Apartamentele cu patru camere dispar din ofertele dezvoltatorilor care tintesc clasa de mijloc. Se cauta apartamente mici si ieftine. Pentru un pret mai mic se asteapta ca in doi-trei ani sa revina in actualitate prefabricatele din beton.
Preferintele cumparatorilor de locuinte noi incep sa se cristalizeze, iar dezvoltatorii isi adapteaza oferta la cerere. Cuvintul de ordine nu este aconforta, ci utilitate. Suprafetele sint calculate in functie de necesitati pentru ca locuintele din noile proiectesa concureze la pret cu cele din blocurile vechi.
Mai mult, frica de cutremur nu pare sa fie reala in Romania, din moment ce numarul proiectelor care includ blocuri-turn creste. Si amintirile legate de regimul comunist s-au sters. Blocurile ala minuta, construite din prefabricate de beton, vor reprezenta oferta pentru clasa de mijloc dupa ce din partea publicului-tinta actual, middle class superior, cererea se va epuiza in mare parte.
Ce se cere
Chiar daca visul oricarui roman este un apartament cu scara interioara, in realitate, cei mai multi dintre cei care achizitioneaza locuinte in noile ansambluri rezidentiale opteaza pentru garsoniere. aIn ceea ce priveste tipul de apartament cel mai solicitat, cistigator detasat este garsoniera cu o suprafata de circa 40 de metri patrati.
Se cauta un pret cit mai mic, iar finisajele nu fac diferenta la garsonierea, spune Sorin Lacusta, director proiecte rezidentiale la compania Regatta. Pretul sau posibilitatea de a obtine un profit ulterior este principalul motiv pentru care cei care achizitioneaza astfel de locuinte opteaza pentru o asemenea varianta. aIn multe proiecte, primele si cele mai multe unitati vindute au fost garsonierele.
Aceasta se datoreaza atit pretului mic pe unitate, suprafetei mici a locuintei, dar si faptului ca studiourile sint usor de inchiriat sau de vindut. Pe de alta parte, si pentru apartamentele de doua si de trei camere a fost cerere foarte mare. De exemplu, in Rose Garden, 90% dintre apartamentele de trei camere din faza I a proiectului au fost vindutea, spune Ilinca Paun, Residential Department Manager la compania Colliers. Si apartamentele ceva mai mari sint la mare pret in noile cartiere ale Capitalei, iar unii considera ca sint chiar mai populare decit garsonierele.
aIn prezent, cele mai vandabile apartamente sint cele cu doua sau cu trei camere, cu suprafete cuprinse intre 45 si 60 de metri patrati pentru doua camere si de 60-100 de metri patrati la trei camere, pozitionate in zone cu acces facil catre mijloacele de transport in comun. Acest tip de apartamente corespunde nevoilor actuale si puterii de cumparare ale majoritatii clientilor nostri. Preturile acestor apartamente variaza intre 850 si 1. 000 de euro/mp pentru proiectele rezidentiale situate in cartiere si 1400-1.600 de euro/mp pentru zonele centrale, unde se dezvolta cu precadere proiecte destinate clasei medii plusa, considera Irina Petrescu, director departament rezidential la compania Esop.
Pret in sus
Specialistii care activeaza pe acest segment al pietei rezidentiale considera ca preturile locuintelor din blocurile noi nu au cum sa scada. Pentru anii urmatori se asteapta o crestere a acestora. aNe asteptam ca preturile apartamentelor sa creasca cu 15-20% pe an in urmatorii doi-trei ani.
Proiectele de buna calitate se vor bucura de o crestere mai mare, in timp ce altele, cum ar fi cele din zone neatractive, au toate sansele sa mentina preturile initialea, spune Ilinca Paun. Totusi, conform acestora, cererea nu este singurul factor care va genera o scumpire a acestor locuinte. aLa fel ca si in anii precedenti, preturile vor creste.
Reglementarea BNR de a exclude obligativitatea de a plati un avans de 25% pentru obtinerea unui credit imobiliar sau ipotecar va genera o presiune suplimentara, ceea ce va conduce la o cresterea, afirma Razvan Stroescu, Manager Residential Brokerage la compania Coldwell Bankers.
Primul efect
Developerii incep deja sa isi ajusteze oferta la ceea se cere pe piata. Primul efect este oferta redusa de apartamente cu patru camere. De exemplu, majoritatea proiectelor promovate la editia din acest an a tirgului imobiliar Real Bucharest includeau doar apartamente de doua sau de trei camere si garsoniere.
