studentie.ro  » diverse » valentine s day » Dragobete versus Valentine’s Day

Dragobete versus Valentine’s Day

Publicat: 17 Feb 2010 | Vizualizari: 13387

Daca tot e sezonul iubirii si al sarbatorilor care celebreaza dragostea, se impune din nou urmatoarea tema controversata: Ce rost are sarbatoarea Sfantului Valentin in contextul in care noi romanii avem Dragobetele?

Este Valentine’s Day un nou prilej pentru cei indragostiti sa isi celebreze iubirea sau este pur si simplu o sarbatoarea importata, fara rost? Raspunsul acesta depinde de tabara in care te afli.

Daca esti tipul de om ce considera ca nu are rost sa te revolti impotriva unei sarbatori frumoase fie ea preluata de la americani, pe tine sigur nu te-a deranjat tot tamtamul facut pe seama Valentine’s Day. Dar daca pe de alta parte, esti cam satul de toata publicitatea ieftina care inconjoara aceasta zi de 14 februarie, atunci s-ar putea sa ai o atitudine mai critica. Te bucuri in sfarsit ca s-a terminat toata nebunia cu inimioarele si jucariile din plus, dar in acelasi timp esti nostalgic pentru ca nimeni nu mai tine cont de Dragobete?

Oricum, indiferent de tabara in care te afli, ar fi interesanta o comparatie intre aceste doua figuri… Pana la urma, care sunt diferentele intre cei doi si de ce se impune o opozitie gen Dragobete versus Valentine’s Day?

In primul rand, in traditia populara Dragobetele este considerat fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret, care vesteste primavara, trezind astfel natura la viata! Spre deosebire de acesta, conform traditiei catolice, Sfantul Valentin a fost un preot ce ii casatorea pe ascuns pe tinerii care se iubeau.

La romani, se spune ca cei care se intalnesc de Dragobete se vor iubi tot anul, precum si pasarile se “logodesc” in acest inceput de primavara. Se pare ca in unele parti ale tarii Dragobetele era sarbatorit pe 1 martie, tocmai pentru ca aceasta figura mitologica era crezuta a fi vestitorul primaverii. In traditia catolica, una din legendele care circula pe seama Sfantului Valentin spune ca acesta a fost un roman care a fost martirizat pentru ca a refuzat sa renunte la crestinism, iar inainte de a muri i-a lasat un mesaj intitulat “From Your Valentine” fetei temnicerului sau. Astfel, el a devenit patronul indragostitilor de peste tot.

Facand aceasta mica paralela, cea mai usoara concluzie la care putem ajunge este ca sarbatoarea Sfantului Valentin este si mai romantica decat rusticul Dragobete! Ce sanse sa aiba astfel traditiile populare romanesti, poate si putin cam invechite pentru cei de la oras, in fata unui preot care s-a sacrificat de dragul crestinatatii sau a celor care se iubesc?

In orice caz, Valentine’s Day si-a castigat popularitatea din mai multe motive, printre care se afla si spiritul comercial al americanilor care stiu sa scoata ceva profit din aproape orice! Dar daca pentru alte tari, precum Franta sau Germania, este oarecum justificat acest import, de ce ar fi si pentru noi, care avem deja o sarbatoare proprie a indragostitilor? Sa fie oare doar un refuz al traditiilor sau vesnicul spirit de turma al unei tari mici fata de o super putere?

Andreea Iolu - editor Studentie.ro

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00