CAMIL PETRESCU

Publicat: 29 Aug 2006 00:00

S-a nascut la Bucuresti la 22 aprilie 1894. Este fiul lui Camil Petrescu si al Anei Chelcher, dar a ramas orfan de ambii parinti si a crescut la familia subcomisarului de politie Tudor Popescu din mahalaua Obor. Singur pe lume, micul orfan isi intelege drama si pune burta pe carte, la scoala primara din Gura Humorului Vechi, apoi bursier intern la Liceul Sfantul Sava, unde scrie primele poezii.

Camil Petrescu persevereaza si, in 1913, se inscrie la Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti. La concursul pentru o bursa, ia media cea mai mare. Debuteaza in revista "Flacara"(1914), cu articolul "Femeile si fetele de azi", sub pseudonimul Raul D.

In 1916, e mobilizat si pleaca pe front, unde e ranit. Insanatosit, ajunge iarasi in prima linie, dar cade prizonier la unguri. Ambianta razboiului va intra, apoi, in celebrul roman "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi". In 1918 e eliberat din lagar, revenind la Bucuresti. Scrie piesa "Jocul ielelor". Isi ia cu brio licenta. E profesor la Timisoara. Devine director al Teatrului National din Bucuresti, iar in 1947 membru al Academiei Romane.

Moare la 14 mai 1957, la Bucuresti, masivul roman social inchinat lui Balcescu "Un om intre oameni" ramanand neterminat.Vasta carte e considerata de I. Negoitescu: intreprindere jalnica.

Personajele lui Camil Petrescu (trasaturi generale)
Nascuti din framantari, scepticism, tensiune intelectuala, etica umana, eroii lui Camil Petrescu sunt in cautare de certitudini pentru un sentiment puternic("singura existenta reala e aceea a constiintei").

Sunt hipersensibili, amplificand semnificatia unui gest, a unei priviri, a unui cuvant pana la proportiile unei catastrofe.Ianadaptati superior, intelectuali intrasingenti intr-o lupta continua cu ordinea sociala, afacerismul, politicianismul, mondenitatea (nefiind in nici un fel "geniul neinteles" eminescian).

Intelectuali lucizi, ei traiesc drama inflexibilitatii constiintei, a pasiunii analizate cu luciditate: "Cata luciditate atata constiinta, cata constiinta atata pasiune si deci atata drama".Sunt incatusati ai absolutului, spirite absolutizate, intelectuali ce traiesc drame de constiinta, fiind insetati de absolut.

Eroii lui Camil Petrescu sunt invinsi de propriul lor ideal, traiesc cu drama destinului tragic, singurul supravietuitor fiind Stefan Gheorghidiu.Semnificatia titlurilor reflecta starea interioara a personajelor, sugerand esenta dramatica a constiintei, a aspiratiei spre absolut.

Trebuie sa citesti

Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive
Cum te pot ajuta statisticile sa realizezi predictii sportive

Românii iubesc fotbalul și, mai ales, pariurile sportive. Nu există casă unde să nu se discute despre fotbal, să se contrazică sau să se uite la meciuri măcar o persoană. Fotbalul este un fel de sport național pe care românii îl

Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel
Cum sa castigi bani ca student, fara ca situatia ta scolara sa fie afectata in vreun fel

Daca esti student, ai ratat la cateva sutimi bursa de studiu, iar banii trimisi de parinti nu iti sunt suficienti, atunci e bine sa iei in serios perspectiva de a-ti suplimenta veniturile. Cu toate acestea, elimina din start posibilitatea de a te angaja pe timp de noapte pentru ca te vei epuiza

Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?
Google Cloud Platform - ce este si la ce serveste?

Stocarea în cloud câștigă popularitate în rândul persoanelor care sunt deschise tehnologiilor moderne. Utilizarea abilă a platformei Google Cloud reprezintă o tendință globală în industria IT. Din păcate, doar câțiva dintre

3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj
3 aspecte de luat in considerare cand alegeti noua usa de garaj

Înainte de a începe să faceți cumpărături pentru o nouă ușă de garaj, aflați ce ar trebui să căutați și să înțelegeți posibilitățile vaste pe care le oferă îmbunătățirea prin

Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?
Cum pot fi ajutati copiii care din diverse probleme nu pot invata matematica, utilizand auxiliare scolare?

Sunt mai multe probleme care pot face ca elevii sa nu poata invata corespunzator matematica, insa auxiliarele scolare sunt o sursa buna de ajutor. In acest articol ne referim la auxiliar matematica clasa 7, insa sfaturile si regulile pot fi aplicate pentru orice alt tip de auxiliar indiferent de

Teste Online

Test TIC

Intrebari cu raspunsuri la alegere

mai multe »