Pentru cererile care vizeaza patru camere, singurele posibilitati sint ansamblurile de vile sau ansamblurile destinate segmentului de lux care isi permite sa achizitioneze locuinte cu suprafete mai mari.
aApartamentele cu patru camere sint mai putin cautate si ca atare mai dificil de vindut. Spre a preintimpina aceste dificultati, dezvoltatorii prefera sa investeasca in proiecte care sa raspunda perfect nevoilor existente pe piata la un moment data, afirma Irina Petrescu. aCererea este mai mica pentru apartamentele de patru camere in mod special din cauza bugetului de achizitie mai ridicata, spune Sorin Lacusta.
Zona da suprafata
Blocurile destinate clasei medii nu vor aduce apartamente cu suprafete generoase. Mai mult, la acest capitol se va inregistra un regres. Cauze: veniturile publicului-tinta, dar si preconizatele scumpiri ale utilitatilor. aSuprafetele apartamentelor vor inregistra o scadere, bineinteles cu o anumita limita, din cauza bugetului cumparatorilor si a costurilor de intretinere lunara, unde se va inregistra o cresterea, afirma Sorin Lacusta.
Suprafata apartamentelor noi nu va fi mult mai mare decit cea a locuintelor din blocurile vechi. aIn ceea ce priveste suprafata apartamentelor, este important de stabilit categoria in care se incadreaza, clasa sociala pe care o tintesc investitorii.
De exemplu, noua oferta destinata clasei medii se va stabiliza in intervale similare apartamentelor vechi, in timp ce apartamentele de lux vor avea suprafete variabile, in functie de conceptul proiectului si de tipul apartamentului, cum ar fi penthousea, considera Ilinca Paun. aDiferenta dintre apartamentul nou si cel vechi nu va fi facuta de suprafata, care nu difera foarte mult, ci de gradul de siguranta, de calitatea finisajelor si de partitionarea eficienta a spatiuluia, spune Irina Petrescu.
Blocuri mari
Scumpirea terenurilor va determina si o crestere a apetitului investitorilor pentru blocurile cu regim mare de inaltime, in cazul ofertelor pentru clasa de mijloc. Cele cu patru etaje se vor ridica doar in localitatile din apropierea Bucurestiului sau in provincie.
aPentru a se evita o densitate mare a cladirilor in detrimentul spatiilor verzi, dar si din cauza costurilor terenului, tendinta va fi de dezvoltare pe verticala, cu cladiri cu un numar mai mare de etajea, spune Ilinca Paun. aCategoric se va opta pentru mai multe niveluri, chiar daca acum nu sint agreate, dar pretul ii va impinge pe dezvoltatori sa construiasca pe verticalaa, considera si Sorin Lacusta.
De asemenea, vor creste si sumele investite intr-un proiect rezidential. aDeja exista proiecte de mari dimensiuni pe segmentul clasei de mijloc, ce propun constructia a peste 2.000 de unitati cu valori ale investitiei intre 100.000.000 si 200.000.000 de euro, insa numarul lor este redus. Chiar incepind cu anul acesta vor aparea proiecte mari in zone ca Pipera-Voluntari sau pe locul fostelor fabrici din Bucurestia, mai spune specialista Colliers.
aIn urmatorii doi sau trei ani vom avea proiecte de sute de milioane destinate clasei mediia, spune Razvan Stroescu.
Zone noi, materiale noi
Zonele semicentrale vor fi greu de abordat pentru dezvoltatorii care se vor adresa clasei de mijloc. Astfel, acestia se vor reorienta catre cartiere marginase. aIn conditiile in care cererea va ramine in continuare ridicata din cauza insuficientei produsului final, dar si din cauza inexistentei suprafetelor de terenuri in zonele centrale, piata rezidentiala isi va continua expansiunea catre zone considerate in trecut ca fiind neatractive, cum ar fi Bucurestii Noi, Chitila, Odai, Gara Obor, Salajan, Rahova si chiar Ferentari.
Un numar mare de proiecte vor aparea in vestul Capitalei, unde cererea este extrem de mare, insa oferta noua este zeroa, spune Ilinca Paun. Pentru a scoate apartamente cu un pret mai mic, dezvoltatorii vor apela si la alte materiale decit clasicele zidarie si beton. aDeocamdata, inca mai este loc pe segmentul mediu-superior. In doi sau trei ani insa, cred ca se va opta pentru noi tehnologii pentru oferta destinata clasei medii. Cred ca vor fi blocuri construite cu prefabricate din betona, spune Razvan Stroescu.
Sursa : Cotidianul.ro