NEFROBLASTOMUL SI RETINOBLASTOMUL - CANCERE LA COPII SI ADOLESCENTI

Publicat: 16 Nov 2006 00:00

Cancerele, boli mai rare la copil decat la adult, reprezinta totusi o cauza importanta de deces la copil si la adolescent. Tipurile de cancer care apar la copil sunt diferite de cele ale adultului, ca localizare, frecventa, tipuri histologice si tratament.


CANCERUL LA COPII
Cele mai frecvente cancere la copil (60%) sunt leucemiile acute limfoblastice si limfoamele maligne. In prezent, tratamentele citostatice moderne permit obtinerea de vindecari in procente mari. Alta categorie de cancere la copil sunt tumorile solide, care se dezvolta initial intr-o regiune anatomica localizata, metastazeaza la distanta in organe vitale, determinand moartea. Tumorile solide cel mai frecvent intalnite la copii sunt: cele cerebrale, tumorile specifice copilului (nefroblastomul sau tumora Wilms, neuroblastomul si retinoblastomul), sarcoamele osoase sau cu alte localizari. In tumorile cerebrale, rezultatele terapeutice sunt modeste. In celelalte cancere mentionate, strategiile terapeutice moderne au condus la vindecari in procente neimaginabile altadata.
Tumorile specifice copilului in stadii incipiente se vindeca in 80-90% din cazuri. Trebuie specificat ca in tara noastra se fac tratamente oncologice similare cu cele occidentale. Diagnosticul precoce al cancerelor copilului reprezinta premisa esentiala vindecarii.

Dintre semnele si simptomele care pot fi intalnite la debut mentionam:

Cefaleea, de intensitate progresiva, calmata initial de varsaturi, asociata sau nu cu semne neurologice (mers nesigur, strabism, pareze) poate anunta o tumora cerebrala;
Adenomegalia (cresterea de volum a ganglionilor limfatici) cu localizari diferite (laterocervical, axilar, supraclavicular etc.) poate fi prezenta in leucemii, limfoame.
Durerile osoase localizate pot insoti sau nu o tumora osoasa maligna. Acestea apar mai ales la adolescenti, in perioada de crestere accelerata.
Cresterea de volum a abdomenului printr-o formatiune tumorala se intalneste in tumorile renale, neuroblastoame abdominale, etc.
Hepatosplenomegalia poate anunta o boala maligna (leucemie, limfom, hepatoblastom, etc.)
Asocierea de febra cu sindrom hemoragic si paloare marcata este sugestiva pentru o leucemie acuta.
Aparitia unei formatiuni tumorale vizibile sau palpabile trebuie sa ridice suspiciunea unei tumori maligne.

In toate cazurile, investigarea chirurgicala si examenul anatomo-patologic precizeaza diagnosticul. Semnaland medicului cat mai repede orice semn sau simptom suspect, parintii pot contribui la stabilirea unui diagnostic in faze precoce de boala, in care se poate obtine vindecarea.


NEFROBLASTOMUL LA COPIL
Nefroblastomul (tumora renala) prezinta un interes deosebit prin frecventa crescuta in oncologia copilului si rata crescuta de curabilitate, consecinta a progreselor oncologiei moderne. Avand o componenta histologica heterogena, afectiunea a fost etichetata sub diferite denumiri, dintre cele mai cunoscute sunt nefroblastom, carcinosarcom renal si tumora Wilms. Tumora poarta numele chirurgului german Max Wilms, care a prezentat-o ca o boala specifica copilului in 1889. Din istoricul afectiunii si a etapelor terapeutice mentionam urmatoarele:

-pana in anii 1940 singura posibilitate terapeutica era interventia chirurgicala de indepartare a rinichiului bolnav in intregime (nefrectomie), conditii in care supravietuirea nu depasea 20% din cazuri.
-in jurul anilor 1950 se introduce si in tratamentul acestei tumori telecobaltoterapia. In asociere cu tratamentul chirurgical a condus la o crestere a ratei de supravietuire la 40% din cazuri.
-dupa anii 1960, in epoca chimioterapiei, asocierea tratamentului citostatic la modalitatile terapeutice mentionate anterior a modificat substantial prognosticul bolii, acesta devenind curabila in procente de peste 90% din cazurile I-II.

