Studentii din Romania cer sa conteze in procesul de alegere a rectorilor!

calendar_month 06 Apr 2015, 00:00
In cadrul Adunarii Generale ANOSR de la Cluj-Napoca, care a avut loc in perioada 2-5 aprilie, cei peste 150 de lideri ai studentilor din Romania au analizat modul in care universitatile s-au preocupat sa le fie respectate drepturile garantate de lege, la 3 ani de la publicarea in Monitorul Oficial a Statului Studentului - documentul ce contine toate drepturile pe care le au studentii. Concluziile "Raportului de Implementare a Statutului Studentului" au fost ca universitatile nu au manifestat o preocupare reala in ultimii ani de zile pentru a se asigura ca studentilor le sunt respectate drepturile, iar situatia investitiilor in imbunatatirea vietii lor sociale s-a degradat de la un an la altul. In universitati inca se percep taxe ilegale pentru studenti, valoarea burselor sociale este departe de a acoperi cheltuielile minime de cazare si masa, bursele de merit nu se pot cumula cu cele sociale, nu exista facilitati pentru studentii cu dizabilitati, iar universitatile se consulta mult prea putin cu organizatiile studentesti.
De asemenea, liderii studentilor au constatat ca in ultimii ani de zile universitatile s-au indepartat tot mai mult de studenti si de problemele acestora - studentii nu sunt consultati in aspecte ce tin de modul in care sunt alese materiile care le sunt predate – multe cursuri nemaifiind in concordanta realitatea actuala, nu exista proceduri functionale de contestare a notelor date pe nedrept, investitiile in servicii studentesti au scazut drastic, nu s-au mai construit camine si cantine noi, nu au mai fost crescute bursele, iar vocea studentilor a contat din ce in ce mai putin pentru conducerile universitatilor.
Studentii considera ca unul din motivele principale pentru care s-a ajuns in aceasta situatie este scaderea ponderii lor din electoratul participant la alegerea rectorului. Daca pana in 2011 acestia aveau un sfert din voturile in alegerile pentru rectori si decani, odata cu Legea Educatiei Nationale parerile studentilor nu au mai contat atat de mult la alegerea rectorului, procentul participarii lor variind intre 3% si 20%, in functie de universitate, iar parerile lor despre candidatii la functiile de decani nu au mai contat deloc, fiind exclusi total din procesul de selectie.
Inca din anul 2011, ANOSR si-a manifestat in repetate randuri nemultumirea fata de participarea studentilor in procent de 25% din numarul total de voturi in alegerea rectorului, solicitand acest lucru la fiecare intalnire cu ministerul educatiei, organizand inclusiv proteste in centrele universitare din tara si in fata Ministerului Educatiei. Ministrii Educatiei din ultimii 2 ani de zile si-ae exprimat sustinerea pentru cresterea participarii studentilor la alegerile pentru rectori cu fiecare ocazie cu care s-a discutat acest subiect, insa desi au fost emise nenumarate Ordonante de Urgenta care au modificat Legea Educatiei Nationale, niciuna dintre ele nu a prevazut modificari la procedura de alegere a rectorului.
Avand in vedere ca anul universitar 2015-2016 este anul in care sunt organizate alegerile pentru rectori, ANOSR solicita de urgenta modificarea Legii Educatiei Nationale in sensul asigurarii participarii studentilor in proportie de 25% din totalul electoratului participant in alegerea rectorilor. Daca aceasta problema nu va fi rezolvata in cel mai scurt timp posibil, vor trece alti 4 ani in care studentii nu vor avea un cuvant de spus cu privire la cine si cum vor conduce universitatile .
“Desi rectorul este reprezentantul intregii comunitati academice, studentii au un cuvant mult prea mic de spus in ceea ce priveste alegerea acestuia, demonstrandu-se ca acest lucru a avut repercursiuni grave in ultimii 3 ani de zile in ceea ce priveste interesul universitatilor fata de respectarea drepturilor studentilor si fata de problemele lor actuale. Rectorii sunt cei care dau tonul tuturor strategiilor si directiilor in care se indreapta universitatea si e obligatoriu ca si studentii sa aiba un cuvant important de spus atunci cand acesta este ales. Asteptam linistiti de ani de zile o schimbare promisa a legii educatiei, insa ne-a ajuns cutitul la os si nu mai e timp de asteptat. incepand de maine, ne pregatim pentru actiuni in universitati care sa ii faca pe guvernanti sa dea atentia si respectul cuvenit generatiei tinere de viitori intelectuali." - Cristi POPESCU, presedinte ANOSR .
Foto: truck-fail.com
Noutati




