Student in 2022. Universitatile performante din Romania.
calendar_month 05 Aug 2022, 00:00
Alegerea facultatii devine o misiune din ce in ce mai dificila. Tinerii trebuie sa ia in calcul pe langa aptitudini si vocatie, directiile in care societatea se dezvolta. Automatizarea unor joburi in viitorul apropiat si impactul din ce in ce mai mare al inteligentei artificiale sunt doua elemente importante de care ar fi bine sa tina cont viitorii studenti. Totodata, studiile nationale si internationale arata ca peste 10 ani cele mai cautate si bine platite joburi vor fi in inginerie, sectorul IT si medicina, dar si zona de business. Un top relevant este si cel rezultat in urma Raportului anual privind Metarankingul National care prezinta cele mai performante universitati din tara.
Podiumul universitatilor din Romania
In sistemul universitar din Romania exista 93 de institutii de invatamant superior, publice si privat: 53 de institutii acreditate de invatamant superior de stat si 40 institutii de invatamant superior private. In exercitiul de metaranking specific anului financiar 2021, au fost ierarhizate 30 de universitati romanesti de stat dintr-un total de 54 si o singura universitate privata (Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucuresti). Primele locuri sunt ocupate de Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucuresti si Universitatea Politehnica din Bucuresti.
TOP 10 universitati din Romania mai cuprinde:
-2 universitati de medicina (Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca si Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti );
-2 universitati comprehensive din consortiul Universitaria (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara);
-2 universitati tehnice (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi );
-1 universitate hiper-comprehensiva (Universitatea „Transilvania" din Brasov ce contine, pe langa domeniile traditionale dintr-o universitate comprehensiva si componentele de medicina, respectiv tehnic).
Potrivit Ministerului Educatiei, metaranking-ul reprezinta un instrument de analiza si un criteriu obiectiv de evaluare in cadrul metodologiilor de finantare a cercetarii in sistem universitar, care permite asigurarea alocarii de resurse financiare de la bugetul de stat, pe baza unor indicatori de performanta.
Vezi continuarea articolului pe www.risco.ro