilor de liceu sau prietenilor din oras sa va vedeti, sa organizati prin rotatie cate o reuniune la fiecare dintre voi, cu un numar rezonabil de participanti. Poti sparge chiar tu gheata si crea un astfel de „event” la care sa iti inviti amicii. In primul rand, trebuie sa ii convingi pe ai tai sa fie de acord cu initiativa ta sau sa profiti de weekendul in care parintii sunt plecati la tara. Cat despre organizare, nu ar trebui sa te preocupi prea mult. Ar fi bine sa-ti aerisesti camera, si la propriu, dar si la figurat, si sa duci in boxe lucrurile inutile sau de care nu te atingi cu anii. Poti chiar propune o cheta pentru a cumpara mancare si bautura, in functie de preferinte. In loc de bauturi tari, poti opta pentru bere si cidru, mai ales daca exista printre voi si persoane care nu consuma deloc alcool. Si nici macar nu trebuie sa te mai preocupi ca ai de carat baxuri pe scari sau in lift, caci ai posibilitatea sa comanzi totul online si sa iti fie livrata intreaga comanda la usa.
Grupuri de suport
Chiar daca anxietatea cu privire la pandemie este complet de inteles, trebuie sa te informezi din surse valide si sa ai tu o conduita exemplara, de la respectarea regulilor pana la evitarea unor situatii de risc. In acelasi timp, alege sa exprimi ceea ce simti, fara teama ca ai putea fi etichetat drept slab, vulnerabil sau prapastios. Poti sa ceri suport psihologic si consiliere de la universitate, caci majoritatea institutiilor de invatamant superior au venit in intampinarea studentilor cu astfel de resurse online. In acelasi timp, poti sa iti creezi cu prietenii un grup pe o platforma virtuala in care sa comunicati zilnic, chiar dincolo de aspecte factuale, de tipul „ce mancam”, „ce facem astazi”, „ce ne comandam online”. In plus, mai ales daca ai un anumit talent, poti exprima ceea ce simti prin arta, fie ca e vorba de pictura, de versuri sau dans.
Nu uita, dincolo de orice fel de achizitii materiale, acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa fii atent la nevoile tale primare, la dorinta de a socializa si de a te simti parte dintr-o comunitate.
Sursa foto: unsplash.com