studentie.ro  » info-studentie » sanatate » TIGARILE SI REALITATEA DIN SPATELE FUMULUI

TIGARILE SI REALITATEA DIN SPATELE FUMULUI

Publicat: 31 Ian 2008 | Vizualizari: 59801

Fumatul este singura cauza importanta in rata deceselor, care poate fi evitata. In Europa mai mult de 500.000 de oameni mor anual din cauze legate de fumat. Acesta este adevarul din cifre.
Prezentul articol nu se vrea din capitolul `Fumatul dauneaza grav sanatatii`. Acest mesaj e deja `fumat`. Sa fie oare si adevaruri dincolo de campanii si interese economice?

Adolescentii ingroasa randurile fumatorilor In ultimii ani au existat aspecte alarmante ale cresterii prevalentei fuma-tului, pana in acest an, 2007, cifrele fiind neiertatoare, spune conf. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie (SRP). `In perioada 1999-2006, dinamica cea mai mare s-a inregistrat in randul femeilor si al adolescentilor, acestia alimentand esantionul de adulti. La adolescenti, era o crestere de 11%, in ultimii 7 ani.

Alte studii aratau ca pana la varsta de 14 ani, 50% dintre copii au incercat deja o tigara. In Romania, s-au raportat ca elemente ingrijoratoare scaderea varstei debutului fumatului si egalizarea incidentei acestui viciu la nivelul sexelor, prezenta unor boli obstructive cro-nice, cum ar fi astmul (aproximativ 1 milion de pacienti), BPOC-ul (bronhopneumopatia obstructiva) prezent la 10% din populatie (in jur de 2 mi-lioane de pacienti). Anul 2007 a adus o cotitura legislativa dar si o multitudine de masuri care permit asistenta fumatorului`, explica presedintele SRP.

Toxicitatea
Cei care pledeaza impotriva fumatului, subliniaza efectele daunatoare, care se produc pe termen lung, in urma unei vieti de fumat sau mestecat tutun. Din pacate, faptul ca nicotina luata singura este o otrava extrem de toxica trece deseori neobservat. Nu foarte multa lume stie ca nicotina este vanduta in comert si sub forma unui pesticid. In plus, in fiecare an foarte multi copii ajung la spital dupa ce mananca tigari sau mucuri de tigara. Cantitatea care se gaseste in trei sau patru tigari (aproximativ 60 mg de nicotina - daca ar fi absorbita in intregime) pot ucide un adult. Consumarea cantitatii de nicotina care se gaseste intr-o singura tigara poate imbolnavi grav un copil prescolar.

Intoxicarea (prin inghitire) cu nicotina provoaca stari de voma si greata, dureri de cap, respiratie greoaie, dureri stomacale si atacuri de panica. Fiecare dintre aceste simptome sunt cauzate de stimularea excesiva a neuronilor colinergici. Persoanele intoxicate de insecticide pe baza de organofosfati resimt exact aceleasi simptome. Otravurile se inghesuie in tigara De fapt, cel mai daunator efect al nicotinei este dependenta pe care o creeaza consumatorului.

Pe langa nicotina, tigarile si fumul mai contin aproximativ 3700 de substante chi-mice: amoniac, arsenic, gudron, hidrogen cianid, monoxid de carbon sau gaz butan. Multe din acestea sunt foarte cunoscute din cu totul alte `contexte`. Arsenicul este folosit ca otrava impotriva sobolanilor, amoniacul este compus al detergentilor. Acestea sunt substante responsabile de efectul negativ asupra sanatatii; aproape 43 sunt cunoscute ca si cauzatoare de cancer. Cele mai de temut sunt benzopirenul, N-nitrosaminele, aldehidele, clorura de vinil, hidrocarburile aromatice (benzenul, fenolii etc.), etilen-oxidul, arseniul, poloniul, cadmiul, cromul etc.

Din procesul de ardere rezulta gudronul. Un pachet de tigari pe zi inseamna aproximativ o ceasca de gudron in stare pura pe an. Gudronul se depune pe plamani si induce tusea, creste riscul dezvoltarii infectiilor in sistemul respirator si contine substante care cauzeaza cancer. Continutul in nicotina si alte substante, depinde de varietatea de tutun, conditiile si metodele de cultura, precum si de pozitia pe planta a frunzelor recoltate. Nicotina are si efecte terapeutice Este o substanta care se regaseste in natura, reprezentand in mod obisnuit aproximativ 5 % din greutatea plantei de tutun. Tigarile contin intre 8 si 20 de miligrame de nicotina insa doar aproximativ 1mg este absorbit de organism dintr-o tigara.

S-au realizat studii cu privire la efectele terapeutice pe care le poate avea nicotina in cazul anumitor boli. In cazul bolii Alzheimer primii neuroni pierduti sunt neuronii colinergici dintr-o anumita zona a creierului. Nicotina poate imbunatati functiile neuronilor ramasi si incetini simptomele care au inceput sa se manifeste.

