Studentii cer demisia rectorului de la Arhitectura si verificarea posibilei sale calitati de colaborator al Securitatii

calendar_month 09 Mar 2015, 00:00
Studentul Dragos Alexandru a realizat anul trecut o scrisoare, sustinuta de aproximativ 700 de studenti arhitecti, in care a prezentat o serie de probleme din universitate, cum ar fi materia invechita, programul incarcat de studiu sau conditiile improprii din universitate, cerand ca acestea sa fie rezolvate. Negasind deschidere din partea universitatii fata de astfel de demersuri, acesta a inaintat scrisoarea catre Ministerul Educatiei in speranta ca cineva se va sesiza si va lua masuri pentru rezolvarea problemelor semnalate in scrisoare.
La auzul vestii ca studentul a semnalat la Minister problemele din universitate, Consiliul de Administratie al Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti a propus exmatricularea studentului critic, decizie votata ulterior si in Senatul universitatii. Decizia i-a fost comunicata si studentului exmatriculat, fara drept de apel si fara sa fi existat cel putin o discutie anterioara intre conducerea universitatii si student pe aceasta tema.
Simtindu-se nedreptatit, studentul a dat universitatea in judecata, iar subiectul a fost prezentat in mai multe materiale de presa. Ministerul Educatiei s-a sesizat si a desfasurat o ancheta in universitate in urma careia a constatat ca universitatea nu si-a respectat propriile proceduri de exmatriculare si ca o serie de probleme semnalate de student in scrisoare sunt adevarate. Ministerul a cerut conducerii universitatii sa reanalizeze decizia de exmatriculare, neavand competentele legate sa anuleze o hotarare luata de universitate in baza propriei autonomii. Conducerea universitatii nu a anulat decizia, iar saptamana trecuta Tribunalul Bucuresti a dispus ca studentul sa fie reprimit la cursuri pana la o decizie finala a instantei.
ANOSR considera inacceptabila suprimarea dreptului la libera exprimare a studentilor si este de parere ca atitudinea universitatii fata de spiritul critic nu este compatibila cu valorile si principiile pe care o institutie de invatamant superior ar trebui sa le promoveze. Rolul unei universitati nu este doar acela de a forma profesionisti, ci si de a modela caractere prin dezvoltarea spiritului critic si gandirii analtice. Se pare ca actuala conducere a universitatii nu si-a inteles rolul pe care il are si din acest motiv ANOSR cere demisia de urgenta a rectorului Zeno Bogdanescu ca un ultim fapt de onoare pe care il mai poate face la acest moment. Mai mult decat atat, actiunile conducerii universitatii impotriva studentului care a indraznit sa fie critic sunt un afront periculos adus democratiei din mediul universitar romanesc si cerem CNSAS sa verifice daca rectorul a fost colaborator al fostei Securitati.
„Este de neinteles cum dupa 25 de ani de democratie, avem inca universitati care aleg metoda pumnului bagat in gura atunci cand exista studenti critici care indraznesc sa semnaleze, pe buna dreptate, probeme din universitate. Nu putem accepta modul in care Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti a calcat in picioare dreptul la libera exprimare al studentilor si a anihilat orice posibilitate de aparare a studentului in fata abuzului la care a fost supus. Astfel de atitudini nu au ce cauta intr-un mediu universitar care apara si promoveaza valorile democratice si ne punem mari semne de intrebare legate modul totalitar in care a ales rectorul sa actioneze. Cerem demisia de urgenta a rectorului Zeno Bogdanescu si verificarea posibilei sale calitati de lucrator al Securitatii de catre CNSAS.” - Cristi Popescu, Presedinte ANOSR
Noutati




