10 destina?ii de poveste din romane celebre
3/38533
calendar_month 27 Iun 2017, 00:00
Pentru că se apropie îndelung-așteptata vacanță de vară, ne-am gândit că, în această perioadă, cele mai bine-venite recomandări de lectură sunt romanele care ne poartă înspre locuri în care cei mai mulți dintre noi visăm să ajungem. Dinspre cele mai „accesate” destinații europene – locuri precum Praga, Lisabona, Napoli sau Provence –, către cele mai îndepărtate și mai fascinante ținuturi: India, Africa sau chiar îndepărtata Alaska. Desigur, am ales drept recomandare povești fascinante din literaturile lumii pe care cititorii autohtoni le pot găsi cu ușurință în orice librărie online sau în librăriile din majoritatea orașelor din România.
Așadar, dacă visați să ajungeți în....

Napoli
Dacă nu au ați plănuit până acum să ajungeți la Napoli, cu siguranță o veți face după ce veți citi teatrologia Elenei Ferrante, una dintre cele mai îndrăgite autoare italiene ale momentului – „Prietena mea genială”, „Povestea noului nume”, „Cei care pleacă şi cei ce rămân” și „Povestea copilului pierdut”, volumele care compun teatrologia, se găsesc în orice librărie din România, cărțile fiind reeditate constant.
Indiferent cine se ascunde în spatele numelui Elena Ferrante, misteriosul pseudonim folosit de autoare, două lucruri sunt certe: ştie să descrie oraşul Napoli mai bine ca oricine și este una dintre autoarele care se pricep cel mai bine să scrie despre sentimentul de apartenență la un loc, despre relațiile umane, dragoste sau familie. Și, mai presus de orice, despre relația de prietenie, prin povestea complexă și emoționantă a Elenei și a Lilei.

Lisabona
Un roman subtil și delicat, povestea unei prietenii neobișnuite, salvatoare, care ne duce direct în capitala Portugaliei – una dintre cele mai vizate destinații turistice de către iubitorii de călătorii din toată lumea – este cartea lui Philippe Besson, „Rătăcitori prin Lisabona”.
Romanul spune povestea a două singurătăți: ea și-a pierdut perechea în urma cutremurului din San Francisco. El s-a trezit părăsit de cel pe care-l iubea. Întâlnindu-se, cei doi încearcă să se regăsească, să-și uite pierderea, să renască.
Aparent doi străini, doi francezi rătăciți în capitala portugheză, suferința presimțită-n celălalt ajunge să-i apropie. Încetul cu încetul, deschizându-și fiecare inima ca niciodată până atunci, înving orizontul pe care părăsirea l-a îngustat și recapătă aripi.

Ierusalim
O fascinantă călătorie către Ierusalimul anilor ’50 ne oferă Amos Oz, unul dintre cei mai fascinanți scriitori contemporani, în romanul „Soțul meu, Michael”. O carte reeditată continuu în limba română, pe care cititorii o pot găsi în mai toate librăriile fizice și online din întreaga țară.
„Soţul meu, Michael” este unul dintre primele romane publicate de Amos Oz, o carte care s-a bucurat de un succes enorm imediat după apariţie, aducându-i scriitorului israelian consacrarea internaţională. Romanul a fost ecranizat în 1976 de regizorul Dan Wolman, cu actorii Oded Kotler şi Efrat Lavie în rolurile principale.
Dezamăgită de soțul ei, de prieteni, de propria viață, Hanna, eroina romanului, o femeie în vârstă de treizeci de ani, se înstrăinează din ce în ce mai mult față de lumea înconjurătoare. Totul îi pare atins de o implacabilă eroziune căreia nici ea nu i se poate sustrage. În jurnalul pe care-l ține, ca pentru a-și dovedi că există, ficțiunea și realitatea se amestecă. Paginile sunt inundate de nostalgia copilăriei ei în Palestina, de fantasme populate de doi gemeni arabi ce reflectă atât obsesiile ei sexuale, cât și teroarea unui popor care n-a trăit niciodată în pace. Războiul din Peninsula Sinai se apropie. Labirint de drumuri și stânci, înconjurat de amenințări neclare, Ierusalimul se înăbușă. Înspăimântată, Hanna vede cum țara sa alunecă, încet-încet, în război. O carte cutremurătoare.