Sindromul Tourette produce celor care sufera de aceasta boala ticuri (miscari necontrolate ale capului, mainilor si altor parti ale corpului) si impulsuri violente, inclusiv verbale. Plasturii cu nicotina pot reduce simptomele persoanelor care sufera de acest sindrom. Totodata, ar putea diminua riscul aparitiei maladiei Parkinson, conform rezultatelor studiului unei echipe de la Institutul Karolinska, din Stockholm, privind efectele nicotinei asupra sistemului nervos. Bolnavii care sufera de schizofrenie fumeaza in general de 2-3 ori mai mult decat persoanele fara o boala mentala.

Se pare totusi ca acest obicei mult daunator, la schizofrenici are si cateva efecte benefice. Prin stimularea receptorilor nicotinici din creier, fumatul poate imbunatati tulburarile de memorie si atentia in randul pacientilor schizofrenici, aflam dintr-un studiu realizat de catre cercetatorii de la Yale School of Medicine. Insa, pentru o persoana obisnuita, problemele de sanatate asociate cu utilizarea produselor care contin nico-tina sunt mult mai grave decat posibilele beneficii. Intre acestea se numara cancerul, emfizemul pulmonar, unele boli ale inimii si comotii cerebrale. Pe termen lung, nicotina poate spori nivelul colesterolului daunator, care deterioreaza arterele. Acest fapt ridica riscul producerii unui infarct sau a unei comotii cerebrale.

Studentie in fum de tigara
Am intrebat-o pe dr. Augustina Burnete de la Dispensarul Medical Studentesc Hasdeu ce corelatii exista intre studenti si fumat, dansa fiind prima la care acestia se adreseaza daca apar probleme. `Sunt mai frecvente infectiile respiratorii. Totodata, imunitatea scade foarte mult din cauza fumatului si atunci organismul lupta cu mai mare greutate. Unii constientizeaza riscurile si mai renunta, dar foarte multi, din pacate, continua. Incearca ei sa se lase, dar e foarte greu daca sunt dependenti. Si se fumeaza mult mai mult in primii ani de facultate decat in liceu`. Dr. Augustina Burnete a tinut sa sublinieze implica-tiile digestive ale fumatului, care asociat cu o alimentatie necorespunzatoare reprezinta o reteta `de succes` pentru ulcerul gastric.

Plus de nicotina in sesiune
Prin cresterea activitatii neuronilor, nicotina imbunatateste timpul de reactie si abilitatea de a fi atent, facandu-va sa va simtiti capabili de a munci mai bine. Eliberarea neurotransmitatorului numit dopamina in partea posterioara a creierului determina aparitia unor simtaminte placute, de fericire care incurajeaza repetarea respectivei acti-vitati. Stimularea descarcarii de glutamat, un neurotransmitator cu functii in invatare si memorare, imbunatateste conexiunile intre grupurile de neuroni. Acestea pot constitui baza fizica a ceea ce cunoastem drept memorie. Atunci cand e folosita nicotina, glutamatul poate crea o bucla a memoriei cu privire la senzatiile placute simtite si poate determina o mai mare nevoie de a fuma. Creierul produce mai multe endorfine ca raspuns la nicotina. Endorfinele sunt mici proteine, denumite calmantul natural al organismului. Structura lor chimica este foarte asemanatoare cu cea a puternicelor calmante sinte-tice, ca de exemplu morfina. Endorfinele pot si ele sa conduca la senzatii de euforie.

`Fumatul danueaza grav sanatatii tale si a celor din jur`
Cu cat expunerea la fumul de tigara este mai prelungita, cu atat riscurile sunt mai crescute, chiar si pentru nefumatori. Fumatul pasiv reprezinta expunerea la fumul de tigara ambiant, adica fumul expirat de fumator si fumul emanat de capatul aprins al tigarii. Doua treimi din fumul emanat dintr-o tigara aprinsa nu sunt inhalate de fumator, ci sunt eliberate in atmosfera si contamineaza aerul. Astfel, fumul de tigara ambiant contine de doua ori mai multa nicotina si gudron si de cinci ori mai mult monoxid de carbon decat fumul inhalat de fumator. In timp ce numeroase studii stiintifice au demonstrat efectele nocive ale fumatului pasiv la copii, literatura medicala - exceptand studiile asupra bronsitei cronice, emfizemului pulmonar si a cancerului pulmonar a nu furnizeaza decat putine informatii tratand efectele acestuia la adulti. Unele studii se bazeaza adesea pe esantioane restranse de subiecti si rezultatele lor nu sunt intotdeauna corespunzatoare.

