Te gandesti sa te transferi? Iata tot ce trebuie sa stii despre aceasta procedura!
3/36706
calendar_month 11 Mai 2015, 00:00
In cazul in care doresti sa te transferi din tara la una din facultatile Universitatii Bucuresti sau invers, trebuie sa ai in vedere faptul ca transferul nu este posibil pe parcursul primului si ultimului an de studii, si de asemenea, nu se acorda studentilor inscrisi la studii universitare de masterat. De asemenea, transferul se poate realiza doar in cadrul aceluiasi program de studii.
Cand trebuie depusa cererea de transfer?
In cazul in care esti student in provincie si vrei sa studiezi de la 1 octombrie 2015 in Universitatea din Bucuresti, cererea de transfer va trebui depusa la inceputul lunii septembrie, urmand ca acestea sa fie solutionate in intervalul 10-25 septembrie 2015.

Cat este taxa de transfer de la, si la Universitatea din Bucuresti?
In cazul in care indeplinesti regulile generale de transfer, va trebui sa achiti o taxa, care consta in 500 de lei pentru plecari si 400 de lei pentru veniri.

Pot sa indeplinesc conditiile de transfer dar sa nu mi se aprobe transferul?
Transferurile nu sunt acceptate daca se depaseste capacitatea de scolarizare aprobata pentru programul de studii respectiv.
Procedura generala de transfer se regaseste in Regulamentul privind activitatea profesionala a studentilor de la Universitatea din Bucuresti.
Precizare: Procedurile detaliate de transfer, conditiile si documentele necesare difera in functie de facultate. Decizia finala de aprobare a transferurilor apartine Consiliilor Facultatilor.

Conditii generale pentru transfer:
1. Transferul se poate face numai de la o facultate/domeniu/specializare/program de studii la alta facultate/domeniu/specializare/program de studii cu profil identic sau apropiat.
2. Transferul se aproba numai pentru studentii integralisti in limita locurilor alocate pentru seria respectiva, cu respectarea capacitatii de scolarizare.
3. Cererile de transfer trebuie sa contina avizele de principiu ale decanului si rectorului de unde pleaca studentul, iar pe verso trebuie sa existe situatia scolara a solicitantului, semnata de secretarul sef al facultatii. Cererile trebuie si fie stampilate si datate.
4. In cazul in care numarul cererilor de transfer este mai mare decat numarul locurilor disponibile la specializarea/programul de studii respectiv, se va tine seama, in primul rand, de situatia scolara a solicitantilor (ordinea de clasificare).
5. In cazul transferului de la un program de studii la altul sau de la o forma de invatamant la alta, in cadrul aceleiasi facultati, transferul va trebui aprobat de decanul facultatii respective.
6. In cazul transferului de la o facultate la alta, transferul va trebui aprobat mai intai de decanul facultatii de la care pleaca studentul, si ulterior de decanul facultatii care il primeste si de Rectorul Universitatii din Bucuresti.
7. In cazul transferului intre facultatile de acelasi profil sau de profil apropiat din institutii de invatamant superior diferite, transferul va trebui aprobabt de decanul facultatii de unde pleaca studentul si a facultatii primitoare, respectiv de Rectorul institutiei de invatamant superior de unde pleaca studentul si a Universitatii din Bucuresti.
8. Facultatea primitoare va elibera dupa aprobarea transferului o dispozitie de transfer unitatii de invatamant de la care s-a transferat studentul, in vederea transmiterii actelor de studii;
9. Comisia de recunoastere si echivalare a studiilor din cadrul facultatii care primeste studentul transferat stabileste:
  • recunoasterea sau echivalarea examenelor si a creditelor;
  • examenele de diferenta si alte obligatii astfel incat studentul transferat sa fie adus la acelasi plan de invatamant cu toti studentii seriei in care este inscris. In cazul in care facultatile implicate au incheiat un Protocol prin care sunt de acord sa recunoasca reciproc anii de studii promovati de catre studentii care se transfera, indiferent de structura Planurilor de invatamant, situatia scolara a studentului primit prin transfer este recunoscuta integral pentru anii de studii promovati;
  • perioada de sustinere a examenelor de diferenta (dar nu mai mult de doua semestre consecutive)
10. Studentul transferat care nu reuseste sa finalizeze examenele de diferenta cu acumularea creditelor prevazute in planul de invatamant, in perioada stabilita, va fi exmatriculat.
11. Studentul transferat va achita taxa de transfer si va prezenta chitanta la secretariatul facultatii.
Foto: setforcollege.com