Provence
Dacă vreți să călătoriți virtual în Sudul Franței sau să vă pregătiți pentru o călătorie reală în Sudul Franței, nici o recomandare nu poate fi mai potrivită decât „dubletul” „Un an în Provence” și „Din nou în Provence”, cele două cărți fascinante semnate de britanicul Peter Mayle.
De fapt, datorită cărţilor sale despre regiunea Provence, Mayle a devenit cunoscut pretutindeni în lume. Provence este nu doar un spațiu pe care autorul l-a vizitat fascinat și despre care a povestit cu încântare, ci chiar și spațiul care s-a transformat în „acasă” pentru autor. Da, la ora actuală, Peter Mayle a dat ploaia londoneză pe zilele însorite din idilica Provence și trăieşte împreună cu soţia la în Luberon, mai exact în Lormarin.
Contrastul imens dintre cele două culturi dă savoarea cărţilor lui monsieur Peter, iar pe el îl transformă în cel mai citit scriitor când vine vorba despre această regiune.
Cele două cărți ale lui Mayle sunt la dispoziția cititorilor români, de câtiva ani buni, în orice librărie fizică și online autohtonă.

India
De departe, una dintre cele mai cunoscute cărți care ne ajută să înțelegem India contemporană este volumul „Mănâncă, roagă-te, iubește” al lui Elizabeth Gilbert, un adevărat fenomen cultural american, bestseller „New York Times”, bestseller al Asociației Librarilor Americani, o carte cu peste 10 milioane de exemplare vândute în întreaga lume.
Și, desigur, de la așa un succes în vânzări, nu putea lipsi și o ecranizare de zile mari, cu Julia Roberts și Javier Bardem în rolurile principale.
La 30 de ani, Elizabeth Gilbert are tot ce-și poate dori o femeie ambițioasă. Și totuși e asaltată de îndoieli, suferă de panică și insatisfacții. Urmează divorțul, prăbușirea în depresie, o relație catastrofală... Așa că Liz abandonează totul și pleacă în lume de una singură. În Italia, gustă la dolce vita și deliciile ei culinare, punând pe ea „cele mai fericite 12 kilograme din toată viața”. În India, află într-un ashram, prin asceză (trezire la 4 dimineața, meditație și frecat de podele), ce este căutarea spirituală. În Indonezia, încearcă să-și reconcilieze trupul cu sufletul, să descopere echilibrul care se cheamă fericire – și își găsește marea dragoste. Uneori, fericirea se află la capătul lumii. Călătorești ca să ajungi la tine însăți. Ca să te descoperi.

Barcelona
Una dintre cele mai frumoase romane care au drept loc de desfășurare Barcelona este „Umbra Vântului”, primul roman din seria dedicată bibliotecii labirintice, semnat de cel considerat a fi cel mai de succes scriitor spaniol contemporan: Carlos Ruiz Zafón.
În „Umbra Vântului”, ne aflam în Barcelona anului 1945. Într-o dimineață cețoasă, domnul Sempere, proprietar al unui anticariat din inima orașului vechi, își duce fiul, pe Daniel, la Cimitirul Cărților Uitate, o clădire impunătoare, veche și sumbră, plină de volume ale unor autori necunoscuți sau uitați, cărți aduse de oameni care au ținut să le ferească de părăsire, de indiferență sau de dispariție. Potrivit tradiției, cine intră pentru prima oară trebuie să adopte o carte. Dintre miile de tomuri prezente, Daniel se simte atras de „Umbra vântului”, de Julian Carax, un roman misterios pe care, ajuns acasă, îl citește în aceeași noapte dintr-o suflare.
„Umbra Vântului” este o scrisoare de dragoste adresată literaturii, o apologie a cărților vechi, de care cititorii nu au habar sau pe care le evită, cărți care, în ultimă instanță, ne învață un lucru important: timpul, un râu care uneori curge mai alene, alteori tumultos, gata să smulgă din rădăcini copacii de pe margine, ducând cu sine toate rămășițele unei lumi care se destramă ușor, păstrează pe fundul său comori care se opun învolburării și care refuză să fie înghițite de uitare, așteptând să fie descoperite de spirite vii și curioase.