`Fumatorii mor mai tineri`
Tot mai multi romani de peste 35 de ani mor anual din cauza fumatului. Un studiu al UMF `Carol Davila` din Bucuresti arata ca un sfert dintre barbati si 5% dintre femeile de peste 35 de ani la noi din tara mor in fiecare an din cauza tutunului. 33 de mii de barbati si 6 mii de femei din Romania mor anual dupa varsta de 35 de ani din cauza tutunului. Mai mult, in fiecare an, medicii inregistreaza 8 mii de noi cazuri de cancer bronhopulmonar, iar dintre acestea, 7500 se datoreaza fumatului. Ingrijorator este faptul ca 30% dintre romanii de peste 15 ani fumeaza. Detaliat, barbatii sunt cei mai impatimiti. Aproape jumatate dintre persoanele de sex masculin din tara fumeaza, in timp ce femeile sunt mai rezervate in privinta tutunului. Aproximativ 18% dintre persoanele de sex feminin din populatia Romaniei au acest viciu.

`Fumatul poate sa ucida`
Orice fumator stie gluma cu individul care trece strada aprinzandu-si o tigara si e calcat de masina. Morala: fumatul ucide. Prost banc. Evident, sunt si alte cai pe care actioneaza. De exemplu, favorizeaza depunerea colesterolului daunator in artere, iar sangele circula mai greu. Daca se infunda o artera ce deserveste inima, se produce prea popularul infarct miocardic, iar individul poate muri `cu succes`. Lista poate continua, dar lectiile de medicina plictisesc studentii. Iar niste date pot face cat o mie de cuvinte. O tigara scurteaza viata cu sapte minute. Un pachet fumat zilnic vreme de un an scurteaza viata cu 51.100 de minute, adica 35,5 zile . O treime din decesele prin cancer sunt diagnosticate la fumatori. Cel mai mare procent de fumatori se incadreaza intre 25 si 44 de ani, apoi urmeaza adolescentii (15-24 ani). Fumatul provoaca mai multe decese decat consumul ilegal de droguri, accidentele de circulatie, sinuciderile, tulburarile mentale si SIDA. Avem datoria de a ne informa. Iar fumatul este, pana la urma, o chestiune de optiune.

`Fumatul provoaca imbatranirea tenului (pielii)`
Reducerea circulatiei sangelui determna afectiuni ale pielii. Un fumator are pielea palida spre gri si dezvolta mai devreme riduri. Hemoglobina din sangele uman are o afinitate de 210 ori mai mare pentru monoxidul de carbon decat pentru oxigen. Monoxidul de carbon - un gaz foarte toxic din fumul de tigara- reduce transportul de oxigen catre organele interne. Monoxidul de carbon este fixat de hemoglobina sub forma de carboxihemoglobina, a carei concentratie in sangele fumatorilor atinge 8-9% (fata de 0,5% la nefumatori). Aceasta rezulta in pierderea fortei fizice si scaderea starii generale de bine. Aceste efecte pot fi percepute de la inceput, si un bun exemplu este accelerarea ritmului respirator in momentul urcarii scarilor sau practicarii oricarui sport.

`Fumatul poate cauza cancer pulmonar, care este letal`
Afectarea cailor respiratorii la fumatori este data adesea de compusii cu efect toxic asupra cililor din mucoasele respiratorii. Acesti cili sunt ca niste perisori pe suprafata celulelor care tapeteaza tractul respirator, cu rol de protectie. Cand sunt distrusi, se formeaza alte celule ciliate in locul lor. Acest ciclu fiind insa repetat de foarte multe ori, la un moment dat, in ADN-ul acestora se produce o greseala. S-a stabilit ca gudroanele din fumul de tigara influenteaza aceasta modificare. Astfel, ia nastere un alt tip de celule, prin care cele normale sunt inlocuite. Procesul este o modificare adaptativa a organismului, numita metaplazie. Noile celule produc keratina la suprafata, ca o reactie de aparare impotriva aerului care vine cu noxe.Celulele sunt mai dure si nu pot realiza functia celor ciliate. Substantele cu cel mai puternic efect toxic ciliar sunt formaldehida, dioxidul de sulf, acroleina si hidrogen cianidul, dar e-xista zeci de alti compusi care au asemenea efect.

`Fumatul poate dauna calitatii spermei si scade fertilitatea`
Fumatul a mai mult de o jumatate de pachet de tigari pe zi este asociat cu un numar ridicat de cazuri de infertilitate si sterilitate. La femei, riscurile sunt mai mari. Ciclul menstrual neregulat are o cota ridicata printre fumatoare, numarul potential de ani fertili este redus, iar menopauza se produce mai devreme. Folosirea pilulei contraceptive si conditia de fumator mareste riscul aparitiei de probleme la nivelul circulatiei sanguine (tromboze, atac cerebral, infarct). Din acest motiv, fetele si femeile ce utilizeaza anticonceptionalele orale ar trebui sa evite acest obicei. Fumatul pe perioada sarcinii duce la o greutate scazuta a fatului, crestere inceata, risc marit de nastere prematura si sindromul mortii infantile subite. De fapt, acest risc este dublu in cazul fumatoarelor.

Redactor: Miruna SIMINEL - Ziarul Studentesc Cluj
 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 3 - 5 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2021-09-21 00:00:00 - 2021-09-22 00:00:00