TINERII ABSOLVENTI ROMANI PARASESC ROMANIA PENTRU JOBURI SI STATUT
calendar_month 02 Oct 2007, 00:00
Aproximativ 800.000 de studenti au fost asteptati ieri la deschiderea noului an universitar. Desi in Romania numarul universitatilor de stat si particulare se apropie de 100, specializarile pe care le ofera ii atrag din ce in ce mai putin pe tineri.
Peste 200.000 de arhitecti, ingineri, avocati, economisti, medici pana la politisti sau jurnalisti absolvesc anual o facultate. Totusi, odata ajunsi pe piata muncii, se confrunta cu discrepanta severa dintre ceea ce au invatat in cei 4 ani de studiu si ceea ce li se cere. De aici rezulta si trendul tinerilor de a alege specializari care sa le asigure un job foarte bine platit, un statut deosebit si mai ales posibilitatea emigrarii profesionale.
Printre specializarile clasice care continua sa fie cautate se numara medicina. Cadrele universitare de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti se arata chiar optimiste si sustin ca acest domeniu va redeveni foarte popular in scurt timp. Faptul ca Romania este membru UE va aduce extrem de multe beneficii medicilor romani care vor trata si pacienti straini in schimbul unor sume substantiale. Aceeasi tendinta o vor avea si inginerii, foarte cautati pe piata de catre firmele care investesc in Romania, dar care vor fi solicitati si peste hotare.
Politicienii prezenti ieri la festivitatile de deschidere a universitatilor incearca sa-i convinga pe tineri sa ramana sa profeseze in Romania. Le-au facut promisiuni marete legate de burse si locuri decente de cazare, ca si recrutarea lor inca din faculatate pentru joburi bine platite. Cu toate acestea tinerii nu par impresionati, din contra, au catalogat declaratiile politicienilor ca simple strategii electorale. Sunt convinsi ca in strainatate munca lor este cu adevarat apreciata si remunerata pe masura.
Fii implicat! Logheaza-te aici si spune-ti parerea despre acest subiect!
Noutati