Traditii si obiceiuri de Paste din cele mai diferite colturi ale lumii!
3/36469
calendar_month 09 Apr 2015, 00:00
Noi romanii vopsim oua rosii de Paste, ne spalam dimineata pe ochi cu apa dintr-o cana lasata peste noapte cu un ou rosu si niste banuti in ea, udam fetele cu parfum in a doua zi de Paste, sau asteptam iepurasul sa vina cu daruri. Iata mai jos cateva alte traditii interesante respectate de diferitele popoare ale lumii cu ocazia sarbatorii de Paste:
1. Finlanda
In unele zone din Finlanda oamenii aprind focuri mari in duminica Pastelui, pentru a alunga vrajitoarele despre care se spune ca bantuie lumea intre Vinerea Mare si Duminica Pastelui. Copiii cersesc pe strazi, manjiti cu funingine pe fata, imbroboditi cu batice si purtand in maini crengute, vase de cafea sau manunchiuri de salcie.

2. Polonia
In a doua zi de Paste, barbatii polonezi umbla pe strazi pentru a-i uda pe alti oameni, intr-o traditie care se numeste Smingus-Dyngus. Acestia se inarmeaza cu galeti cu apa, pistoale cu apa sau oricare alte instrumente numai bune de stropit. Se spune ca fetele care sunt udate in aceasta zi se vor casatori in cursul anului.

3. Haux, Franta
Daca te afli in aceasta localitate franceza in a doua zi de Paste, nu-ti uita furculita cand pleci de acasa! Asta pentru ca aici se obisnuieste ca in lunea Pastelui sa se gateasca o omleta gigant, din vreo 4 500 de oua, care poate hrani in jur de 1000 de persoane. Obiceiul isi are originea pe vremea lui Napoleon, care, calatorind la un moment dat prin zona, s-a oprit sa manance o omleta. Imparatului i-a placut atat de mult omleta incat a comandat ca a doua zi oamenii din localitate sa faca o omleta din toate ouale tuturor localnicilor.

4. Corfu, Grecia
Grecii nu sparg doar farfurii. In Sambata Sfanta, pe aceasta frumoasa insula greceasca se sparg oale, tigai si alte obiecte din ceramica. Localnicii arunca toate aceste obiecte pe geam, in strada. Originea obiceiului s-ar afla la venetieni care, in ajunul Anului Nou arunca afara din casa tot ce e vechi. Alte voci sustin ca semnificatia obiceiului este intampinarea primaverii si faptul ca noile recolte care vor creste vor fi culese in vase noi.

5. Norvegia
Trebuie sa recunoastem ca aceasta traditie nu are nicio alta legatura cu Pastele decat aceea ca se intampla in aceste zile. Norvegienii citesc cu inversunare romane politiste de Paste, astfel incat editorii scot editii speciale de Paste intitulate Paaskekrimmen. Traditia isi are originea in 1923 cand un scriitor si-a facut publicitate la noul roman politist pe prima pagina a tuturor ziarelor, iar reclama a semanat foarte mult cu un articol obisnuit, incat oamenii au crezut ca faptele relatate sunt cat se poate de reale.

6. Cehia si Slovacia
In Lunea Pastelui barbatii din aceste tari lovesc femeile pe spate cu biciuri confectionate manual din salcie si panglici. Conform traditiei, salcia este primul copac care infloreste primavara, prin urmare se crede ca prin crengile ei se transfera vitalitatea si fertilitatea la femei. Loviturile sunt un gest simbolic si nu au nicio legatura cu bataia.

7. Verges, Spania
In Joia Sfanta, in orasul medieval spaniol Verges se organizeaza „dansul mortii”. Pentru a reconstitui scene din filmul Patimile lui Hristos, toti oamenii din oras se imbraca in costume de schelete si fac parada pe strazi. Procesiunea se incheie cu imaginea unor schelete infricosatoare care poarta cu ele cutii cu cenusa. Dansul macabru incepe la miezul noptii si se incheie cu cateva ore inainte de ivirea zorilor.
Foto: demotix.com