Nefroblastomul reprezinta 7% din cancerele copilului si 90% din tumorile renale infantile. Este cea mai frecventa tumora abdominala retroperitoneala, alaturi de neuroblastom. Incidenta bolii este de aproximativ 8 cazuri la un milion de copii, repartitia pe sexe este aproximativ egala. Varsta cea mai frecventa de aparitie a tumorii este intre 1 si 4 ani (65% din cazuri).

Sunt posibile cazuri la orice varsta. Investigatiile genetice moderne au aratat prezenta unor modificari cromozomiale in cazurile familiale (1%), in care transmiterea este autosomal dominata cu penetranta variabila. In familiile bolnavilor cu nefroblastom se impune sfatul genetic.

Nefroblastomul este localizat la unul din polii rinichiului, distrugand prin crestere structura normala. Metastazele ganglionare sunt prezente in 30% din cazuri. Metastazele pe cale vasculara, care apar cel mai frecvent sunt metastazele pulmonare. La inceput simptomatologia nefroblastomului este saraca cuprinzand dureri abdominale, tulburari digestive discrete, subfebra, hematurie. Rareori debutul poate fi prin abdomen acut chirurgical, datorat ruperii tumorii in urma unui traumatism. Diagnosticul tardiv poate fi datorat simptomatologiei sterse si starii generale nemodificate mult timp.

Dintre investigatiile obligatorii in sustinerea diagnosticului de tumora renala, mentionam:

Urografia intravenoasa; trebuie efectuata in prima instanta, deoarece in majoritatea cazurilor aspectul este caracteristic: tumora intrarenala care deformeaza si distorsioneaza sistemul pielocaliceal.

Ecografia abdominala este o metoda sigura si netraumatizanta. Din ce in ce mai utilizata, aceasta metoda de investigare poate localiza masa tumorala, o poate diferentia de alte afectiuni renale (hidronefroza, afectiuni chistice), poate evalua rinichiul opus.

Tomografia computerizata este metoda care ofera astazi cele mai multe date asupra extensiei bolii, atat la nivelul rinichiului cat si la distanta (metastaze ganglionare, pulmonare).

Imagistica prin rezonanta magnetica aduce putine date in plus fata de evaluarea computer-tomografica, fiind o metoda scumpa si putin uzitata in diagnosticul nefroblastomului.

Metodele terapeutice utilizate in nefroblastom sunt complexe asociind tratamentul chirurgical, chimioterapia si tratamentul radiologic, individualizat in functie de stadiul bolii si agresivitatea ei (tipul histologic).

Tratamentul chirurgical se aplica in toate cazurile si consta in nefrectomie (indepartarea rinichiului bolnav in intregime) si limfadenectomie largita.
tratamentul radiologic, sub forma telecobaltoterapiei este indicat doar in stadiile avansate de boala (stadii III si IV) si in formele histologic agresive.
tratamentul citostatic (chimioterapia) are rol decisiv in evolutia bolii. Dintre citostaticele utilizate in aceasta boala mentionam: vincristin, actinomicin (cosmegen), farmarubicin. Chimioterapia are indicatie in toate stadiile bolii, tratamentul fiind individualizat (ca ritm, intensitate si durata) in functie de factorii de prognostic.
Rezultatele terapeutice sunt diferite in functie de raspunsul la tratament si stadiul bolii. Supravietuirea fara semne de boala peste doi ani poate fi echivalenta vindecarii, deoarece majoritatea metastazelor apar in acest interval de timp de la debut. Supravietuirea in formele fara metastaze (stadii I, II, III) este de 80%-90%. in conditiile actuale, nefroblastomul poate fi tratat si vindecat conservand calitatea excelenta a vietii supravietuitorilor. Efectele secundare terapiei citostatice si radiologice pot fi minimizate prin tratament adjuvant. Bolnavii cu nefroblastom se urmaresc dupa intreruperea tratamentului: lunar in primul an, la 3 luni in al doilea an, la 6 luni in al treilea an, apoi anual.


