Vrei sa te relaxezi in aer liber, aer curat si multa verdeata? Noi iti prezentam cele mai surprinzatoare 10 parcuri din Bucuresti unde te poti relaxa atat in sezonul cald, cat si in cel rece.
3/37309
calendar_month 12 Nov 2015, 00:00
1. Parcul Cismigiu



Cea mai veche gradina publica din Bucuresti se intinde pe o suprafata de 16 hectare. In 1779, Alexandru Ipsilanti a ordonat construirea a doua cismele in Bucuresti, iar prima a fost ridicata unde astazi este gradina dinspre strada Stirbei Voda. Amenajarea a fost facuta in stilul parcurilor engleze si s-a incheiat in 1854, cand a fost facuta si inaugurarea oficiala a gradinii Cismigiu.Parcul Cismigiu este amenajat in stilul parcurilor engleze, cu o vegetatie variata si o policromie a peluzelor cu flori, ce ofera o ambianta reconfortanta. Parcul Cismigiu detine vegetatie arboricola de platani, liriodendroni, magnolii, aluni, peri, frasini pletosi si meri decorativi, spre a feri publicul de caldura verii si a prafului din oras. In Parcul Cismigiu pentru zonele de odihna s-au prevazut colturi izolate, linistite, cu banci comode, iar pentru zonele de promenada alei largi, sinuoase sau drepte ce conduc spre obiective interesante cum ar fi: Gradina de trandafiri, Rondul roman ,Foisorul Fanfarei, Lacul unde vara se pot face plimbari cu barca, iar iarna se transforma in patinoar; Coltul cu arbori si arbusti, Coltul sahistilor; Coltul copiilor - de langa Lacului Cretulescu, Izvorul lui Eminescu - situat la baza pantei dinspre Str. Stirbei Voda.

2. Parcul Gradina Icoanei si parcul Ion Voicu



Se gasesc numai atunci cand te pierzi pe stradutele din spatele Bulevardului Magheru. Locuri linistite care inca pastreaza amintirea Micului Paris.

3. Parcul Circului



Pe locul fostei gropi Tonola, pe un relief aproape in totalitate artificial, a inceput amenajarea parcului Circul de Stat, in 1958. Numele i-a venit de la cladirea Circului, care margineste una dintre laturile parcului. Acesta ascunde in mijlocul sau ‘Lacul cu izvoare naturale’ pe malul caruia cresc lotusi egipteni. Intr-o anumita perioada a anului acestia infloresc si redau parcului un ambient roz, perioada in care acest loc este foarte vizitat de iubitorii de plante si pasionatii de fotografii in peisaje naturale. Lacul este gasit printre dealurile parcului, acest aspect de groapa fiind zugravit prin construirea de terase proiectate in succesiuni si prin plantarea a peste 20 de mii de arbori si arbusti, observandu-se prin tot parcul grupe de coniferi.

4. Parcul Moghioros



Simbolul cartierului Drumul Taberei si al sectorului 6 din Capitala este unul dintre cele mai apreciate si aglomerate parcuri de cartier, mai ales datorita aparitiei teraselor, a patinoarului, a meselor de sah, a terenurilor de fotbal sau tenis. in 1976 in incinta parcului a fost construit un strand format din 3 bazine, cu o capacitate totala de 2500 de persoane (cunoscut si sub numele de "Trei Ligheane". Pamantul excavat pentru realizarea lacului a fost utilizat pentru a se construi un deal artificial in jurul strandului. Parcul ce se intinde pe 30 hectare a fost amenajat la inceputul anilor ’60.

