studentie.ro  » diverse » stiri » Top 5 cele mai frecvente accidente sportive

Top 5 cele mai frecvente accidente sportive

Publicat: 23 Aug 2022 | Vizualizari: 266

O viata activa este sanatate curata, fara nici o indoiala. Sportul contribuie la sanatatea aparatului cardiovascular, este bun pentru respiratie, pentru masa musculara, pentru pastrarea unei bune stari de sanatate mintala. Dar, cum nu traim intr-o lume perfecta, sportul vine la pachet si cu riscul unor accidente, de cele mai multe ori minore. Pana la urma, numai cine nu munceste nu greseste, nu-i asa? Iata care sunt cele mai frecvente accidente sportive.

1. Intinderile musculare

Cand spui intindere musculara, spui cel mai frecvent accident sportiv al tuturor timpurilor. E si firesc sa fie asa, avand in vedere felul in care ne folosim muschii si tendoanele de fiecare data cand ne miscam. Toate aceste structuri ale corpului uman sunt susceptibile a se intinde mai mult decat ar trebui sau a se misca in feluri in care nu ar trebui sa se miste, ceea ce determina suprasolicitare si durere.

Intinderile musculare sunt leziuni minore care, cel mai adesea, se vindeca simplu si de la sine, cu odihna si rabdare. Cea mai buna metoda de a le preveni este efectuarea unei incalziri adecvate inaintea efortului fizic cat si refacere dupa efort fizic. Rupturile musculare pot fi mai grave si necesita o perioada mai lunga de recuperare.

2. Entorsele

Entorsele sunt asemanatoare intinderilor musculare, doar ca afecteaza ligamentele. Ligamentele sunt benzi de tesut conjunctiv care conecteaza oasele intre ele. Ori de cate ori sunt solicitate intr-un mod gresit, ele se pot intinde, rasuci, smulge sau rupe. Entorsa de glezna este cea mai frecvent diagnosticata entorsa, urmata indeaproape de entorsele de genunchi, la incheietura mainii si la cot.

Entorsele sunt dureroase si au nevoie de ceva mai mult timp pentru a se vindeca. Uneori este necesara imobilizarea segmentului anatomic afectat pentru a se preveni agravarea leziunii. In plus, o entorsa poate face ca ligamentul sa ramana mai lax si predispus la accidente ulterioare. Prin urmare, se recomanda adesea folosirea unui sistem de suport pe viitor. Tot aici, gimnastica medicala este indicatie de electie, intarirea musculaturii locale ajuta foarte mult in procesul de preventie pentru a evita recidiva.

3. Accidentele la nivelul genunchilor

Genunchiul este o articulatie foarte complicata, care este obligata sa suporte solicitari foarte intense in timpul celor mai multe sporturi si activitati fizice. Din acest motiv, patologia sportiva a genunchiului ocupa un loc aparte in medicina ortopedica.

Ligamentul incrucisat anterior este zona cea mai sensibila, dar genunchiul poate suferi si avulsii de cartilaj, dizlocari sau fracturi. Accidentele la nivelul genunchiului sunt dureroase si pot fi debilitante, impunand interventii chirurgicale de corectare. Pentru a le evita este important sa practici o rutina corecta de incalzire, sa-ti antrenezi adecvat musculatura de sustinere, sa folosesti tehnici corecte de lucru si sa folosesti echipament de protectie adecvat.

4. Fracturile

Sporturile de contact pot determina adeseori aparitia de fracturi, in special la nivelul bratelor si picioarelor. Fracturile sunt foarte dureroase, au adesea nevoie de luni intregi pentru vindecare si pot impune interventie chirurgicala.

Desi reprezinta un risc real in cazul sporturilor dure, fracturile pot fi prevenite prin folosirea corecta a echipamentului de protectie si prin antrenamente regulate care sa mentina musculatura flexibila si rezistenta. Este foarte important, insa, ca la orice semn de durere sau de suprasolicitare sa iei o pauza pana la vindecarea completa. Entorsele si intinderile musculare priveaza osul de sustinerea musculara corecta si il pot predispune la fracturi.

5. Fasciita plantara

Fasciita plantara este determinata de suprasolicitarea picioarelor, combinata cu lipsa unui sprijin plantar adecvat. Fasciita plantara este o inflamatie a tendonului de la nivelul arcului plantar, ceea ce determina o durere ascutita la fiecare pas. Ea apare frecvent la alergatori, atleti, jucatori de fotbal si asa mai departe. Stretchingul adecvat, purtarea talonetelor personalizate, terapie manula dupa efort fizic si odihna ocazionala sunt cele mai bune metode de preventie.

Exista mai multe afectiuni ortopedice care pot fi declansate in timpul activitatilor sportive, dar majoritatea acestor accidentari pot fi prevenite printr-o conduita corecta si responsabila.

Sursa foto: Shutterstock

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: 5 - 10 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00