Vor sa munceasca si... nu prea. Sute de mii de persoane in categorii speciale pe piata muncii din Romania.
3/39169
calendar_month 14 Mai 2023, 00:00
In criza sau in vremuri prospere, la prima tinerete sau trecuti de 40 de ani, Romania are anumite categorii de locuitori pentru care integrarea pe piata muncii reprezinta o dilema. Este si motivul pentru care avem sute de mii de someri si cu toate acestea zeci de mii de locuri de munca sunt vacante. Institutul National de Statistica analizeaza anual populatia subocupata si forta de munca potentiala aditionala, indicatori reprezentativi pentru evolutia pietei muncii. Mai exact, este vorba despre romanii care nu muncesc, pentru ca fie nu cauta loc de munca, fie nu sunt disponibili.

Munca…o dilema pentru multi romani

Spun ca vor sa munceasca, dar nu cauta de lucru sau nu vor sa mearga la munca. Este un paradox al sutelor de mii de romani incadrati in categoria persoanelor inactive. Potrivit celei mai recente analize a INS, in anul 2022, 203,1 mii persoane inactive doreau sa lucreze, dar fie nu cautau de lucru, fie nu erau disponibile sa inceapa lucrul.

Pentru a oferi o imagine completa a situatiei si evolutiei pietei muncii, INS publica, cu periodicitate anuala, un set de trei indicatori, reprezentand categorii de populatie ocupata sau inactiva avand unele similitudini cu populatia in somaj si grade diferite de atasament fata de piata muncii respectiv: persoane subocupate; persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul; persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul.

Ultimii doi indicatori („persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul” si „persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul”), alcatuiesc impreuna „forta de munca potentiala aditionala”.

Ponderea persoanelor subocupate in totalul populatiei active a fost in anul 2022 de 1,3%, in timp ce forta de munca potentiala aditionala cuprindea 203,1 mii persoane.

Din randul populatiei inactive in varsta de 15-74 ani (6190,4 mii persoane), 203,1 mii persoane faceau parte din forta de munca potentiala aditionala. Dintre acestea:

195,5 mii persoane erau disponibile sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca.

7,6 mii persoane cautau un loc de munca, dar nu erau disponibile sa inceapa lucrul.

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro