Totul despre termosistem: Vata minerala sau polistiren? Ce alegi?
calendar_month 16 Sep 2022, 00:00
Când vine vorba despre termoizolarea locuinței, cele mai multe persoane oscilează între două materiale: polistirenul și vata minerală. Acestea sunt, nu doar cele mai cunoscute, dar și unele dintre cele mai eficiente metode de izolare a locuinței, fiecare având propriile avantaje.
Indiferent pentru ce tip de material vei opta, după citirea acestui articol, este important să știi că vei găsi toate materialele de care ai nevoie pentru termoizolarea locuinței la mathaus.ro.
Pe unde se pierde căldura?
Înainte de a trece la treabă este important să știi pe unde se pierde căldura într-o casă. În acest fel vei putea izola corect locuința fără să te mai confrunți cu pierderile de căldură. Iată, așadar, pe unde se pierde căldura din orice casă:
- Pereți – cea mai mare pierdere de căldură se produce prin pereți. Astfel, dacă pereții nu sunt izolați, pierderile de căldură sunt de 35-40% din totalul temperaturilor risipite.
- Acoperiș – următoarea pierdere de căldură semnificativă, de 20-25% din totalul pierderilor de căldură, se face prin acoperiș. Acesta este adesea neglijat când vine vorba despre izolare, mai ales dacă acesta acoperă un pod sau o mansardă nelocuită.
- Pardoseală – prin pardoseală se pierd aproximativ 10-15% din totalul temperaturilor dintr-o casă.
Cum se izolează fiecare dintre cele trei surse de pierdere și ce materiale trebuie să folosești?
Pentru a evita ca locuința să piardă căldură este important să izolezi atât pereții, dar și acoperișul și podeaua. În caz contrat izolarea nu va avea efectul dorit. Iată cum se face izolarea fiecărui element în parte:
Izolarea pereților
Pentru o bună izolare a locuinței, este indicat să se facă atât o izolare interioară cât și o izolare exterioară a pereților.
Izolarea pereților exteriori este indicat să se facă cu ajutorul vatei minerale, însă se poate face și cu ajutorul polistirenului expandat. Vata minerală are avantajul de a fi rezistentă la foc și de a preveni rozătoarele să intre în aceasta, spre deosebire de polistiren care nu are aceste avantaje. Pentru o eficiență maximă, produsul ales pentru izolarea pereților exteriori trebuie să fie cât mai gros.
Izolarea pereților interiori se poate face cu panouri din fibră de celuloza sau cu panouri din fibra de lemn, dar mai subțiri decât cei folosiți pentru exterior. De asemenea, se poate face si cu vată minerală, peste care se va adauga gips-carton. Nu folosi polistiren pentru interiorul casei, deoarece, în timp, materialul s-a dovedit a fi cancerigen pentru locatari.
Izolarea podului sau a mansardei
O izolare de calitate a podului și/sau mansardei se face folosind vată minerală de sticlă sau bazaltică peste care se aplică plăci de gips-carton. De asemenea, prin izolarea acoperisului cu aceste elemente vei obține și o izolare fonică.
Pardoseala și fundația casei
Izolarea fundației trebuie făcută în momentul construcției casei. Aceasta se face cu ajutorul polistirenului extrudat, care este impermeabil și nu permite apei să se infiltreze în podea, menținând în același timp o temperatură constantă și ferind fundația de îngheț. Polistirenul extrudat este ideal nu doar pentru fundații ci și pentru pardoseli, subsoluri și socluri.
Daca sub pardoseala se afla o pivniță, este indicat ca tavanul pivniței să fie izolat cu vată minerală și gips-carton. Apoi, pardoseala din locuință se poate izola cu polistiren extradulat, peste care se adaugă burete și parchet.
Ce înseamnă un termosistem complet?
Dacă ai început să faci cercetări privind termoizolarea locuinței, probabil ai dat deja peste termenul de termosistem complet. Te întrebi la ce se referă acesta? Este foarte simplu. Termenul de termosistem complet se referă la termoizolarea pereților exteriori cu polistiren expandat, care se face ca la carte, cu toate materialele necesare: polistiren expandat, plasă armare, profile de soclu, dibluri, profile de colț cu plasă, adeziv, amorsă și tencuială decorativă.
Avantajele vatei minerale
Vata minerală sau vata bazaltică se remarcă prin numeroasele sale avantaje, cel mai important fiind acela că nu arde, prin comparație cu polistirenul care arde rapid. În plus, lasă pereții sp respire, nu putrezește și ține rozătoarele la distanță. Iată care sunt motivele pentru care vata minerală este cu mult mai eficientă decât orice alt sistem de termoizolare:
- Oferă o izolație termică excelentă, mult mai bună decât cea oferită de polistiren.
- Are o textură aerată, lăsând peretele să respire și prevenind astfel apariția igrasiei.
- Este compusă din microparticule de sticlă. Care țin dăunătorii la distanță, indiferent că este vorba despre insecte sau rozătoare.
- Are o rezistență la căldură deosebit de mare. Rezista pana la o temperatura de 850°C, fără să ardă.
- Producătorii de vată bazaltică oferă un termen de garanție nelimitat, fiind un material care nu se deteriorează în timp.
Avantajele polistirenului
Polistirenul expandat (EPS) se folosește intens pentru izolarea fațadelor clădirilor. Este mai puțin eficient decât vata minerală în împiedicarea pierderilor de căldură, însă mai bun decât alte materiale. Printre principalele avantaje se numără:
- Dacă izolarea se face în mod corect, rezistă la o temperatura de +/- 50 de grade Celsius.
- Se monteaza relativ ușor
- Este cel mai ieftin material de termoizolare.
- Polistirenul expandat este poros și lasă pereții casei să respire, prevenind astfel apariția igrasiei.
Prin comparație cu vata minerală, polistirenul are un mare dezavantaj: în caz de incendiu arde rapid și permite focului să se extindă.
Concluzie
În concluzie, polistirenul expandat este mai puțin eficient și sigur decât vata minerală. Aceasta din urmă, chiar dacă este mai scumpă, are o calitate mult mai bună și este mult mai eficientă. Pierderile de căldură sunt mai mici, durata de viață este mult mai mare și, în caz de pericol de incendiu, previne extinderea rapidă a acestuia.
Noutati