Student la ASE? Afla in ce conditii nu mai platesti restanta!
3/36824
calendar_month 29 Mai 2015, 00:00
Mai sunt doar cateva ore pana cand vom intra oficial in minivacanta de Rusalii!!! Toti studentii se vor indrepta spre locuri mai frumoase decat campusurile studentesti, insa... dupa cele trei zile de pauza totala, urmeaza sesiunea cu examenele ei obositoare. Esti pregatit?

Afla din randurile de mai jos in ce conditii nu vei mai plati restantele anul acesta, cat te costa o restanta (daca ajungi pana la urma in aceasta situatie) sau un examen de marire a notei la ASE si de cate credite ai nevoie pentru a promova in anul urmator.

Nu platesti restanta daca...
2015 este primul an in care studentii de la ASE nu vor mai trebui sa plateasca prima restanta la fiecare disciplina daca nu pot ajunge la examen si vor avea absenta.

Cat costa restanta?
Daca pici un examen si va trebui sa fii reexaminat, atunci va trebui sa achiti o taxa de 75 de lei cu cateva zile inainte de sustinerea examenului. Informeaza-te din timp la secretariat cu cate zile inainte trebuie sa achiti taxa si unde anume.

Vrei marire? Cum procedezi?
In cazul in care nu vei fi multumit de notele de la examenele din aceasta sesiune, trebuie sa stii ca poti contesta orice examen scris in termen de 48 de ore de la afisarea rezultatelor. Contestatia notei se depune la secretariatul facultatii la care inveti. In aceasta poti cere ca lucrarea sa fie reevaluata in prezenta ta, conform Codului Studentului la ASE. Daca in urma reevaluarii se arata ca nota este corecta, singura posibilitate pe care o mai ai la dispozitie pentru a obtine o nota mai mare este sa dai examen de marire de nota. Examenul de marire te costa 10 lei, iar taxa trebuie achitata la casierie cu cateva zile inainte. Informeaza-te la secretariatul facultatii cu cate zile inainte trebuie sa achiti taxa pentru examenul de marire!

Credite necesare pentru a promova in anul urmator
Pentru a promova in anul urmator, trebuie sa acumulezi un numar minim de puncte de credit ECTS, acestea diferind de la un an la altul, dupa cum urmeaza:
  • Din anul I in anul II – la sfarsitul primului an de studii la ASE trebuie sa fi acumulat minim 15 credite, acestea cumulandu-se din ambele semestre ale anului universitar, atat de la disciplinele obligatorii cat si de la cele optionale.
  • Din anul II in anul III – la sfarsitul celui de-al doilea an de studii trebuie sa fi acumulat minimum 60 de credite pentru a trece in anul trei, atat de la disciplinele obligatorii cat si de la cele optionale.
  • Anul III – promovarea celui de-al treilea an este conditionata de acumularea a minimum 180 de credite (cumulativ anii I, II si III). Daca nu se acumuleaza acest numar minim de credite, studentul se va inscrie in anul III suplimentar.
  • Primul an de masterat. Pentru a promova in al doilea an de masterat ai nevoie de minimum 45 de credite. Pentru a afla mai multe in legatura cu creditele necesare promovarii in timpul studiior de masterat, consulta Regulamentul privind activitatea didactica pentru studiile de masterat.
Numarul creditelor de studii transferabile ECTS reprezinta (conform Regulamentului privind activitatea didactica pentru studiile universitare de licenta) un punctaj alocat fiecarei discipline si este proportional cu volumul de munca necesar studentului pentru a-si insusi disciplina la cursuri, seminarii, lucrari practice, de laborator, proiecte, stagii practice, participarea la procesul de evaluare a cunostintelor, cat si in timpul de studiu individual. 1 ECTS echivaleaza cu 25 – 30 de ore.
Foto: fabiz.ase.ro