studentie.ro  » diverse » stiri » Toti soferii Uber sunt verificati de ANAF: Unul a avut incasari de 5.000 de lei pe luna

Toti soferii Uber sunt verificati de ANAF: Unul a avut incasari de 5.000 de lei pe luna

Publicat: 26 Nov 2016 | Vizualizari: 673

Toti soferii Uber din Romania sunt verificati de Fisc daca au declarat corect veniturile obtinute din aceasta activitate, arata Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a cerut Uber Olanda o lista detaliata cu toti utilizatorii acestui sistem de transport si cu toate cursele operate anul trecut.

Asta pentru ca veniturile obtinute de soferi pot fi substantiale. De exemplu, un bucurestean a avut anul trecut incasari de 5.000 de lei pe luna.

"Sute de oameni s-au bucurat ca pot sfida legile statului roman, practicand taximetria neautorizata, in regim Uber. Atat in mediul urban, unde astfel de taximetristi neautorizati au functionat in ultimii doi ani, cat si pe transportul de persoane din tara, unde sistemul Bla-Bla Car a luat amploare, facand concurenta neloiala transportatorilor de linie, soferii s-au imbogatit peste noapte, pentru ca n-au respectat prevederile legale - taxe, ITP, impozite, garantii etc., pe care le platesc, obligatoriu, transportatorii legali", precizeaza COTAR, intr-un comunicat de presa, citat de Agerpres.

Afla mai multe detalii despre ce presupune sistemul de ridesharing si ce alternative la transportul in comun sunt in Romania

Potrivit asociatiei transportatorilor, ANAF a demarat de joi actiunile de colectare a sumelor nedeclarate de soferii Uber.

"Listele primite de ANAF din Olanda arata ca au functionat in regim Uber atat persoane fizice, cat si firme. Incasarile anuale sunt uriase. O singura persoana din Sectorul 6 al Capitalei a avut incasari la Uber de peste 60.000 de lei, in 2015 (5.000 de lei pe luna - n.red.).

Sunt deja doua probleme: Fiscul va cere taxele si impozitele datorate statului, pentru aceste venituri, insa, al doilea aspect este ca sunt venituri nedeclarate si, daca ne luam dupa legile in vigoare, pe o activitate neautorizata, statul ar trebui sa confiste toate sumele incasate", a declarat Vasile Stefanescu, presedinte COTAR, citat in comunicat.

Vestea vine in conditiile in care Uber s-a extins, dupa Bucuresti, in aceasta toamna in Cluj-Napoca, Brasov si Timisoara.

Afla tarifele practicate de Uber in orasele din Romania.

Reactia Uber

In replica, Uber sustine ca serviciul este 100% digital si fiscalizat in Romania, iar pasagerii primesc o factura fiscala dupa fiecare cursa, insa partenerii companiei sunt contractori independenti si sunt responsabili pentru achitarea taxelor.

"Toti partenerii din Romania colaboreaza cu Uber printr-o entitate fiscala, iar pasagerii primesc o factura fiscala dupa fiecare cursa. Partenerii Uber sunt contractori independenti si sunt responsabili pentru achitarea taxelor. Circumstantele fiecaruia sunt diferite - numai ei pot sti care sunt veniturile din alte surse si care sunt costurile deductibile", au mentionat reprezentantii Uber Romania, potrivit unei declaratii acordate Ziare.com.

"Pentru a facilita declararea castigurilor, Uber ofera partenerilor o situatie detaliata a veniturilor generate prin platforma Uber. In plus, am incheiat un parteneriat cu o companie de consultanta fiscala locala pentru a oferi tuturor partenerilor consiliere financiara independenta cu privire la modul in care ar trebui sa declare veniturile din Uber", mentioneaza reprezentantii companiei care ofera servicii de taximetrie.
Via Ziare.com

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi
Perioada de valabilitate: 2022-09-24 00:00:00 - 2022-10-06 00:00:00