5. Parcul Kiseleff



Parcul Kiseleff a fost odinioara o frumoasa padure ce a fost transformata in parc, odata cu extinderea orasului. Parcul e traversat de soseaua ce ii poarta numele generalului rus (Pavel Kiseleff 1788 - 1872) si e amplasat in triunghiul format de bulevardele Ion Mihalache cu Aviatorilor si strada Ion Mincu.
Proiectul de amenajare ii apartine lui Karl Wilhelm Mayer, directorul Gradinilor Imperiale din Viena, care s-a ocupat si cu amenajarea Gradinii Cismigiu, sub supravegherea domnitorului Gheorghe Bibescu. In ultimii ani, parcul a fost reamenajat, au aparut noi zone de sport si agrement.



6. Parcul Carol I



Parcul Carol, denumit candva parcul Libertatii, a fost ridicat pe Dealul Filaretului, pe o suprafata totala ce a atins la final 41 hectare (incluzand un lac de agrement, ce se intinde pe 2 hectare). Amenajarea parcului a inceput in anul 1900, fiind inaugurat in 1906, pentru a sarbatori 40 ani de domnie ai regelui Carol I. Parcul contine numeroase obiective turistice (Mausoleul, Fantana Zodiac, Arenele Romane, Monumentul Eroului Necunoscut, Muzeul National Tehnic, Statuile Gigantii etc.), astfel ca incepand din 2004, a fost inscris pe Lista Monumentelor Istorice.

7. Parcul National (23 August)



Fostul parc 23 August a fost inaugurat in vara anului 1953, dupa numai cinci luni de lucrari de amenajare. Amplasat in ceea ce se numea Groapa Vergului, parcul cu o suprafata de circa 60 hectare a fost amenajat cu scopul de a furniza „o oaza de verdeata” pentru cartierele muncitoresti din estul Capitalei. Parcul National gazduieste astazi Complexul Sportiv National si Casa Fotbalului, sediul Federatiei Romane de Fotbal.

8. Parcul Tineretului



In sudul Bucurestiului, in zona denumita la inceputul anilor 1900 „Valea Plangerii”, a fost amenajat parcul Tineretului, in anul 1965. in mijlocul parcului a fost ridicata Sala Polivalenta, iar in anii ’80, a fost construit „Oraselul Copiilor”, cel mai mare parc de distractii din Romania de atunci. in ultimii ani, parcul a fost modernizat, lacul a fost curatat, au fost amenajate noi spatii florale si locuri de joaca, precum si zone pentru miscare in aer liber, o partie de ski si o zona dedicata amatorilor de skateboard.

9. Parcul Alexandru Ioan Cuza (Titan sau IOR)



Parc emblematic pentru sectorul 3 al Capitalei, parcul Alexandru Ioan Cuza este cunoscut mai mult sub numele Titan sau IOR (acronim provenit de la intreprinderea Optica Romana, aflata in vecinatate). Parcul ce se intinde pe circa 85 hectare a inceput sa fie amenajat in 1965, iar dupa cinci ani a fost dat in folosinta. in ultimii ani, pe lacul Titan au fost aduse rate, gaste si alte pasari, iar locurile de joaca pentru copii au fost reamenajate sau inlocuite.

10. Parcul Herastrau

Zona preferata de relaxare din inima Bucurestiului inca din secolele trecute, a fost si va ramane Parcul Herastrau. Incepand cu anii 1800, lumea eleganta a Micului Paris se plimba pe malurile lacului Herastrau, lac ce face parte din lantul de lacuri al raului Colentina.
Amplasat in nordul Bucurestiului, parcul Herastrau are o suprafata de circa 110 hectare, ceea ce il face cel mai mare parc din Capitala.
Insula Trandafirilor, a carei compozitie are doua axe, una care deschide perspectiva catre Muzeul Satului si alta care face legatura cu restul parcului. incepand cu 1 Iunie pana toamna insula este viu colorata de ghirlandele sinuoase de trandafiri ce contrasteaza armonios cu verticalitatea stalpilor de sustinere;
Gradina Japoneza, amenajata in anul 1998 cu sprijinul Ambasadei Japoniei in Romania si a Fundatiei Comemorative a Expozitiei Mondiale Japoneze.