RETINOBLASTOM
La copil, Retinoblastomul este cea mai frecventa tumora oculara solida, reprezentand unul din cancerele specifice oncologiei pediatrice alaturi de nefroblastom si neuroblastom. In 30 % din cazuri boala este ereditara. Sunt prezente anomalii cromozomiale exprimate prin deletia bratului 13q 14. Boala poate fi bilaterala.

De aceea este foarte important ca familia ce are un copil cu asemenea afectiune sa primeasca sfat genetic atunci cand doreste sa mai aiba copii. Rolul educativ al medicului de familie este fundamental. Curabilitatea impune diagnostic precoce, ceea ce presupune cunoasterea simptomatologiei de debut atat de catre parinti cat si de medicul de familie.

Primul semn al bolii il constituie leucocoria (adica aparitia unei pete albicioase la nivelul pupilei ce se observa intr-o anumita incidenta a luminii-reflexul ochiului de pisica). Ulterior apar alte semne de boala: glaucomul (cresterea tensiunii intraoculare), lacrimarea, pierderea vederii, protuzia globului ocular. Invazia nervului optic si endocraniana se produce in stadiile avansate si conduce la deces. Diagnosticul de certitudine si primul gest terapeutic ii apartine medicului oftalmolog. Aceasta consta in enucleere (pierderea globului ocular) sau in foarte putine cazuri microchirurgie oftalmologica: fotocoagulare si crioterapie (ce conserva vederea si ochiul). Tratamentul citostatic se impune in toate stadiile bolii. Tratamentul radiologic se aplica in stadiile avansate. Intensitatea si durata tratamentului variaza in functie de stadiul bolii. Rata de curabilitate este de 90-95% in stadiile precoce, in conditiile unui tratament multidisciplinar modern. Supravietuirea fara semne de boala peste 1 an este evocatoare pentru vindecare deoarece recidivele si metastazele apar in acest interval de timp.

Diagnosticul precoce si tratamentul adecvat ce conduce la vindecare presupun munca in echipa a: medicului de familie, oftalmologului, anatomopatologului, oncopediatrului si radioterapeutului.

Trebuie sa citesti

3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj
3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj

Înainte de a începe să faceți cumpărături pentru o nouă ușă de garaj, aflați ce ar trebui să căutați și să înțelegeți posibilitățile vaste pe care le oferă îmbunătățirea prin

Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?
Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?

Sunt mai multe probleme care pot face ca elevii sa nu poata invata corespunzator matematica, insa auxiliarele scolare sunt o sursa buna de ajutor. In acest articol ne referim la auxiliar matematica clasa 7, insa sfaturile si regulile pot fi aplicate pentru orice alt tip de auxiliar indiferent de

Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata
Cum sa te simti ca acasa in camera inchiriata

A mai ramas putin timp pana cand vei incepe facultatea, iar daca te muti intr-un alt oras, trebuie sa-ti asiguri tot confortul. Camera inchiriata, fie ca se afla intr-un camin sau ca este vorba de o garsoniera, te poate face sa te simti ca acasa. Iata cateva trucuri pentru a nu te simti ca un

Viata de student - Iata TOT ce trebuie sa stii despre dragoste, sex si romantism in facultate!
Viata de student - Iata TOT ce trebuie sa stii despre dragoste, sex si romantism in facultate!

Pe langa cursuri, planuri de cariera si alte provocari academice, viata sociala si cea sentimentala sunt extrem de importante pentru orice student. Acesta este momentul in care iti poti intalni marea dragoste sau, dimpotriva, sa ai parte de multe si dureroase dezamagiri. Cel mai probabil te vei

Idei cool pentru a-ti petrece timp de calitate alaturi de sufletul tau pereche
Idei cool pentru a-ti petrece timp de calitate alaturi de sufletul tau pereche

Cand esti intr-o relatie pe termen lung, petrecerea timpului cu persoana iubita este esentiala. Legatura dintre voi se fortifica, capata din ce in ce mai mult sens. Astfel, va descoperiti calitatile, dar mai ales defectele. Mereu veti afla lucruri noi unul despre celalalt (chiar si dupa ani buni de

Teste Online

Oracle

Oracle cls XIIa

mai multe »