Studentii vor continua protestele. Occupy-urile s-au extins in 8 centre universitare!
3/36704
calendar_month 08 Mai 2015, 00:00
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a participat ieri, 7 mai 2015 la o intalnire cu reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii Știintifice si cu reprezentanti ai Consiliului National al Rectorilor, ca urmare a actiunilor de protest care au loc in aceasta perioada in majoritatea centrelor universitare din Romania.

Din pacate, nici de aceasta data nu s-a ajuns la o concluzie clara si fezabila inspre rezolvarea problemelor semnalate de studenti, ba mai mult, Ministerul Educatiei a repetat aceleasi promisiuni facute de 3 ani, care cel mai probabil nu se vor transpune in actiuni concrete. in acest conditii, studentii au decis ca vor continua si intensifica actiunile de protest. La acest moment, 8 centre universitare s-au alaturat actiunilor de occupy: Timisoara, Galati, Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Resita, Oradea si Suceava.

Revendicarea principala cu care ANOSR a initiat protestul este reacordarea dreptului studentilor de a participa intr-un procent de 25% din totalitatea electoratului in alegerea rectorilor, drept pe care studentii l-au pierdut in anul 2011 cand a intrat in vigoare curenta Lege a Educatiei Nationale. Avand in vedere ca anul universitar 2015-2016 este anul in care se desfasoara alegerile pentru rectori, iar procesul de alegeri va debuta foarte curand, singura solutie de a modifica legislatia in timp util este aceea de a emite o Ordonanta de Urgenta care sa modifice legea si care sa redea acest procent studentilor sau aprobarea unui proiect de lege in Parlament in procedura de urgenta.

Raspunsul reprezentantilor ministerului a fost acela ca Guvernul Romaniei refuza sa emita orice fel de Ordonanta de Urgenta pe tema educatiei in acest an, indiferent de situatie, iar in ceea ce priveste ideea unui proiect de lege in Parlament, Ministerul s-a spalat pe maini spunand ca nu are nicio influenta, in ciuda faptului ca Guvernul este sustinut de o majoritate parlamentara.

O alta revendicare a studentilor a fost legata de finantarea educatiei, reprezentantii ministerului raspunzand ca in ultimii ani bugetul educatiei a crescut. Cu toate acestea, studentii sustin ca nu au beneficiat in niciun fel de aceasta crestere si niciuna din problemele ce au drept cauza subfinantarea educatiei nu a fost solutionata – nu au crescut investitiile in servicii studentesti, nu au crescut bursele, nu s-au facut investitii importante in laboratoare, dar in schimb taxele au crescut de la an la an.

Ministrul educatiei si-a asumat ca la inceputul lunii iunie va supune dezbaterii publice un nou proiect de lege a educatiei, proiect care sa fie aprobat la finalul acestui an si prin care si MECS si reprezentantii universitatilor si-au asumat public ca vor sustine dreptul studentilor de a participa in procesul de alegere a rectorilor in proportie de 25% din totalul electoratului. Acest lucru presupune automat suprimarea dreptului studentilor de a conta in procesul de alegere a rectorului pentru inca 4 ani, asta in cazul in care nu se mai aduc si alte modificari legislative pe parcurs. De asemenea, aceasta nu este prima promisiune a Ministerului Educatiei ca se lucreaza la o noua lege a educatiei, fiecare Ministru numit promitand in ultimii ani ca vrea o noua lege a educatiei.

In urma discutiilor din tara, cu studentii prezenti in amfiteatre, s-a decis continuarea si intensificarea miscarilor de protest si pastrarea tuturor revendicarilor si includerea de noi revendicari, discutate in amfiteatre.



“A trecut mult prea mult timp in care parerile studentilor nu mai sunt ascultate, pana si la intalnirile cu ministerul ni se promit acelasi lucruri de ani de zile, insa fara un rezultat palpabil. Dezastrul din mediul universitar cauzat in principal de slaba finantare a educatiei si faptul ca in continuare studentii nu au un cuvant de spus in ceea ce priveste cine va conduce universitatea timp de 4 ani de zile, ne indeamna sa recurgem la presiuni din ce in ce mai mari pentru ca vocea noastra sa conteze realmente. La acest moment suntem 8 centre care protesteaza, vom fi si mai multi si vom recurge la actiuni si mai drastice daca va fi nevoie.” – Cristi Popescu, Presedinte ANOSR