Student Invest se lanseaza in octombrie. Studentii vor putea accesa credite garantate de stat
3/39073
calendar_month 07 Oct 2022, 00:00
Vesti bune pentru studentii care luau in calcul accesarea unui credit pentru a acoperi cheltuielile cu studiile, in acest an universitar. Programul guvernamental Student Invest va fi lansat toamna aceasta. Normele de aplicare au fost publicate in Monitorul Oficial, iar pana la jumatatea lunii octombrie, bancile au termen pentru a transmite cererile de inscriere in program catre Fondul Roman de Contragarantare. Ulterior, studentii vor putea accesa credite garantate de stat.

Credite de pana la 50.000 de lei

Prin programul Student Invest, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18-31 de ani, inscrisi intr-o institutie de invatamant superior, pot accesa pana la 50.000 de lei, suma fiind garantata in proportie de 80% de Fondul Roman de Contragarantare. Printre avantajele creditelor din acest program se numara faptul ca tinerii care vor accesa creditele vor achita la final tot atat cat au imprumutat, iar sumele vor putea fi rambursate in maximum 10 ani. Pana pe data de 14 octombrie, bancile vor transmite cererile catre FRC, iar ulterior vor fi lansate produsele financiare.

Unele bancii au deja incluse in portofoliile lor oferte de credite dedicate studentilor, insa statul a dorit sa puna la dispozitia studentilor un tip special de credite care sa-i avantajeze mai mult pe tineri.

Student Invest- cheltuielile eligibile. Pentru ce vor putea tinerii sa foloseasca banii?

Banii vor putea fi folositi de studenti pentru decontarea sau plata directa a cheltuielilor care apar pe durata studiilor. Mai exact, vor fi eligibile urmatoarele categorii de cheltuieli:

- taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat;
- plata cartilor, rechizitelor;
- costul publicarii cartilor sau al studiilor de specialitate;
- taxa de participare la manifestari stiintifice si concursuri, precum si cheltuielile de transport pentru deplasari;
- achizitionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate;
- plata chiriei, in cuantum de maximum 300 euro/luna, la cursul BNR din ziua platii;
- plata locurilor de cazare in caminele studentesti;
- parte/avans din achizitia unei locuinte;
- cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro