ASOCIATIA TINERII SCHIMBA ROMANIA

Publicat: 25 Aug 2009 00:00

Cine suntem, ce vrem sa facem:
Suntem un grup de cativa tineri, bine pregatiti profesional, in institutiile de invatamant superior din tara si din strainatate, absolventi de studii de master si doctorat, autori si coautori ai unor carti de specialitate, colaboratori ai unor reviste prestigioase de profil din tara si din strainatate. Suntem animati de dorinta unica de a pune umarul la progresul acestei tari cat mai rapid si asezarea ei, la locul de cinste pe care-l merita, in familia statelor Comunitatii Europene.
Ideile noastre, a celor mai sus amintiti, negasind cel mai adesea rezonanta, am considerat ca asemeni noua, mai sunt suficient de multi tineri, care si-ar dori sa fie ascultati si luati in seama.
In consecinta, am hotarat sa punem bazele `Asociatiei Tinerii Schimba Romania`, adevarat forum, in cadrul caruia sa ne cunoastem, sa facem schimburi de idei, sa le identificam pe cele mai valoroase si sa ne luptam spre a fi valorizate alaturi de autorii lor.
Pentru ca:
1.s-a vehiculat prea des ideea, ca tinerii ar fi dezinteresati de problemele societatii romanesti - vezi absenteismul acestora la orice actiune de vot electoral;
2.tinerii dau bir cu fugitii in fata greutatilor, „spre alte meleaguri", dupa castiguri mai mari, fara a se gandi la consecintele viitoare ale acestei dezertari;
3.tinerii in general sunt superficiali, ezitanti in luarea deciziilor, chiulangii la eforturi sustinute, croiti doar pentru distractii, indisciplinati, carcotasi;
Ne simtim obligati sa demontam aceste asertiuni, cu argumente solide :
1.tinerii se simt marginalizati in societatea romaneasca, absenteismul la vot, fiind forma lor de protest;
2.tinerii se vor utili si de aceea, atunci cand oferta lor este refuzata in tara, cauta angajamente la straini;
3.epitetele denigratoare nu caracterizeaza marea masa a tinerilor, ele apartin, culmea,politicilor gresite, de promovare a unor tineri cu un anumit C.V. - adesea obscur si recomandari politice;
De asemenea, consideram ca fiecare idee constructiva trebuie sa fie urmarita si valorificata, fiecare om valoros indiferent de varsta, nationalitate, sex, religie, trebuie asezat exact la locul pe care-l merita in schema societatii romanesti.
Este daca vreti, conditia necesara de progres social si economic prezent si garantie sigura pentru viitor.
O sa-mi spuneti ca tinerii se pot face mai bine auziti de la tribuna partidelor politice, fiecare partid avand obligatoriu si organizatii de tineret.
Adevarul este ca la nivelul partidelor politice, sunt alte prioritati:
1.strategii electorale;
2.lupte pentru putere in randul partidelor;
3.o anumita detasare a seniorilor in partid, impusa sau subinteleasa;
Este de la sine inteles, ca indiferent de partid, tinerii nu prea au sanse de a se face auziti, de a se face remarcati. Au o singura optiune, sa intre in gratiile tinerilor seniori, sa execute orice dispozitie primita, sa nu aiba pareri personale, sa nu puna intrebari.
Vrem sa ne constituim intr-o adevarata Tribuna a ideilor de valoare, sa asiguram implementarea acestora si nu in ultimul rand sa fim o pepiniera de specialisti de inalta clasa, in toate domeniile de activitate, pusa in slujba societatii romanesti.
Unde vrem sa ajungem ?
Asociatia `Tinerii Schimba Romania` vrea sa demonstreze ca este capabila sa fie un partener de dialog serios cu factorii politici decizionali interesati de munca noastra, de ideile noastre, de specialistii propusi spre a fi luati in seama.
Vrem ca impreuna sa demonstram cat mai rapid Uniunii Europene si intregii lumi, ca Romania are potential de valoare suficient si acum si pentru viitor.
PROIECTELE ASOCIATIEI TINERII SCHIMBA ROMANIA
Asociatia are mai multe proiecte in derulare:
1.Vreau sa merg la scoala
2.Concursul Schimba Romania!
3.Ziarul Schimbul 2
1. Vreau sa merg la scoala
Scurta descriere :
Proiectul `Vreau sa merg la scoala` desfasurat de Asociatia Tinerii Schimba Romania s-a nascut in urma identificarii problemelor si dificultatilor pe care le intampina tinerii din mediul rural din ziua de azi, probleme generate in mare parte de perioada dificila din punct de vedere economic pe care o traverseaza tara noastra .
`Vreau sa merg la scoala` se adreseaza tinerilor cu varste cuprinse intre 7-14 ani din mediul rural care nu au urmat inca cursurile unei institutii de invatamant primare si are la baza drepturile omului, in special promovarea tolerantei si egalitatii de sanse intre tinerii cu o situatie materiala buna si tinerii ai caror parinti nu isi pot permite sa-si trimita copiii la scoala din cauza situatiei economice actuale, somajului care pe zi ce trece ia si mai mari proportii.
Acestia sunt pusi de parintii lor sa munceasca inca din copilarie, neputandu-se bucura de farmecul varstei lor, neavand acces la institutiile de invatamant. Astfel, ajung la o varsta inaintata, fara sa aiba nici cele mai mici cunostinte de educatie, nu se pot incadra in campul muncii si ajung sa ingroase randurile somerilor din tara noastra.
In contextul social actual se observa o crestere considerabila a numarului de tineri care din motive sociale si economice - motive care nu tin de vointa si dorinta acestora nu urmeaza cursurile institutiilor de invatamant primare si universitare.
Scop:
`Vreau sa merg la scoala` incearca sa sensibilizeze pe de o parte autoritatile competente sa ia masuri pentru ca acest fenomen sa nu capete proportii, iar pe de alta parte incearca sa ajute un numar cat mai mare de tineri cu posibilitati reduse sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant primare, putand astfel sa-si construiasca un viitor ... viitor la care multi dintre ei nici nu au curajul sa se gandeasca.
2. Concursul Schimba Romania!
Regulament de Participare:
I. `SCHIMBa ROMaNIA!` este un concurs organizat de Asociatia Tinerii Schimba Romania si se adreseaza tinerilor care doresc sa promoveze schimbarea in societatea romaneasca.
II. Scopul concursului este competitia corecta si descisa a ideilor constructive si desemnarea unui proiect castigator dintre acelea sustinute de echipele participante, in masura in care acesta indeplineste obiectivul asumat.
III. Participarea in concurs se realizeaza prin intermediul unei echipe din care pot face parte maxim 4 (patru) membri. Componenta echipei trebuie sa ramana neschimbata de la momentul inscrierii pana la sfarsitul concursului.
IV. Inscrierea
Trimite eseul care sa cuprinda raspunsul la intrebarea: `Daca ai fi Guvernul Romaniei care ar fi primele masuri pe care le-ai adopta?` pe email la adresa tineriischimbaromania@ymail.com
V. Preselectie
Formularele de inscriere vor fi evaluate din doua puncte de vedere: gradul de completare si valoarea masurii propuse - in aceasta etapa masura propusa va fi notata in functie de gradul de realism si prevederea corecta a implicatiilor rezultate.
Reprezentantul stabilit prin formularul de inscriere al fiecarei echipe calificate va fi anuntat telefonic in data de 5 septembrie 2009, urmand ca echipa sa se prezinte in formula completa in data de 14 septembrie la Receptia de inceput a concursului, la o locatie care va fi comunicata si publicata pe www.schimbaromania.com.
XI. Participantii au urmatoarele drepturi si obligatii:
- sa fie acceptati din oficiu drept membri ai TSR si sa se bucure de toate avantajele care decurg din aceasta calitate;
- sa participe gratuit la evenimentele organizate de Asociatia Tinerii Schimba Romania;
- sa fie jurizati in mod echitabil, in aceleasi conditii si dupa aceleasi criterii ca toate echipele din concurs;
- sa fie promovata echipa si membrilor sai sa le fie recunoscute integral meritele pentru conceperea proiectelor atat in cadrul evenimentelor publice ale TSR cat si in aparitiile mass media ulterioare in legatura cu acest subiect;
- sa respecte Regulamentul de participare, deciziile oficiale ale Juriului si ale organizatorilor concursului Schimba Romania!;
- sa nu conteste deciziile Juriului;
- sa fie prezenti in formula completa a echipei in cele doua etape ale concursului: ziua Receptiei de inceput si ziua Sustinerii proiectelor.
Incalcarea prevederilor pct. XI de catre unul sau mai multi membri ai echipei poate constitui motiv pentru descalificare si excludere a echipei din concurs.
XIII. Premiile au urmatoarea valoare financiara:
O excursie la Sinaia pentru intreaga echipa. www.schimbaromania.com
3.Ziarul Schimbul 2
Ziar on-line si print cu acoperire nationala pentru toti tinerii romani:
Declaratie de principii/ Caracteristici:
-MOTTO: Suntem SCHIMBUL 2 - `Se schimba tura in tara!` Credem ca tinerii pot schimba Romania. Cand spunem “tanar", ne referim la o stare de spirit, la minti proaspete, limpezi, la ideile pretioase ale celor care vin din urma pentru a inlocui verigile corupte, slabe, nepasatoare care au putere de decizie in Romania acum.
-va fi asemanator cu un ziar generalist, dar focalizat pe evenimentele care afecteaza segmentul tanar si pe oamenii care fac parte din diverse structuri decizionale, organizatii politice sau apolitice ale tinerilor.
-Domeniile predilecte care vor face obiectul materialelor din ziar vor fi: educatia, politica in general si politicile de tineret in special, posibilitati de distractie - locuri de iesit, filme de vazut, muzica de ascultat, cultura - evenimente culturale. Toate aceste materiale (reportaje, stiri, relatari, cronici, recenzii) vor fi insotite de fotografii, filmulete, interviuri.
Sectiuni posibile - urmeaza a mai fi discutate:
-POLITIC - tocmai pentru ca e un ziar adresat tinerilor, este important sa cuprinda stiri, reportaje, interviuri (in masura in care se poate) cu evenimentele si oamenii politici ai momentului. Sigur, acordam prioritate stirilor despre evenimente din ministere precum MTS si MECT si Ministerul Muncii. Ne intereseaza in mod deosebit deciziile si proiectele care ii pot afecta pe tineri.
-EDUCATIE/sCOALA - tot ce inseamna educatie - scoala generala, liceu, facultate + master + doctorate - posibilitati de studiu in afara/ burse etc.
-FUN ZONE - va cuprinde:
-o agenda de evenimente la care pot mege tinerii (concerte, expozitii, concursuri etc.) si de la care vom face si noi articole de follow-up. , cu poze si filmari.
-Cronici de film (filme vechi si noi)
-Recenzii de carti + recomandari
-Recenzii de albume (noi si vechi) + recomandari
-Recenzii de spectacole de teatru
-CULTURA: relatari, interviuri de la evenimente culturale, inclusiv de la cele derulate de asociatia TSR (dezbateri, mese rotunde etc).
-INTERVIU - Cine schimba Romania: de vorba cu tineri care incearca sa schimbe ceva: fie ca lucreaza in structurile statului sau in orice alt loc, daca sunt tineri cu viziune, cu solutii, cu opinii interesante, stam de vorba cu ei. ii gasim prin intermediul blogurilor si prin intermediul forumului TSR.
-INVESTIGATII: anchete care se intind pe o anumita perioada de timp, in care se cauta surse, se stabilesc contacte si se investigheaza un fenomen.
-EDITORIAL/ OPINII - coltul cu pareri - aici este permisa subiectivitatea/ va fi un fel se sectiune blog a ziarului.
Lucrul pentru ziar a inceput deja - urmeaza sa-i facem un site, dar primele materiale pentru ziar au aparut deja pe blogul si pe forumul TSR:

Trebuie sa citesti

Alegerea unui echipament sportiv - trei criterii esentiale
Alegerea unui echipament sportiv - trei criterii esentiale

Indiferent de forma de miscare aleasa, cu siguranta te-ai gandit cel putin o data ce tip de echipament sportiv trebuie sa iti alegi. Mai jos îți spunem care sunt cele mai importante criterii pe care trebuie sa le respecti atunci cand urmeaza sa iti cumperi un echipament pentru sport.

Despre Sarbatorile legale in 2019

Ca in fiecare an, si in 2019 romanii asteapta cu nerabdare sa afle de ce zile libere vor putea profita pentru o vacanta sau o escapada in afara agitatiei zilnice, weekendul fiind de multe ori mult prea scurt pentru asa ceva. Se pare insa ca acest an va fi mai putin darnic cu cei care lucreaza

Iubesti pisicile? Iata unde-ti poti petrece vacanta pentru a te bucura de compania lor
Iubesti pisicile? Iata unde-ti poti petrece vacanta pentru a te bucura de compania lor

Iti doresti o vacanta atfel? In care sa te relaxezi si sa uiti complet de examenele si lucrarile pe care trebuie sa le predai la termen? Dar vrei sa te bucuri in acelasi timp de compania animalelor tale preferate? Avem solutia perfecta pentru tine: destinatiile de vacanta perfecte pentru iubitorii

Heliport la Marie Curie pentru copiii bolnavi
Heliport la Marie Curie pentru copiii bolnavi

Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “M. S. Curie” va fi dotat cu heliport pentru a facilita transportul rapid al copiilor care au nevoie de interventie medicala de urgenta. Lucrarile la constructia heliportului, care va fi amplasat pe acoperisul spitalului, vor incepe in toamna

6 lucruri noi de incercat in vacanta
6 lucruri noi de incercat in vacanta

Mai sunt cateva luni pana la mult asteptata vacanta de vara. Chiar si cand stii ca o sesiune lunga si grea te desparte de zilele insorite de relaxare, nu poti sa nu iti faci macar cateva planuri pentru distractie. De la a-ti incerca norocul intr-o sala de jocuri virtuala si pana la a petrece o

Teste Online

Polarizarea luminii

Polarizarea luminii

mai multe »
Link-uri recomandate: design interior | nikydecor.ro | designer interior cluj | mobilier dormitor preturi | modern interior design
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.