LISTERIOZA

Publicat: 29 Nov 2006 00:00

Generalitati

Listerioza este o afectiune rara, infectioasa, produsa de o bacterie numita "Listeria monocytogenes", care se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau branza (insa cel mai adesea germenele se gaseste in carnea gatita insuficient si in produsele lactate). In unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale. Exista o adevarata varietate in ceea ce priveste severitatea cazurilor, de la statutul de purtator temporar asimptomatic, pana la raspandirea acuta, brusca (fulminanta) a bacteriilor in torentul sangvin (bacteriemie). Multi factori pot contribui la dezvoltarea simptomelor. Listerioza afecteaza cel mai adesea nou-nascutii, persoanele invarsta, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar scazut. Diagnosticarea prompta si tratamentul bolii sunt necesare, pentru a evita aparitia unor complicatii severe ale bolii.


Factori de risc

Listerioza este o infectie severa, provocata de consumul alimentelor contaminate cu germenul "Listeria monocytogenes". In ciuda faptului ca oricine se poate infecta, in cazul anumitor persoane riscul este mai mare. Listerioza poate reprezenta un pericol redutabil pentru femeile insarcinate si pentru fat. Aceasta boala poate avea ca si consecinte nasterea prematura, avortul sau nasterea unui copil mort. De asemenea, nou-nascutul poate fi grav bolnav daca el a fost infectat cu Listeria inainte de nasterea sa.
Persoanele care au sistemul imunitar slabit au de asemenea un risc crescut de a face o forma severa a bolii. Printre aceste cazuri se numara persoanele care sufera de boli, precum cancer sau SIDA, si de asemenea, persoanele invarsta.
Cu toate ca adultii sanatosi si copiii pot, de asemenea, contacta germenul, acestia fac foarte rar o forma severa de boala.



Simptome

Unele persoane fac o forma de boala asemanatoare gripei, prezentand simptome de tip: febra, dureri musculare, greata si voma si dureri gastrice.
Cu toate acestea, daca germenul reuseste sa patrunda la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severa. In acest caz printre simptome se numara cefaleea si rigiditatea cervicala, convulsii, pierderea echilibrului si o stare confuzionala.


Investigatii

Medicul va efectua examenul fizic obiectiv al pacientului si anamneza (istoricul bolii pacientului). Pentru a pune diagnosticul de certitudine vor fi efectuate anumite investigatii.
Unul dintre teste este reprezentat de hemocultura. Prin aceasta se intelege prelevarea unei mostre de sange de la nivel venos si trimiterea ei la laborator pentru analiza. Mostra va fi astfel investigata pentru detectarea eventualei prezente a germenului Listeria in sangele pacientului.
Medicul poate, de asemenea, solicita efectuarea unei punctii spinale, pentru a examina calitatea lichidului de la nivelul maduvei spinarii. Aceasta manevra presupune prelevarea unei mostre mici de fluid de la nivelul maduvei spinarii si trimiterea ei la laborator pentru analize. Acest test se efectueaza de obicei intr-un spital.


Tratament

Listerioza se trateaza cu antibiotice. Datorita gravitatii bolii, multi medici prefera sa interneze pacientii in spital pe timpul efectuarii tratamentului, pentru o monitorizare mai buna. Antibioticele pot fi astfel administrate intravenos, ele ajungand astfel direct in sange. Aceasta reprezinta cea mai rapida si mai eficienta cale de a administra un antibiotic.
Perioada de recuperare

Tratamentul antibiotic dureaza de obicei doua saptamani. Persoanele cu sistemul imunitar slabit, pot necesita tratament pe o perioada mai lunga, pentru prevenirea recurentei bolii.

Profilaxie

Toate produsele animale inclusiv ouale, carnea si produsele de pasare, trebuie gatite cu mare grija. De asemenea, trebuie evitat consumul laptelui nepasteurizat (prin pasteurizare are loc un proces de fierbere a laptelui in care bacteriile sunt distruse) si toate fructele si legumele trebuie bine spalate inainte de a fi consumate. Atat mainile cat si ustensilele de gatit, trebuie spalate cu apa fierbinte si cu sapun dupa contactul cu alimentele, in special cu delicatesele din carne si cu carnea cruda.

Trebuie sa citesti

Avantajele si dezavantajele angajatilor care lucreaza de acasa
Avantajele si dezavantajele angajatilor care lucreaza de acasa

Raspandirea activitatii la domiciliu deschide o gama noua de posibilitati pentru modul in care intreprinderile pot functiona singure. Pe langa oportunitati si beneficii, munca la domiciliu aduce noi responsabilitati pentru angajator si angajat. Angajatii cu serviciu de 26 de saptamani au dreptul

Locuri din Istanbul unde gasiti Shisha
Locuri din Istanbul unde gasiti Shisha

Fumatul a fost considerat a fi un simbol al statutului, cu cea mai mare onoare rezervata celor care fumau impreuna cu sultanul. In acele zile shisha continea doar tutun. Cu toate acestea, in ultimii ani, o multime de arome, inclusiv menta, capsune, mar, trandafir si cappuccino, au devenit

Avantajele unei periute electrice
Avantajele unei periute electrice

Alegerea unei periude de dinti este o actiune destul de complicata din punctul meu de vedere. Pe piata exista o varietate enorma de modele, atat electrice cat si normale. Inainte sa trec la avantajele pe care le ofera o periuta electrica, vreau sa va reamintesc faptul ca igiena orala este deosebit

Destinatii preferate de romani
Destinatii preferate de romani

Marile capitale europene au fost destinatiile de calatorie preferate ale romanilor in 2019, potrivit unei aplicatii turism in Europa interactiv realizate de Momondo.ro. Roma ocupa lista celor mai populare destinatii dintre romani, urmata de Londra, Barcelona, Viena si Milano, a dezvaluit studiul

Se redeschid muzeele
Se redeschid muzeele

Multe dintre cele mai populare muzee din Bucuresti si-au redeschis usile pentru vizitatori miercuri, 20 mai. Printre acestea, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National de Arta al Romaniei si Muzeul Satului "Dimitrie Gusti". Muzeul National de Arta din Romania si Muzeul Colectiilor de

Teste Online

E Lucrare de evaluare (Varianta C/C++)

Test inaintea examenului de bacalaureat

mai multe »
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.