Urmeaza facultatea in Marea Britanie fara a avea grija banilor!

calendar_month 27 Mai 2015, 00:00
Cum aplic la o facultate din Marea Britanie?
In cazul in care te pregatesti sa dai bacalaureatul, trebuie sa stii ca in aceasta perioada nu te mai poti inscrie la universitatile britanice decat pentru procesul de CLEARING (care inseamna ocuparea locurilor ramase neocupate in universitati in urma procesului de selectie). Acesta dureaza de la 30 iunie la 30 august, asadar, cu putin noroc, te poti inscrie la o universitate din Marea Britanie chiar cu o luna inainte de inceperea vietii de student. In procesul de CLEARING dosarul de inscriere trebuie trimis direct la universitatea unde vrei sa studiezi si nu prin UCAS.
Daca nu te deranjeaza sa stai un an acasa dupa bacalaureat si sa iti incerci norocul pentru la anul, trebuie sa stii ca dosarele trebuie trimise pana la data de 15 ianuarie a anului in care vrei sa incepi cursurile. Asadar, daca vrei sa incepi facultatea in Marea Britanie in septembrie 2016, dosarul trebuie trimis la universitate in intervalul septembrie 2015 – ianuarie 2016.
Asadar, care e primul pas spre studiile in Marea Britanie? Alegerea universitatii si a facultatii la care studiezi. Apoi, trimiterea dosarului la facultatea dorita prin intermediul site-ului UCAS. Daca ti se pare prea complicat, poti apela la serviciile de consiliere oferite in acest sens de organizatia romaneasca Study Abroud, care te va ajuta cu depunerea dosarului de candidatura.
Ce conditii trebuie sa indeplinesc?
In primul rand trebuie (dar nu este obligatoriu) sa cunosti limba engleza. Daca nu ai peste 8 la bacalaureat la Limba Engleza, ti se va cere sa sustii testul IELTS sau TOEFL. Daca nu obtii la aceste teste notele cerute de universitate, atunci te poti inscrie la studii de licenta de tipul 4 year extended degree, asta insemnand un an in care studiezi limba engleza si alti trei (studiile propriu zise).
Fiecare universitate publica pe site documentele de care ai nevoie la inscriere. In cele mai multe cazuri ti se vor solicita foaia matricola din liceu, diploma de bacalaureat, recomandari facute de profesori, scrisoare de intentie si un Personal Statement, toate traduse in limba engleza. Dintre toate acestea, se pare ca Personal Statement-ul conteaza cel mai mult la selectia candidatilor. De aceea este mai bine sa fie facuta cu ajutorul unei persoane specializate. Aceasta va contine motivul pentru care aplici la acea universitate, care sunt ambitiile si interesele tale legate de ceea ce vei studia, care sunt aptitudinile care te recomanda pentru a fi acceptat la acea universitate.
Am fost acceptat. Nu am bani. Ce fac?
In cazul in care ai fost acceptat de universitatea pe care ti-ai ales-o, vei incepe sa te preocupi de plata taxelor scolare, destul de mari in UK. Acestea variaza intre 6000 si 9000 de lire sterline. Descurajant nu? Din fericire, exista SLC (Student Loan Company) care va va oferi (in calitate de cetatean UE) un imprumut care sa acopere toate taxele scolare pe durata celor trei ani de studii. Cererea de imprumut trebuie facuta la inceputul fiecarui an scolar. SLC va vira banii direct in contul universitatii la care studiezi, asa ca nu va trebui sa te preocupi prea mult de acest aspect, dupa acceptarea creditului.
Conditii de returnare a creditului de studii
Esti obligat sa returnezi creditul numai dupa un an de la terminarea facultatii si numai in conditiile in care ai venituri de peste 21.000 de lire sterline pe an, adica peste 130 000 de lei. Dar daca te intorci in Romania dupa terminarea studiilor e putin probabil sa castigi in jur de 10 000 de lei lunar. Daca veti ajunge sa castigati totusi peste 21.000 de liere sterline pe an, valoarea ratei va fi calculata la in jur de 40 de liere sterline pe luna. Dupa 30 de ani, orice suma din credit care nu a fost returnata, se anuleaza.
Asa ca, uita de grija banilor si fa-ti studiile acolo unde visezi!
Foto: telegraph.co.uk
Noutati