Moscova
Una dintre poveștile clasice ale literaturii universale începe în gara din Moscova. Venicika Erofeev ia trenul din Moscova și încearcă să ajungă la iubita lui, care-l așteaptă nerăbdătoare în gara Petușki. Alături de îngerii care-i tot apar prin preajmă pe măsură ce, ca să-și treacă plictisul, mai ia un gât de votcă, alături de o șleahtă de pasageri hârșiți în ale socialismului și-n meandrele de necuprins ale tăriei dătătoare de fantezii multilaterale, Venicika rememorează în bătaie de joc realizările extraordinare ale omului sovietic și marchează fiecare kilometru al călătoriei cu câte o rețetă de alcool dătător de fericire.
Ați ghicit: este vorba despre romanul lui Venedikt Erofeev, „Moscova-Petuski”, o carte reeditată constant și cu succes, aflată în toate librăriile online și pe raftul multor librării din România.

Praga
O altfel de Praga decât cea din vederile și cataloagele agențiilor de turism. O Praga fantastică, într-un roman-cult, „Golem”, semnat de Gustav Meyrink, un clasic al literaturii austrice și universale.
Romanul lui Meyrink este o carte de un straniu absolut, sursă de fascinație perpetuă. Romanul se atașează de tradiția fantasticului lui Hoffmann pe care o împinge spre violențe expresioniste conține pasaje realiste și altele poematice. Mai puternic însă decât orice analiză rămân să-i atragă pe cititori de zeci de ani evocarea vechiului ghettou din Praga străbătut periodic – se spunea – de golem făptura de lut însuflețită prin forța Cabalei și istoria lui Athanasius Pernath, personajul care ajunge să înțeleagă după întâmplări dramatice semnificațiile întâlnirii sale cu neliniștitorul automat animat.
Așadar, „Golem”, o carte pentru cei pasionați de literatura fantastică.

Africa
O mare povestitoare a secolului XX, nominalizată de două ori la Premiul Nobel pentru Literatură, Karen Blixen este cunoscută în lume mai ales ca autoarea volumului autobiografic „Din inima Africii”, inclus de Modern Library în „Cele mai bune 100 de cărți de nonficțiune din toate timpurile”. În 1985, volumul a fost transpus într-un film multipremiat, „Out of Africa”, purtând semnătura regizorului Sydney Pollack, cu Meryl Streep, Robert Redford și Klaus Maria Brandauer în rolurile principale.
Cartea lui Karen Blixen – nu tocmai un roman, ci mai degrabă o colecție de povestiri – nu ne arată Africa sărăciei și a războaielor civile, pe care ne e atât de ușor să ne-o imaginăm azi, ci Africa nativilor pe care omul alb încă îi făcea curioși și care se îngrămădeau amuzați în fața unui ceas cu cuc, Africa zebrelor, leilor și antilopelor care îți treceau prin grădină noaptea, a șefilor de trib care se îmbrăcau în piei de maimuțe și a misionarilor catolici care se străduiau să îi educe pe nativi, dar sfârșeau prin a rămâne decenii întregi printre ei, lăsându-se la rândul lor educați. În fiecare dintre povestirile cărții, Africa e un personaj în sine, unul tare și bine creionat, în fața căruia trebuie să te înclini.

Alaska
„Copila de zăpadă”, romanul de debut al lui Eowyn Ivey, îmbină admirabil atmosfera de basm a ținuturilor acoperite de zăpadă din Alaska și realitatea dură a vieții de fermier într-o regiune sălbatică, neprietenoasă, care nu-și dezvăluie ușor secretele. Ajunși deja la jumătatea vieții, Jack și Mabel se luptă să-și clădească o viață nouă în Alaska anilor ’20, însă durerea pricinuită de lipsa copiilor sapă o prăpastie tot mai adâncă între ei.
Într-o clipă de exaltare, la căderea primei zăpezi din an, cei doi fac o copilă de zăpadă cu chip delicat, buze trandafirii și păr bălai. Nu mică le este însă mirarea a doua zi, când descoperă că fetița de zăpadă a prins viață, ca și cum povestea Snegurocikăi, ce incintase copilăria lui Mabel, ar fi devenit dintr-odată realitate. Din acea clipă, Faina, copila de zăpadă, va deveni parte din familie și prezența ei candidă, zglobie le va schimba viețile pentru totdeauna. Romanul împletește cu subtilitate și sensibilitate realismul magic al scriitorilor sud-americani cu o proză dură, viguroasă, dramatică, în stilul lui Jack London.

Nu ne dăm seama dacă nu cumva v-am dat peste cap planurile de vacanță 😊 cu toate aceste recomandări. Ce ne-am plănuit a fost să vă oferim 10 vacanțe literare de cinci stele! Sperăm că ne-a ieșit.