Iti pregatesti lucrarea de licenta? Cum te feresti de plagiat?

Publicat: 07 Mai 2015 00:00

Internetul si accesul mai usor la informatie din zilele noastre, ne-a usurat considerabil munca in ceea ce priveste documentarea pentru diferitele lucrari si proiecte pe care le avem de realizat in facultate. In timp ce internetul s-a dovedit a fi un instrument foarte util pentru rezolvarea sarcinilor noastre academice, tot el a facilitat aparitia fraudei intelectuale, mai exact, inmultirea cazurilor de plagiat si tot el i-a venit de hac acestei tendinte a intelectualilor moderni.

Astazi exista numeroase softuri de depistare a plagiatului care sunt folosite deopotriva de universitati si de studenti. Universitatile verifica lucrarile de licenta ale studentilor pentru a detecta cazurile de plagiat, iar studentii la randul lor, folosesc soft-uri de detectare a plagiatului inainte ca lucrarea de licenta finala sa ajunga pe masa profesorului coordonator. Cu atatea verificari, ar trebui ca plagiatul sa lipseasca total din lucrarile de licenta ale actualelor generatii de studenti.
Totusi... cantitatea mare de informatie ce trebuie parcursa, citita, analizata, rezumata, intarzierea cu care unii studenti se apuca de redactarea lucrarii de licenta, frica de esec sau lipsa ideilor originale, toate acestea la un loc si mule altele fac ca, tentatia plagiatului sa fie inca foarte mare in ciuda riscurilor pe care le presupune.

Ce riscuri imi asum daca plagiez?

Cel mai mediatizat caz de plagiat de la noi a fost cu siguranta cel al premierului Victor Ponta care, a renuntat in decembrie 2014 la titlul de doctor in drept obtinut la Universitatea din Bucuresti cu o lucrare care s-a dovedit a fi un plagiat flagrant. Premierul a ramas in cele din urma cu titlul gratie unei "intorsaturi" legislative favorabile.
Insa nu toata lumea e la fel de norocoasa ca Victor Ponta. Asadar, Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 (art.318) prevede urmatoarele sanctiuni pentru incalcarea normelor morale de catre studenti si doctoranzi:
  • avertisment scris
  • exmatriculare
  • alte sanctiuni prevazute in Carta Universitatii
Tipul sanctiunii este stabilit de Comisia de Etica si aplicat de Rector sau Decan in cel mult 30 de zile.

Cum evit plagiatul in lucrarea de licenta?

1.Alege-ti cu atentie tema lucrarii de licenta.

Daca va sunt prezentate o serie de teme de licenta in facultate si sunteti invitati sa va alegeti una, nu te repezi la un titlu care ti se pare mai usor. Aloca-ti o zi sau doua in care sa studiezi temele si sa te gandesti la care dintre ele ai putea veni cu cea mai buna contributie personala. Daca tema te inspira din start, iti va fi mai usor sa te documentezi si sa scrii liber despre ea, fara a fi tentat ca copiezi de ici si de colo numai pentru a scapa de... corvoada. Daca ai in minte o tema o originala e cu atat mai bine. Inseamna ca subiectul te pasioneaza si ca ai ceva de spus in legatura cu acel subiect.

2.O lucrare bine documentata nu inseamna o lucrare copiata.

O lucrare de licenta inseamna o parte teoretica si o parte practica. Daca in partea practica tentatia plagiatului nu e atat de mare, in privinta partii teoretice, multi studenti cad in „pacatul” plagierii. Asadar, discuta cu profesorul tau indrumator foarte serios despre cum poti realiza partea teoretica fara a plagia din alte carti. In partea teoretica trebuie sa dovedesti ca stapanesti notiunile pe care le vei studia prcatic in a doua parte a lucrarii. Asadar, poti formula definitii proprii, poti da interpretari personale si puncte de vedere proprii asupra unor notiuni, poti analiza critic si argumentativ diferitele opiniii exprimate de specialisti in domeniu sau revizui, idei si opinii ale acestora.

3.Lucrarea de licenta trebuie sa fie rezultatul gandirii proprii.

Asadar, in timp ce citesti bibliografia, fa-ti fise, rezumate si extrage din ele idei originale pe care le vei putea folosi in lucrarea de licenta. Inainte de a te apuca de redactare, bazeaza-te pe aceste idei originale adunate de-a lungul documentarii.

4.Nu exclude sursele, dar nu uita sa le citezi.

Plagiatul poate fi reprezentat nu numai de furtul de cuvinte luate cu copy-paste ci si de furtul de idei. Asadar, daca vrei sa folosesti idei exprimate de altii inaintea ta, foloseste citate scurte, ghilimele si note de subsol pentru precizarea sursei, dupa modelul: Gheorghe Ion, Numele cartii, EdituraX, Bucuresti, 2015, p. 100.

5.Cum pot afla mai multe despre ceea ce inseamna plagiatul?

Daca vrei sa iti lamuresti toate nedumeririle pe care le ai in privinta plagiatului, iti recomandam acest „Ghid impotriva plagiatului” realizat de Centrul de Cercetare in Etica Aplicata din cadrul Facultatii de Filosofie al Universitatii Bucuresti.
Succes la licenta!
Foto: hercampus.com

Trebuie sa citesti

3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj
3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj

Înainte de a începe să faceți cumpărături pentru o nouă ușă de garaj, aflați ce ar trebui să căutați și să înțelegeți posibilitățile vaste pe care le oferă îmbunătățirea prin

Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?
Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?

Sunt mai multe probleme care pot face ca elevii sa nu poata invata corespunzator matematica, insa auxiliarele scolare sunt o sursa buna de ajutor. In acest articol ne referim la auxiliar matematica clasa 7, insa sfaturile si regulile pot fi aplicate pentru orice alt tip de auxiliar indiferent de

Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata
Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata

A mai ramas putin timp pana cand vei incepe facultatea, iar daca te muti intr-un alt oras, trebuie sa-ti asiguri tot confortul. Camera inchiriata, fie ca se afla intr-un camin sau ca este vorba de o garsoniera, te poate face sa te simti ca acasa. Iata cateva trucuri pentru a nu te simti ca un

Viata de student - Iata TOT ce trebuie sa stii despre dragoste, sex si romantism in facultate!
Viata de student - Iata TOT ce trebuie sa stii despre dragoste, sex si romantism in facultate!

Pe langa cursuri, planuri de cariera si alte provocari academice, viata sociala si cea sentimentala sunt extrem de importante pentru orice student. Acesta este momentul in care iti poti intalni marea dragoste sau, dimpotriva, sa ai parte de multe si dureroase dezamagiri. Cel mai probabil te vei

Idei cool pentru a-ti petrece timp de calitate alaturi de sufletul tau pereche
Idei cool pentru a-ti petrece timp de calitate alaturi de sufletul tau pereche

Cand esti intr-o relatie pe termen lung, petrecerea timpului cu persoana iubita este esentiala. Legatura dintre voi se fortifica, capata din ce in ce mai mult sens. Astfel, va descoperiti calitatile, dar mai ales defectele. Mereu veti afla lucruri noi unul despre celalalt (chiar si dupa ani buni de

Teste Online

TEST - CLASA a X a SAM

TEST - CLASA a X a SAM , cls IX

mai multe »