Tot ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de invatat!
3/36845
calendar_month 04 Iun 2015, 00:00
Sesiunea poate fi o perioada mult mai usoara din viata oricarui student cu conditia sa detii informatiile de care ai nevoie, pentru a invata eficient. In lipsa acestor informatii, vei avea tendinta sa inveti dupa ureche, cand vei avea chef si cat vei avea chef, fara a obtine rezultate prea bune. Asadar, iata mai jos cateva informatii care iti vor fi de mare folos in timpul pregatirii pentru examenele din sesiune:

1. Memoria umana, cum functioneaza?
Secretul pentru a retine informatie cat mai multa cat mai bine este sa incerci sa inveti relaxat aceeasi materie de mai multe ori la intervale scurte de timp. De exemplu, daca vrei sa retii foarte bine informatiile unui curs considerat subiect mai mult decat sigur de examen, citeste-l o data dimineata, o data seara, o data a doua zi dimineata si apoi saptamana urmatoare. Concentreaza-te la ceea ce citesti fara a fi stresat de faptul ca trebuie sa memorezi totul foarte bine. Peste 15 zile da-ti un test din materia studiata si peste o luna revizuieste materia inainte de examen. Vei fi uimit sa constati ca informatiile s-u fixat foarte bine si ca nu au disparut nicaieri in tot acest timp. Asta datorita faptului ca ceea ce citim constant la intervale regulate se fixeaza mai bine decat ceea ce studiem intens (cateva ore) intr-o singura zi, dupa care abandonam materia pana la examen.

2. Cum functioneaza atentia?
Cand vorbeam de invatatul haotic, ne refeream si la tendinta ta de a recupera uneori, pe ultima sute de metri, foarte multa informatie. Si atunci te inchizi o zi, doua in casa, ambitionandu-te sa inveti non-stop. Insa aceasta strategie nu e corecta si cu atat mai putin eficienta. Pentru ca atentia noastra si creirul nostru au ritmurile lor. De exemplu, atentia umana se diminueaza cu 30% dupa 45 de minute de concentrare. Tocmai de aceea orele in invatamantul pre-universitar dureaza 45 de minute. Asadar, dupa 45 de minute ai grija sa iei o pauza de 5 -10 minute in care iti vei readuce atentia la 90%. In pauza mananca ciocolata, fructe, vitamine si pune-ti sangele in miscare: plimba-te prin camera, fa flotari, genuflexiuni, iesi afara la aer si respira studiat pentru a-ti oxigena creierul.

3. Incepe ziua invatand ceva nou
Majoritatea dintre noi avem tendinta sa incepem ziua de invatat recapituland ceea ce am invatat cu o zi inainte. Pentru a fi mai productivi si a avea mai multa eficienta insa, corect ar fi sa incepi ziua invatand o materie noua si revenind mai tarziu asupra materiei asimilate cu o zi inainte. In felul acesta vei fi mai entuziasmat si vei fi mai motivat in noua sesiune de studiu.

4. Reia materia de trei ori pe zi
O materie se va fixa mai bine in mintea ta daca va fi reluata mai des. Asadar, acelasi curs, pentru a se fixa bine, ar trebui studiat de trei ori pe zi in diferite momente ale zilei. Citeste-l prima ora si fa-ti fise de studiu cu ideile principale. Repeta a doua oara cursul folosind notitele si completand din memorie punctele principale cu informatia de background, revin-o si a treia oara asupra lui, fara a te ajuta de notite si incercand sa iti amintesti cat mai mult din el.

5. Nu iti da test la inceputul zilei de studiu
Nu incepe ziua de studiu cu un test. Invata materie noua, recapituleaza ceea ce ai invatat cu o zi inainte si mai tarziu, dupa ce ai mai parcurs alta materie noua da-ti un test. In felul acesta vei afla cat de bine ai asimilat o anumita materie.

6. Foloseste surse diferite pentru acelasi subiect
Una dintre cele mai dinamice si eficiente metode de a asimila bine cunostinte teoretice este sa citesti despre acelasi subiect din mai multe surse. De exemplu, citeste cursul, apoi citeste ceva pe aceasta tema pe Wikipedia, apoi citeste dintr-o alta carte, etc. Diferitele surse te vor ajuta sa nu te plictisesti citind acelasi si acelasi lucru de N ori si totodata iti vor lamuri neintelegerile, dat fiind faptul ca fiecare sursa abordeaza problema intr-un alt mod. Atat timp cat nu exista neintelegeri pe un subiect, acesta se va fixa cu usurinta in memorie, fara a avea senzatia ca inveti efectiv.

7. Discuta cu alti colegi
Din discutiile relaxate cu colegii de grupa pe tema subiectelor pe care le studiati pentru examene, poti invata si intelege mai mult decat stand singur la birou fata in fata cu materia pe care o ai de parcurs. Asta pentru ca in cadrul acestor discutii, poti afla puncte de vedere diferite si interpretari noi care iti vor facilita asimilarea mai usoara a informatiei.
Foto: mnsun.com