Obiceiuri de Dragobete

Publicat: 23 Feb 2009 | Vizualizari: 8219
24 Februarie reprezinta pentru poporul roman – Dragobete – sau Sfantul Valentin, in varianta romaneasca. Din punct de vedere religios, pe ziua de 24 februarie se sarbatoreste Aflarea capului Sf.Ioan Botezatorul. Spiritualitatea populara consemneaza ziua lui Dragobete, zeu al tineretii in Panteonul autohton, patron al dragostei si al bunei dispozitii.
De Dragobete tinerii mergeau in grupuri prin lunci si paduri pentru a cauta flori de primavara. Fetele strangeau ghiocei, viorele si tamaioase – flori ce le puneau la icoane pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare. In cazul in care tinerii gaseau si fragi infloriti, florile acestea erau adunate in buchete ce se puneau, mai apoi, in lautoarea fetelor, in timp ce se rosteau cuvintele: "Floride fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti".
In dimineata zilei de Dragobete zapada proaspata era stransa de fetele si femeile tinere. Cu apa obtinuta din topirea zapezii, tinerele se spalau pe cap, crezand ca vor avea un par sanatos si frumos.
Si asta nu e tot. Fetele si baietii se intalneau intr-o casa, pentru a-si "face de Dragobete". Se credea ca in acest fel tinerii vor fi indragostiti intregul an, pana la viitorul Dragobete. Intalnirea tinerilor insa se transforma intr-o adevarata petrecere. Si daca se intampla ca baietii dintr-un sat sa sarbatoreasca Dragobete in alt sat, fetele se acuzat unele pe altele pentru farmecele de uraciune facute impotriva adversarelor.
Si pasarile sarbatoreau Dragobetele. Se credea ca pasarile nemigratoare se adunau in aceasta zi in stoluri, ciriprind si alegand perechea. Dupa acest ritual sacru, pasarile isi construiau cuibul, in timp ce pasarile neimperecheate ramaneau fara pui peste vara.
Dragobetele nu a fost sarbatorit dintotdeauna pe 24 februarie. Astfel, in unele locuri, sarbatoarea iubirii romanesti era celebrata si pe 1 martie. Motivul? Se considera ca Dragobetele este fiul Dochiei si primul deschizator de primavara.
Cu toate ca obiceiurile de Dragobete infrumuseteau aceasta zi, facand-o speciala, traditiile s-au uitat. Tinerii nu mai asteapta cu nerabdare ziua de 24 februarie si numai batranii isi amintesc cu nostalgie de frumusetea sarbatorii. In ultimii ani, Dragobetele autohton risca sa fie dat cu desavarsire uitarii, el fiind inlocuit de acel Sfant Valentin ce nu are legatura cu spiritualitatea romaneasca.
Georgiana Stioiu - editor Studentie.ro
Quiz
În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.
Jobs
Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00